Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Ca-ra-mel



By   Lana Svitankova      15:49      Мітки: , ,  
Після останнього ящика "Местной Еды" і баночки рідкої карамелі, карамель не дає мені спокою. Ще багато експериментів попереду, але перші результати вже ок.

225 г цукру
70 мл води
80 г масла
100 г вершків

На малому вогні розчиніть цукор у воді в маленькій каструльці з товстими стінками - головне не надто активно розмішуйте, щоб не захлюпати стінки каструльки сиропом. Коли цукор розтане, збільшіть вогонь (трохи більше ніж малий, але не доводьте до середнього) і лишіть сироп кипіти. Навіть якщо на стінках висихають кристали, боріть в собі бажання зішкребти їх в сироп - інакше вся ваша недокарамель за 1 секунд перетвориться на один великий кристал, це я вчора уже проходила. Хай кипить без вашої участі хвилин 20, допоки не стане гарного світло-бурштинового кольору. Обережно (бо кипітиме і бризкатиме) вмішайте масло і вершки, зніміть з вогню і дайте вистигнути. На останньому етапі можна вмішати якісь додатки типу солі, або мятного екстракту, або меленої кави, тощо. Інтернети кажуть тримати в холодильнику, але там вона надто загусає, а зникне вона швидше, ніж встигне зіпсуватися, це 100%. З цієї кількості виходить слоїчок приблизно 250 мл.
Привіт, млинці, оладки, морозиво з карамеллю і все, на що її можна налити/намастити :)

caramel

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. Спокусили ви мене на ніч карамеллю, не втрималася - спробувала приготувати. Не вийшло. А здавалося все так просто... Мабуть, 20 хв не вистачило, колір був досить світлий. Консистенція рідка. Поки варилося, не втручалася. Але вмішуючи масло з вершками кристалики все одно потрапили, почало трішечки цукруватися. Не уявляю як можна розмішати, щоб цього не трапилося. Але це ще півбіди. Як, як, як розмішати масло, щоб воно в результаті не спливло нагору? В мене вийшов рідкий акацієвий мед (на вигляд) зверху залитий розтопленим маслом( Хоча смак нагадує карамель. Буду вдячна за поради:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не те щоб знаний хімік ( а тут точно працює хімія), але можливо, ви не надто активно випарювали, і зайва вода не випарувалась з карамелі, не давши їй добряче "покоричневіти". Стосовно кристаликів - радять накривати кришкою. Тоді конденсат буде стікати і по стінках змивати цукор, який наливає під час кипіння. Це робить процес приготування довшим. Але чому так поводиться масло - не уявляю. Воно повинно чудово з'єднатися з вершками (і те, і те в, принципі, жир). Інтернет пише, що таке буває з кількох причин: різка розбіжність температури - тобто масло дуже холодне, або каструлька з тонким дном і недостатньо рівномірно гріє карамель, або недостатньо активно розмішане. Ще надто висока вологість у кухні може це спричиняти.

      Видалити
  2. Дякую. Наступного разу буде варити довше і з кришкою. Тут більш-менш зрозуміло. Масло і вершки вийняла з холодильника заздалегідь, каструлька з товстим дном. Про вологість навіть не знаю, що сказати) Буду експериментувати далі)

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.