Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Ronin, nikkei і ще кілька схожих слів



By   Lana Svitankova      17:32      Мітки: , , ,  
Дочитую зараз дуже цікаву книжку - "Chop Suey: A Cultural History of Chinese Food in the United States". Це щось дуже схоже на історію про щасливе печиво з передбаченнями (The Fortune Cookie Chronicles: Adventures in the World of Chinese Food), але більш академічного плану, з купою архівних посилань, історичних фактів, тощо. З назви майже все зрозуміло, але якщо коротко, то це історія злиття двох кулінарних культур, ба навіть розповсюдження китайської кухні і її метаморфози на іншому континенті. Про її мімікрію, адаптацію і розвиток, як окремої гілки. Фільм "The Search for General Tso" (є на Нетфліксі, якщо що) про те саме, про китайську страву в США, якої не існує у Китаї. Цей тривалий вступ про те, що мені страшенно цікаві кухні, які виходять за свої географічні кордони і змінюються в умовах інших культурних і смакових реалій.
Севіче сібас

4



Останнім часом я дещо випала з ресторанних новин, і коли мене запросили пообідати в Ronin, то спочатку подивилася фб-сторінку закладу, а потім покликала на допомогу всюдисущий гугл, щоб він розказав мені, що таке nikkei (про фондовий індекс я знаю, але це якось не поєднується з їжею, еге ж?). А це, друзі мої, виявляється уже досить давнє явище (сором мені, любителю пожерти, але я дізналася про це от щойно), дитя любові японської і перуанської, хоча дехто узагальнює до південно-американської, кухонь. Це якщо суворий японський шеф приїде до Перу, візьме усе місцеве найкраще і найсвіжіше і приготує ностальгічну оду батьківщині. Це і буде ніккей. Одним із найбільших прихильників і просувачів цього кулінарного напряму в світі є Нобу Мацухіса (так-так, ті самі ресторани Nobu); шефу Тохіро Коніші приписують винахід "тірадіто" - поєднання двох страв, перуанської севіче і японської сашимі, на думку деяких гастроентузіастів - найкращого, що можна скуштувати з ніккей.

Якщо відстежити захоплені відгуки, статті, гастрономічні дайжести, то в Європі вибух nikkei is new black стався роки два тому, хоча елементи використовувалися у багатьох топових ресторанах уже давною Тепер настала черга Києва. Вибачайте, що багато тексту, але коли дізнаєшся щось нове, особливо про їжу, як тут не поділитися. Насправді, уже цілі книжки рецептів ніккей є на амазоні,

Не завжди мені щастить під час обіду познайомитися з шефом, але якщо вже таке трапляється, то все, весь гастро-досвід стає інакшим. Коли ти бачив людину, яка стоїть за їжею, коли ти бачив її усмішку, коли в кількахвилинному спілкуванні намацав оце шефське почуття гумору, яке переважно зустрічаєш в мемуарах всесвітньовідомих, просолених і проперчених, то припиняєш сприймати страви, як просто страви. Неможливо уникнути персоналізації. Так, так, все це відгонить пафосом, але ну правда ж. Ви мамині котлетки теж більше за якісь інші любите, хіба ні? Але до їжі. З дражайшим чоловіком у нас виникла суперечка щодо доцільності яєць у суші - йому не сподобалося, що вони заливають жовтком все в роті, а як на мене, це додає ще одну текстуру і виходить цікаво, ну і баклажани він просто не любить. Зійшлися на думці, що в "тропічному" соусі до свинини насіння маракуї виглядає дуже круто, але те, як воно хрустить на зубах, припаде не кожному до смаку.
Смачно було все, але мої особисті фаворити:

- насу-місо баклажан - легко винесла б його з категорії закусок у десерти. Ніжний і пастоподібний під солодкою карамеллю з місо, ефектно доведеною до кипіння прямо на тарілці, він збиває з пантелику. Поєднанням солодкого (хоча цей смак не можна назвати чистим солодким)/несолодкого не здивуєш уже нікого. але ця пара все одно викликає захопленя. Дуже контрастне і неочікуване, і завдяки цьому - згадується першим

- біф-тартар з ананасом - фантастичне м'ясо, очевидно, що витримане, умамі в ньому так і грає, легка підкопченість (як зясувалося, від олії) контрастує з анансом, дуже гармонійний танок смаків, безсумнівно, найкращий тартар у моєму житті. В ньому як і кожен окремий елемент, так і всі вони разом дуже, дуже яскраві

-  кокосова панакота з тахіною - я страшенно люблю з тахіною все, і цей десерт не став винятком. Дивовижно ніжний (як на мене, ідеальна структура панакоти така невловима - то занадто пружна, то розтікається практично) і водночас дуже поживний десерт, відверто, вистачило б половини, насправді, добре, що ми їли його удвох.

Щодо цінника, він вище середнього, але тут є ланчі. При чому ланчі не типу "спитайте у офіціанта, чим ми погодуємо вас сьогодні" - і, можливо, це буде те, що лишилося з учора, а ланч-меню. Тобто, є фіксоіаний склад ланчів на кожен будній день, і це страви з основного меню. Як на мене - це ідеальний варіант для того, щоби познайомитися з новою кухнею і новим закладом і не лякатися рахунка.
Не знаю, як по основному меню, але по ланчам тут я точно ще не раз виступатиму.

А. Що ще мене просто підкорило - ось бачите, цю тарілку блакитну, під тартаром? Цю колекцію розробив шеф, а виготовила - українська гончарна компанія. Оце я називаю підтримка національного виробника.

Насу-місу баклажан

5 6

Pork Belly "Морська свинка" з соусом антікучо

3

Тартар біф з ананасом

7

Тепла яловича вирізка з перепелиним яйцем

2
1

Тостадітас з салатом з томатів та шалоту

8


Зовсім коротко про решту важливих речей: обслуговування дуже приязне. Дизайн напрочуд "неперуанський", буйство кольорів і кричущі елементи декору - це не сюди, вигляд закладу радше спокійний, врівноважений і тяжіє до японського мінімалізму. В той же час лишається багато простору для "інтерактивності" - відкрита суші стійка, а кілька теппанів встановлені просто у залі, де можна спостерігати весь процес приготування їжі.


10 9 12 11

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.