Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивна міфологія



By   Lana Svitankova      10:32      Мітки: , , , ,  

А давайте про міфи. Навіть не про такі втаємничені, хто придумав портер (немає однієї людини, яка це зробила), а щось таке, що регулярно спливає в розмовах, в статтях "експертів", тисячах заміток "навчіться пиву за 1 день" і так далі. Почнемо з моїх улюблених, а ви додавайте, якщо знаєте якісь, будемо їх лупати.




Від пива росте живіт.

Немає жодного доказу, що живіт росте саме від пива, оскільки ніхто таких досліджень не проводив. А от те, що з пивом часто багато їдять, ще й на ніч - факт. Не дивлячись на те, що пиво і справді калорійний напій, але однозначно не найкалорійніший, регулярне фізичне навантаження і несидячий спосіб життя допоможуть бути у формі, а якщо ви покриваєтеся мохом, як той камінь, під який вода не тече, то не звинувачуйте у зайвій вазі пиво.


У пиві багато фітоестрогену (жіночого гормону), тому від нього у чоловіків ростуть груди.

Навіть у жінок не ростуть, я перевіряла. А якщо серйозно, кількість цієї начебто шкідливої речовини у хмелі така мала, а в готовому пиві ще менша, що щоби накопичити її в організмі в достатніх для провокування хоч якихось змін кількостях, треба випити стільки, скільки в жодну людину не влізе. Що тільки від пива міфологічно не росте... Наприклад, волосся. Всі бачили пивні шампуні, але зізнаюся чесно, це я теж пробувала, але краще від нього не стало. 

Темне пиво міцніше за світле.
Походження цього упередження взагалі мені незрозуміле, і навіть моя нестримна фантазія не дає жодних зачіпок. Колір пива в основному залежить від солоду, і для того, щоб надати пиву темний колір паленого солоду потрібно зовсім трохи, для цього використовують зазвичай не більше 10% від загальної кількості, тому склад світлого і темного пива умовно ідентичний з точки зору цукрів, які споживатимуть дріжджі і генеруватимуть алкоголь. Тому і темне, і світле пиво можуть бути як найлегшими, так і дуже міцними. До речі, одним з найміцніших пив світу, де алкоголь досягнуто природним способом (без виморожування) - світле. Це 28% Ghost Deer від BrewDog.




Чи буває порошкове пиво?

Якщо коротко - гіпотетично це невигідно, тому є міні-проекти з пивними екстрактами для походів в гори, але відповідь - ні. Розлого є тут.


Справжнє, живе пиво, придатне для споживання три дні, а решта пива напхана консервантами, тому зберігається рік.

Іще одне моє улюблене, так. Якщо коротко: пиво, яке зіпсувалося за три дні - це пиво, виготовлене з порушенням санітарно-технічних вимог, не більше, не менше. Все це чудова маркетологічна локшина, зніміть її з вух. Більше подробиць тут.
Сюди ж можна додати історію про те, що таке зберігання і  витримка пива, ця історія тут.

Розливне пиво завжди краще за пляшкове, а банка - взагалі контейнер для дешевого і огидного масмаркету. 
Не все то свіже, що на крані. Зрозуміло, що якщо пиво популярне і хороше і бадьоро проливається, то кег закінчується швидше, ставлять новий, але... Так само швидко закінчиться пляшка. А той кег, що підключили другим, буде старший за перший. Якщо казати про тару для пива, воно розливається з одного форфасу (танку, підключеного до систем розливу в пляшку і кег), і абсолютно однакове, що в кегу, що в пляшці, що в банці. Якщо всі вони зберігалися в холодильнику до моменту споживання, різниці ви теж не відчуєте особливо, хіба що якщо в закладі погано миють системи розливу, то ваше розливне пиво програватиме тому самому пляшковому в ароматі і смаку. Кег і банка (як маленький кег) кращі в сенсі своєї непрозорості, але якщо пляшка коричнева, то і тут ультрафіолет пиво не дуже попсує. Банку я взагалі вважаю ідеальною тарою: легка, швидко охолоджується, захищає від світла, ідеальна для логістики, годна для вторинної переробки. Тому все дуже залежатиме від того, як і де зберігався контейнер пива - як довго, за яких умов, як дбають про процес подачі. Можливо, ноги цього міфу ростуть у думці про те, що пиво в пляшках, особливо довгого зберігання, пастеризоване, а кегове - ні. Фактично, і в кегах буває пастеризоване пиво, і не всяка пляшка пастеризована. 




