Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Ісландія 6.0. Хофн-Рейкьявік



By   Lana Svitankova      16:43      Мітки: , , ,  
Останній день on-the-road нашої неймовірної пригоди почався з овець (куди без них там) і крижаних лап льодовиків, які тягнулися до дороги.
  Day7Iceland_00
Але спочатку подивіться це відео.

 


Локації: Fríkirkja (Reykjavík), Krísuvik, чорні пляжі біля Vík і льодовик Sólheimajökull. Ми не були лише на геотермальному Krísuvik.

Маршрут 7го дня, в цілому близько 480 км.


Зважаючи, що у цей день ми мали до 10ї вечора повернути авто, нам було дуже важко розрахувати час на кожну природну дивовижу, і наприклад, чорні пляжі ми подивилися власне одним оком, замість прогулятися 6 км туди-назад.

Але по черзі. Першою зупинкою була льодовикова лагуна, де льодовик сповзає в океан. Цей неймовірний колір і структура льоду просто кришить всі уявлення про кригу, якою ви її собі уявляли. Уже на цій зупинці ми зрозуміли, що туристів ми поки що і не бачили взагалі, і було дуже дивно після тижня майже безлюдності (ну крім як у купальнях) бачити натовпи людей. Синьою крига стає, коли сніг випадає на льодовік, компресується, зайві бульбашки повітря вичавлюються, і завдяки цьому вона видається синьою. Чорний колір - від вулканічних осадів.

Day7Iceland_01 Day7Iceland_02 Day7Iceland_03 Day7Iceland_04

На таких всюдиходах/всюдиплавах туристів катають по лагуні, щоб можна було подивитися на кригу поближче.

Day7Iceland_05 Day7Iceland_06

Але якщо у Jökulsárlón, який ніяк не оминути, проїжджаючи по дорозі №1, завжди натовпи туристів, то буквально кілька кілометрів звідти і трохи вбік є Fjallsárlón, де немає практично нікого, клубочиться чи то туман, чи то заблукала хмара, і тиша, як вата огортає тебе, і ввижається всяке :)


Day7Iceland_07 Day7Iceland_08 Day7Iceland_09 Day7Iceland_10 Day7Iceland_11

Помилувавшись бакитною кригою, ми рушаємо далі, і трохи фоточок з вікна на ходу.

Day7Iceland_12 Day7Iceland_13 Day7Iceland_14 Day7Iceland_15 Day7Iceland_16 Day7Iceland_17 Day7Iceland_18 Day7Iceland_19

По дорозі звертаємо на Dverghamrar (Гном'ячі скелі), симпатичні скупчення базальтових колон.

Day7Iceland_20 Day7Iceland_21 Day7Iceland_22 Day7Iceland_23

А потім дорога-дорога і Вік - місце паломництва майже кожного туриста, що ступив на ісланську землю. Прямо перед виходом на пляжі є симпатична парковка зі столиками-лавами, і це були найсмачніші і найнетерплячіші бутерброди в моєму житті. Бо спочатку перекус, а потім чорний пісочок )))

Day7Iceland_24 Day7Iceland_25 Day7Iceland_26 Day7Iceland_27 Day7Iceland_28 Day7Iceland_29

З іншого боку скель, там де Black Beach Caffee, людей просто тисячі. Всі хочуть залізти на базальтові колони повище, хто просто для себеньки, хто з нареченою у білій сукні, хто як. На чорному піску і гальці кольорові софтшел куртки виглядають здалеку, як святкове конфеті. Але і бути тут - справжнє свято. Вихопити кілька кадрів без людей - тим більш. На скелях живе разноманітне птаство, включаючи вельми відомих і канонічно-символічних тупиків.

Day7Iceland_30 Day7Iceland_31 Day7Iceland_35 Day7Iceland_36 Day7Iceland_37

Далі ми рушаємо на Sólheimajökull в надії все-таки помацати льодовик, бо пишуть, що в цьому місці дорога до нього підходить. Але нас спіткала невдача, власне, законослухняність. Бо підійти до льодовика можна не ближче ніж на 200 метрів, далі стоїть знак, що сповіщає про заборону наближення без супроводу інструктора. Краєм вуха я чула чиїсь коментарі, що завжди можна прикинутися, що ти не читаєш знаки, але ми вирішили не нариватися. Льодовик майже непролазно чорний все ще після виверження вреднючої Ейяфйялайокуль.

Day7Iceland_38

І місце, де не проштовхнутися - найвідоміший водоспад країни, Seljalandsfoss, той, що вибиває веселку з я кої точки не глянь, за який можна зайти, і дивитися на світ крізь бурхливий потік води, але якщо на тобі щось водонепромокне.

Day7Iceland_32 Day7Iceland_33 Day7Iceland_34 Day7Iceland_39 Day7Iceland_40

Це надзвичайни досвід, направду, здавалося б, ну що там, подумаєш, заліз за водоспад, але ні.
Найцікавіше, що 85, якщо не 90% людей далі і не йдуть, але буквально метрів 300 пройти, і тихенько пролізти в ущелину (у водостійких і не слизьких чоботах!), і побачиш не менш розкішний, хоч і не такий великий Gljúfrafoss, повністю красу якого заляпане бризками скло фотокамери уже не здатне передати. Але на відміну від першого водоспаду ти тут практично сам на сам з ним. Це фантастично.

Day7Iceland_41 Day7Iceland_42 Day7Iceland_43

Це була наша остання зупинка і дика Ісландія, бо наступні три дні ми провели у Рейк'явіку, а там полетіли додому. 

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.