Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Spaceland-Iceland 0.0.



By   Lana Svitankova      13:00      Мітки: , ,  
Вісім років тому ми порахували, що найдешевший варіант добратися до Ісландії перекладними лоукостами через Європу обійдеться 800 євро мінімум раундтріп на одного і вирішили почекати. Дочекалися.

iceland
Перше що я вам скажу - чухайтеся. Чухайтеся якомога раніше. Ми цю червневу подорож планували у січні-лютому, починаючи з купівлі квитків на Різдво. Якщо ви хочете на літо - чухайтеся, бо от наприклад, хазяїн одного з будинків на 8 номерів, де ми жили, сказав, що по кінець вересеня у нього зайнято все до останнього ліжка.
Якщо ви кемпінговий турист - вам легше. Якщо паркетний, як ми, і потребуєте щодня ліжка і душ, то ви або переплатите втричі, або вам не буде де жити. Якщо ви хочете їхати взимку, подивитися аврору, то не сподівайтеся на те, що туристів менше і місця більше - деякі хости не хостять людей взимку, бо просто зачиняються і не працюють, завдяки перекритим снігом дорогам, тощо.
Але краще за все - просто подумайте про свою подорож раніше, бо вона того варта.
Ідеальна кількість людей на подорож - 4. Стільки вас комфортно влізе у велику машину (у неї ж влізуть ваші валізи і наплічники), стільком комфортно жити у квартирі, де зазвичай двоспальне ліжко і розкладаний диван, ділити бензин і їжу. Як обирати попутників у подорож, щоб вона не була зіпсованою, я сподіваюся, ви знаєте. В ідеалі серед вас має бути два водія, щоб змінювати одне-одного на двогих перегонах.

Коли я наводжу ціну в кронах, це означає, що треба поділити на 5, щоб отримати приблизні гривні.

Маршрут - приблизний, який готувався наперед, ось тут у вигляді таблички точний ось тут з денними маршрутами і точками
Кошторис покажу трохи згодом, коли зведемо.

Квитки
Зараз всі авіалінії побожеволіли і повідкривали рейси в Рейкьявік. Навіть Wizz літає і з Кракова, і з Гданська, і з Вільнюса, куди можна добратися ним жеі з Києва. Але я не радила б Візз по причині того, що навіть якщо ви знайдете найдешевші квитки, вам треба буде двічі платити за багаж (бо стиковки немає), жити день-два у пересадочному місті, харчуватися там, пересуватися, тощо, це обійдеться вам у плюс-мінус 300 євро. За ті ж 310 євро можна взяти раундтріп airbaltic через Ригу, зі зручною стиковкою, адекватним аеропортом, меншою кількістю витраченого часу і рухів (хоча, якщо стоповер на кілька днів вас приваблює - варіант з віззом теж непоганий)
Добиратися з аеропорта (якщо ви не берете там авто напрокат) можна громадським транспортом (якщо він ходить в цей час), або сірими лінями http://grayline.is, якими ми їхали на рейс додому за 680 крон з носа.

Зв'язок
Якщо ви вирішите брати мобільний звязок (плюс інтернет), що корисно не лише з урахуванням покращення орієнтації на місцевості, але й контакту з хостами, які вас заселяють, я раджу брати Siminn. Він дорожчий, але покриває практично всю Ісландію, дуже мало де не дотягувався інтернет хоча б черепаший, а 90% часу це був нормальний такий 4G. Нам вистачило стартового без поповнення на 10 днів (без злісного серфінгу, звісно), в аеропорту у магазині 7/24 він обійшовся у 2500 крон, де-інде коштує в районі 2000, але його ще треба знайти, що теж веселий квест.

Транспорт
В Ісландії є автобуси. Але автобуси ходять винятково обмеженими маршрутами, не зупиняються, де вам хочеться, і коштують стільки, що тур автобусом на двох коштуватиме уже дорожче, ніж взяти напрокат машину.
Що вам треба знати про дороги. Навіть перша (велика кільцева по всьому острову) не всюди вкрита асфальтом, майже всі двозначні, а тризначні і поготів - це гравій. Тому несамовито рекомендую брати під час оформлення прокату страховку від піску і гравію. Якийсь камінець, що вилетів з-під колеса авто попереду зробив нам тріщину в лобовому склі. Якби не страховка, це коштувало б нам дуже, дуже дорого. 
Яку машину вибрати - якщо ви хочете проїхатися лише по колу по 1й дорозі - вам не треба брати 4х4. Якщо ви плануєте відхилятися, все-таки рекомендую розжитися машиною потужнішою за тойоту яріс. Хоча, нас навіть джип патріот не уберіг від сідання на пузо в останню пляму снігу серед літа. Наприклад, на ярісі ви не побачите дракона, що пиє водичку на горішньому фото.
Як вибрати прокат - у всіх дуже різниться ціна, залежно від категорії авто, місць отримання/повернення машини, ліміту кілометражу (звертайте на це увагу!), включену/не включену стандарту страховку тощо. Коли ви оберете авто, подивіться різні прокати, порівняйте ціни.
Швидкість пересування - 50 км/год у населених пунктах, 80 км/год по гравію, 90 км/год по асфальту.
Пристібатися обов'язково всім, незалежно, де сидиш, і їздити з увімкненим ближнім світлом незалежно від пори доби, це ісландські ПДР.
Їздити не по дорогах суворо заборонено. Рослинність і грунти в Ісландії дуже повільно відновлюються, тому не варто їх нищити.
Гарно мати з собою мапу доріг паперову чи мобільну, найкраще - з позначеними на них заправками. Заправки переважно автоматичні з самообслуговуванням. На багатьох заправках є безкоштовна мийка. На заправках Olis (зелені з жовтим) завжди є безкоштовний інтернет. Ціни на бензин практично всюди однакові, немає сенсу вишукувати конкретну мережу, щоб зекономити, заправляйтеся завжди не на останніх літрах, бо можна не доїхати до найближчої заправки. Оце - стандартна картина, 20 нічого, будиночок, і ще 20 км нічого, тому краще бути готовим.

