Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Гречано-медовий хліб



By   Lana Svitankova      16:29      Мітки: , ,  
От знаєте, так буває, наче все добре, і наче все встигаєш, але от сіра погода і все. Ойвсьо. І відчуваєш усіма опорними точками, що від цього неочікуваного нападу кепського настрою порятує лише щось некорисне. Ну, не те щоб зовсім некорисне, але щось точно не потрібне тобі зараз, наприклад, четвертий пиріг. Або ще порція печива. Або солодкий хліб, який, ще теплим, так приємно мастити маслом або арахісовою пастою і неспішно жувати під каву чи какао. Все. От на цьому і зупинимося, не дивлячись на те, що два тижні перед півмарафоном і треба з усіх сил зменшувати попу, бо її тягти 21 км.

buckbread


Про випікання хліба я знаю дуже, дуже мало, і віверто кажучи, побоювалася, що з цього складеного з трьох інших рецепта нічого доброго не вийде. Але на мій перевеликий подив результат дуже потішив.

На буханець з розрахунку стандартної кексової прямокутної форми:
- 230 г пшеничного борошна
- 120 г цільнозернового борошна
- 80 г гречаного борошна
- 2 ч.л солі
- пакетик швидкодіючих дріжджів (11 г)
- 120 мл теплої води
- 80 г гречаного меду
- 2 ст.л. кукурудзяної олії

У чашці змішати воду, мед, олію і дріжджі, дати постояти хвилин 5 у теплому місці.
Змішати все борошно і сіль, влити дріжджовий розчин, розмішати, викласти на робочу поверхню і вимішувати до однорідного пружного стану, підсипаючи за потреби борошно. У мене в цілому пішло приблизно 250 г пшеничного. Викласти тісто у змащену олією миску, накрити плівкою і поставити у тепле місце на півтори години.
Осадити тісто, сформувати довгий буханець і викласти у змащену олією форму, знову накрити плівкою, дати підійти ще 30-40 хвилин. Зробити кілька надрізів, присипати кунжутом/льоном/насінням соняшника/нічим не присипати і випікати 40-45 хвилин при 180С.
Дати постояти хвилин 10 у формі, дістати на решітку і дати дійти ще півгодини, не розрізаючи.
Хліб виходить прекрасний, волгий і крихкий, схожий за консистенцією на бородинський. Ото його з маслом або арахісовою пастою, і гарячим напоєм - і день стає однозначно кращим. Що безцінне - ніяких потрійних вимішувань, складань, чотирьох розстійок і тд., його можна робити на фоні з іншими корисними справами.

buckbread2

І давно хотіла зробити фоточку, як в якомусь гламурному журналі, типу - це від такого дизайнера, то - від такого. Ось.

buckbread1_1


Ще трошки про посуд. Цей - з серії Unikat, де малюнки наносяться пензлем вручну, і кожен майстер підписує готовий виріб своїм ім'ям. Чашка, до речі, дуже вдалої форми і розміру, вона підійде і для кави, і для чаю, і для какао. Не те, щоб відро, але й не крихітка.

buckbread3

І я їм уже 4 шмат цього хлібу, зупиніть мене хтось.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. дуже смачний допис :)
    і надзвичайний посуд)

    ВідповістиВидалити
  2. Хлібчик випікається в печі, пахощі на весь дім, відчуваю що смак буде те що треба для затишеого сімейного вечора, ну і для сніданку звісно:) Юля

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.