Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Про Октоберфест



By   Lana Svitankova      13:47      Мітки: , , , ,  
october
З наближенням Октоберфеста, я, якщо чесно, думаю не про пиво (не фанат я цього стилю), а про сосиски. І згадую смачнючі сосисочки в Августинері у Мюнхені років 6 тому - так, так, попса, але атмосфера ж.


От і спало на думку порівняти доступний вибір сосисок.
Перший-ліпший супермаркет (а ним виявися Сільпо), приніс три варіанти: два вітчизняні виробники і один імпортний.
Тестування було проведене сліпе і зі знанням виробника.

Почнемо з довідки. Історично у Баварії вайсвурст ("біла ковбаска") споживається винятково зранку, оскільки готується з яловичого фаршу і меленого бекону, приправляється петрушкою, імбиром, коріандром, мускатом, лимоном, але має варіації спецій, цим фаршем начиняли свинячі кишки. Але, головне - у неї не додаються нітріти, тому вона має такий сірувато-негарний колір, і миттєво псується. Є така приказка німецька, що біла ковбасонька не має почути, як дзвін битиме полудень. Сирі ковбаски хвилин 10 відварювали в окропі і подавали в цій же гарячій воді, щоб вони не вистигли, разом з відром солодкої гірчиці і брецлем. Є два способи вживання - відкушувати кінчик і висмоктувати сосиску з оболонки (привіт їдокам рамену!), або розрізати сосиску вздовж і виймати з оболонки.

 Звісно, ні про яку автентичну сосиску в супермаркеті не йдеться, оскільки вона уже приготована і з консервантами. Але принаймні можна вдати, що вона щойно приготована, вкинувши її на кілька хвилин в окроп (автентичніше) чи підігріти на грилі - рекомендований, але уже якийсь зовсім варварський з баварської точки зору підхід.

Отже.
Ятрань. 
Найдешевший варіант, близько 92,4 грн/кг
На сайті виробник подає наступний склад: м'ясо (свинина напівжирна, м’ясо куряче, свинина жирна), вода питна, білково-жирова емульсія, сіль кухонна, пряно-ароматична суміш, петрушка сушена, часник.
 Етикетка більш детальна: м'ясо 90% (свинина напівжирна, м’ясо куряче, свинина жирна), вода питна, білково-жирова емульсія (шкурка свиняча, вода питна), пряно-ароматична суміш(майоран, перець білий, гірчиця, імбир), стабілізатор Е450, Е452, декстроза, підсилювач смаку Е621, екстракти прянощів (перець чорний, білий, червоний), ароматизатор лимону, петрушка сушена, часник.
Нагріваються і прогріваються добре, смак досить непоганий, але спецій, як на мене, забагато. Але якщо повертатися до вихідного рецепту - де яловичина? звідки курятина? О_О я підозрюю, що тутешнім білим кольором ця ковбаска завдячує курячому філе, а не відсутності нітритів. Шкірка знімається не те щоб зручно. І головне - відкритими зберігаються найменше, чи це ознака мінімуму консервантів, чи не надто відповідної якості, сказати важко.
Смак - 4 Автентичність - 2 Зручність - 4
  october2

Алан
На сайті виробника відсутні. Вартість орієнтовно 114,7 грн/кг
На етикетці склад наступний: мясна сировина 100% (сало бокове, яловичина знежилована вищого гатунку, яловичина знежилована першого гатунку, свинина знежилована жирна, філе куряче знежиловане), вода питна, сіль харчова, глюкоза, декстроза, Е330, Е331 (антиоксиданти), стабілізатори харчові Е451, петрушка сушена, мускат, перець чорний мелений, екстракти прянощів (мускатний горіх, перець духмяний), фіксатор кольору нітрит натрію.

 Одразу дивує форма. Навіщо такі тоненькі? Зі складом та ж фігня, що і у попереднього претендента, але хоча б є яловичина. Смішить стабілізатор кольору, який власне не стабілізується в оригіналі і 100% мясна сировина, якщо крім мяса ще нормально так складників. Не чистяться практично ніяк. Але смак найкращий з усіх.
 Смак - 5 Автентичність - 3 Зручність - 2
  october3

Greisinger, найдорожчі, я серйозно подумала, що ціна 115 грн - це кіло, а при повторному візиті для перевірки, виявилося, що це за пачку 350 г. Ну, буде внесок в експериментальні ниви.
На сайті виробника склад не заявлений, етикетка лише перекладена Склад: свинина 64%, свинячий жир, вода, цибуля, сіль, петрушка, спеції, стабілізатор Е452, глюкоза, антиокислювач Е301, підсилювач смаку Е621, натуральна оболонка.
Структура паштетоподібна і швидше за все і розрахована на висмоктування, чиститься ідеально, але блін, вельмишановні бюргери, де яловичина? Звісно, предявляти претензії австрійському виробнику баварських сосисок дивно, але тим не менш. Смак найгірший.
 Смак - 3 Автентичність - 3 Зручність - 5
  october1

В цілому, по смаку всіх зарубив Алан, аж приємно і гордість розпирає за вітчизняного виробника. Якби вони їх ще трошки товщими робили, ці сосиски, і зручніше знімалася б оболонка - це була б беззаперечна перемога. Але, якщо взяти холодного пива, спекти брецель, наробити відро гірчиці - і так буде гарно.
  october4

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.