Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Мавпячий хліб



By   Lana Svitankova      11:45      Мітки: , ,  
Є багато версій походження цієї назви, і жодна не підтверджена документально, але найпоширеніша думка - що ноги (хвости?) назви цього хліба ростуть з того, що його треба їсти, як мавпи, які відщипують маленькі шматочки від того, що їдять. Але для мене це все одно "найкумедніша булочка з корицею" :)

monkeybread2


Коли я уперше побачила подібний рецепт, це була версія у прямокутній кексовій формі, і кульки були безглютенові, але обваляні в пармезані і песто. Теж варта спроби ідея, але у мене саме засохло півпачки темного тростинного цукру, і треба було щось із нею робити. Ну, і не буду приховувати правди - я просто люблю булочки з корицею. Хрусткий на дні, а згори - тягучий і тане в роті, цей кекс/хліб/булка/you name it просто пречудовий варіант забавного десерту, а з яким задоволенням його робитимуть діти - я просто не уявляю. Щоправда, відмивати кухню потім буде задоволення ще те. Одразу попереджаю, я не знаю, чи вийде цей рецепт зі звичайним цукром (пішла замовляти нову пачку).

Для тіста: - 500 г + скільки візьме пшеничного борошна
- 240 мл теплого молока
- 80 мл води
- 50 г цукру
- 1 ч.л. солі
- півпакетика сухих дріжджів (5-6 г)
- 50 г розтопленого масла

Для збирання: - кориця, коричневий цукор, приблизно 80 г розтопленого теплого масла

Змішайте воду, молоко, масло, цукор, дріжджі і дайте постояти 5 хвилин. У миску з борошном і сіллю вливайте цівкою рідину і неспішно розмішуйте ножем по колу. Коли тісто візьме всю молочну суміш, починайте вимішувати його руками і на цій стадії підсипайте борошно за потреби. Тісто має бути пружним і не липким, але не забивайте його. Чисту миску змастіть олією, покладіть туди тісто, перевернітть, щоб воно згори теж було змащене і не сохло, накрийте плівкою і поставте у тепле місце, поки не підійде вдвічі.
Тим часом змастіть маслом круглу кексову форму з отвором - так хліб пропікатиметься рівномірно. Обімніть тісто і розділіть його на невеликі шматочки, з яких скачайте умовні кульки завбільшки з грецький горіх. Кожну кульку обмакніть в ростоплене масло, стряхніть зайве і обваляйте в суміші коричневого цукру і кориці (я брала 4:1). Викладайте кульки у форму, поки вони не закінчаться, накрийте плівкою і дайте розстоятися ще приблизно хвилин 40.

monkeybread1 monkeybread


Випікати все це диво при 180С 30 хвилин, поверхня має стати насичено брунатною, а пахощі топленої карамелі будуть уже нестерпні. Дістати з печі, дати 5 хвилин вистигнути і перевернути на таріль. Не баріться, бо інакше хліб пристигне карамеллю до форми, і ви його не віддерете. Їсти теплим. В ідеалі - з какао, але вибір напою, то є ваш вибір. Можна різати, а можна і відривати шматочки, як і ведеться по назві. Наприклад, ліворуч розріз, праворуч - відщипнутий край.
  monkeybread4

Дуже забавна випічка. А смак... оооо.... Як тепер дочекатися наступної пачки...

  monkeybread3

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

4 коментарі :

  1. Він такий прекрасний, не можу надивитися! :))
    Хочу спитати - як думаєте, вівсяне борошно підійде для цього хлібу? Хочеться зробити його трохи більш дієтичним..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не впевнена, що повністю вівсяне тісто підійде так, як звичайне, у нього не така "сила", як у пшеничного. По суті, це звичайна здоба, і якщо їсти не нарізаними частинами, а відщипними кульками, то не наїси багато:)
      Насправді, можна замінити частину борошном грубого помелу чи вівсяним, але я не гарантую результат, тому що не робила таких замін у рецептах тіста дріжджового. У пісочному - без проблем можна заміняти частини, в такому - не знаю.

      Видалити
  2. ааа, здоба та склянка цукру "для збирання" та "вівсяне борошно - більш дієтично", make my day

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.