iceland1
Уперше в житті я бачила однорядні мости і тунелі (одна смуга і періодичні "кишені" обабіч) , будьте уважні і на азїздах звертайте увагу, у кого пріоритет і хто кого має пропускати.
Корисне посилання: http://www.road.is/

Проживання
Ми селилися і через airbnb, i booking.com і через офіційні сайти.
У великих містах не проблема знайти прекрасну квартиру, як і було у Акурейрі і Рейкьявіку. У містах поменше це буде проблемою, практично весь схід країни не покритий місцями потенційного тур-проживання. Ми одночасно планували маршрут пересування, підганяючи його під доступні по наявності і ціні місця проживання. Для порівняння, фантастична трикімнатна квартира в Акурейрі з хендмейд ремонтом і декором, двома велосипедами коштувала на трьох 107 євро за ніч. А кімната с трьома односпальними ліжками, спільними вигодами і кухнею на озері Міват - 162 євро (і це було одне з найдешевших варіантів поселення, тому що приблизно 70% готелів відповіли, що уже всі повністю забиті на потрібні нам дати - уже взимку!). При тому, що хостел у розрахунку на одного з вигодами на вулиці коштує щось на 10 євро дешевше з особи.
Корисні посилання: для пошуку помешкань у негустозаселних частинах можна скористатися крім гугла офіційними сайтами http://www.west.is,  http://www.east.is,  http://www.northiceland.is,  http://www.westfjords.is, http://www.south.is

Корисні лайфхаки:
- скачайте якийсь мобільний додаток, який підтримує оупенмапс. Ми користувалися http://osmand.net, він повністю офлайновий і може навіть навігатором слугувати, на нього нанесено і заправки, і супермаркети, і кемпінги, і туристичні цікавинки у більш ніж пристойних кількостях

- візьміть з собою фляги для води. Пити воду в Ісландії можна з крану (тільки не з гарячого:), з річки, з водоспаду, але не з крамниці

- купувати їжу найдешевше у мережах Bonus i Kronan. У них дещо обмежений вибір, розігнатися можна у Haag, але він дорожчий. Загалом, у мене є підозра, що на трьох-чотирьох харчуватися нормальною гарячою їжею вдома (і це ще один момент проти кемпінга) в Ісландії буде дешевше, ніж везти консерви у валізі і платити за їхню вагу

- як уже згадувала вище, практично на всіх заправках (якщо вони не у Рейкьявіку) можна безкоштовно помити машину, і краще це зробити перед поверненням її в прокат, а на Olis  є інтернет

- пийте kaffi. Звісно, там розуміють американо і капучіно, і зроблять вам його з каво-машини, приблизно за 500-600 крон. Кафі - це кава з крапельної фільтр-кавоварки, залита у здоровий термос. Коли ти платиш за кафі 300-350 крон, залежно від місця, тобі дають чашку. Каву, молоко, цукор додаєш сам, і головне - це необмежений (хіба що власним сумлінням) рефіл. Випив чашку, можеш взяти ще. Багато де пропонується soup of the day/soup buffet - за 1300-1900 крон це може бути мінімум суп (зазвичай, це наваристий овочевий суп з бараниною, місцеве традиційне їдло), кілька видів хліба і масло (о, яке там масло!), максимум - салат, суп, хліб, масло, кекс, кава. І мінімум один рефіл. Інколи, коли фігурує "буфет", то це кілька супів і необмежений рефіл, хоч всі по два рази їж. Ми з Ра інколи брали один суп, один кафі, і їли кожен по супу і каві з хлібом/кексом, бо мінімум один рефіл включено.
Цей суп дня є практично в будь-якому придорожному кафе, інколи бувають цікавинки типу супу з моху, але переважно це все-таки мясний, густий, гострий і смачний "ісландський суп" з вівці

- не беріть з собою парасольку, якщо піде дощ, вона вам не допоможе. Якщо є можливість - візьміть з собою трекінгову курту і штані (ми возили бордичні куртки, не дуже товсті, допомагало), обовязково водонепроникне взуття. Нам дуже пощастило з погодою і нам вони знадобилися лише кілька разів, але без них було б дуже некомфортно і незатишно. Там де йде горизонтальний дощ, а на вітер можна лягати, відповідний одяг стане вам у пригоді

Поки що все, що згадала нашвидкуруч.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

6 коментарів :

  1. я ж туди хотіла - а прочитала - і перехотілося. Забагато незручностей для абсолютно матрацної мене.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Серйозно? Наспавді, це у подробицях так довго, а на ділі - сів і поїхав. Я так кожну подорож планую, тут багато рухів, бо ми їхали, і це багато точок зупинки, і відповідно, не одне помешкання ) Але Ісландія варта всіх рухів, чесно)

      Видалити
  2. дуже чітко й вичерпно описано, дякую! а є в тих кафе й буфетах якась вегетарійська їжа? чи ці обіди завжди лише з м'ясом?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу:) насправді, ми бачили і томатний, і картопляний, і суп з мохом (серйозно, і їли). Тому опції для тих, хто не вживає мясо є.

      Видалити

На платформі Blogger.