Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Тісто для піцци



By   Lana Svitankova      19:53      Мітки: , ,  
Раніше, коли дерева були зелені, коли тісто за мене робила хлібопічка, я взагалі не парилася тістом для піцци. Насипати борошна, тицьнути кнопку і за 40 хвилин витягай. Зізнаюся, що взяти пляшку вина чи пива, спекти файн піццу і вжити то всьо з хорошим кіном - любе діло в нашій родині. А тепер, коли хлібопічка не з нами з різних причин, а піцци все одно хочеться, відшукалося практично досконале тісто.

pizza

Особливо гарне в ньому те, що воно прекрасно переносить заморозку. Для використання кульку треба лише довести до відповідної температури в холодильнику, потім росплескати на деко і лишити хвилин на 20. Але я забігаю наперед.

Отже, для двох повних порцій (стандартне деко) піци потрібно:
- 800 г борошна
- 580 мл теплої води
- 5 ложок олії
- 1 ч.л. солі
- 2 ст.л. цукру
- пакетик швидкодіючих дріжджів (11 г)

Я зазвичай  готую на борошні київмлина. Якщо у вас якесь інше - у нього може бути інша вологість, і воно може потребувати більше чи менше рідини.
Відміряйте борошно і сіль у миску. У мірному стакані змішайте воду, дріжджі, цукор і дріжджі і дайте постояти 5 хвилин. Потім потроху вливайте рідину в борошно і розмішуйте круговими рухами ножем. Цей чіт з ножем я колись вичитала не пам'ятаю де, але замішувати так тісто чудово - нічого не липне, на руки не набирається купа мокрого борошна. Коли виллєте все повністю, можна вже притрусити руки борошном і ставати до вимішування. Ви самі відчуватимете, скільки борошна ще просить тісто. Воно спочатку все одно трохи липнутиме, але вже збереться в цілком сформовану кулю. Діставайте її на стіл і місіть хвилин 5-10, скільки стане снаги, і поки маса не буде приємною, пружною і однорідною, руки вам це повідомлять. За потреби підсипайте борошно, але дуже потроху, щоб не забити тісто.
Після цього змастіть миску олією, покладіть туди тісто, накрийте плівкою і поставте у тепле місце - ниньки то до батареї - десь на годину.
  pizza1 pizza2
pizza3

Коли тісто виросте вдвічі, обімніть його розділіть на дві частини, половину в пакет і морозильник, а другу половину розтягуйте на змащеному олією деко. А далі все, як завжди: начинка, потрійний сир і 15-20 хвилин при 180С.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

4 коментарі :

  1. Правильно я розумію, що вказаних продуктів - це на два повних дека стандартної духовки?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, якщо тоненько росплескати, то вистачить рівно на два. У мене міні духовка, але вона менша в висоту, вглиб і вшир вона стандартна, тому дека однакові всюди. Хоча зараз піду поміряю. Моє 41х35см

      Видалити
  2. А якщо мені потрібно замісити і розстояти тісто зараз, а використати ввечері - після того, як воно збільшиться вдвічі його можна сховати в холодильник чи краще в морозилку, чи просто лишити за кімнатної температури?..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В холодильник в плівці, а потім просто за півгодини до викладання начинки розплескати на деку і дати нагрітися

      Видалити

На платформі Blogger.