Жінки більше люблять солодке пиво, а чоловіки - гірке.
Абсолютно притягнуте за вуха. Я - живий тому приклад, терпіти не можу солодке пиво. Дуже гіркого теж не фанат. Всі ми хочемо солодкого підсвідомо, бо це енергія і швидкий шлях до задоволення. Любов до гіркого - взагалі еволюційний гандж, бо матінкаприрода тисячоліттями вкладала нам в організм гени, що розпізнають більше 20 видів гіркоти, щоб ми не нажерлися отруйних рослин і не повимерли. Але з хоп-хедами вона таки прогадала. Більше подробиць за посиланням.


У пива повинна бути добра карбонізація (бульбашки) і стійка піна.

Не в кожного. Якщо спробувати одним реченням, то за піностійкість відповідає білок певної довжини, і якщо у пиві його багато, то вона буде пишною і стійкою. Джерелом таких білків виступає переважно пшеничний солод, тому все пшеничне пиво, або пиво з додаванням пшеничного солоду досить "шапкувате". В деяке пиво, де власне і не повинно бути пшениці, її тишком-нишком додають саме з цією метою. Кількість бульбашок теж на піну впливатиме. Але якщо піна була і швидко осіла - це не обов'язково недогляд пивовара. Наприклад, погано помитий келих з залишками жиру (якщо його миють тою ж ганчіркою, що й посуд, або на ньому є губна помада) убиває піну практично миттєво. Плюс різне пиво має різну насиченість СО2 за рахунок відмінності виробництва. Наприклад, бочкове пиво без додаткової карбонізації у пляшці є тихим - і це логічно, бо весь газ крізь дерево просочився і пішов геть. І насправді, потужні, високоалкогольні сорти пива прекрасно п'ються і негазованими, спробуйте. Не кажучи вже про традицію британських каскових елів, які теж мають вкрай помірну карбонізацію, і це ок для них - і елів, і британців.   
Image result for 9


Пиво краще пити холодним. Залежить. Все залежить від того, наскільки насичений смак і аромат у пива. Якщо це американський лагер, чия задача винятково тамувати спрагу, а не грати різнобар'ям смаків, то його і подають досить холодним, і він від того нічого не втрачає. Якщо у пива більше смаку і ароматики, надто низька температура подачі позбавить вас половини задоволення. Перше, що ховається від охолодження - аромат. Леткі ароматичні сполуки не люблять холоду. Тому з нагріванням (в розумному сенсі, не до 20 градусів, звісно) пиво розкривається, але очевидними стануть як його принади, так і вади. Найгірше подавати холодними охмелені сорти, в яких аромат грає визначальну роль, а також міцні сорти на кштал імперських стаутів і барлівайнів, їх взагалі рекомендують подавати мало не кімнатної температури (14-16С).


Image result for 10
Все фруктове пиво - нікчемні бірмікси.
Давайте розберемося. Справді, існують бірмікси, так звані шенді чи радлери - коли пиво змішують з лимонадами. Це роблять для того, щоб полегшити пиво, зменшити його алкогольний вміст, сама назва "радлер" - німецькою означає "велосипедист"; існує легенда, що таке пиво придумав власник шинку, до якого заїхала група мандрівників-велосипедистів і вимагала пива, щоб освіжитися з дороги. Пива на всіх не вистачило, то кмітливий хазяїн розмішав його 50/50 з лимонадом, і воно зайшло. Але відповідне пиво відповідно маркується. 
Якщо говорити про пиво з додаванням фруктів, то воно може бути двох типів:

- пиво з фруктами, фруктовими концентратами чи сиропами, які додаються в готове пиво - це пиво може бути як кислим, так і солодким, залежно від того, в якому форматі фрукти додали і в якій кількості. Воно зовсім не обов'язково буде легким, наприклад, бельгійський Barbe Ruby від Brouwerij Verhaeghe має 7,7% алкоголю. Може бути схоже на пиво в традиційному розумінні, а може і ні, є багато фруктових варіацій на пшеничному пиві, залежно від фруктів, пиво за ними проглядає або не завжди. 
- пиво, в яке фрукти додали на стадії бродіння - таке пиво солодким практично ніколи не буде, бо дріжджі радісно доїдять всі фруктові цукри, а лишать лише природну кислоту. Таке пиво переважно дикого/спонтанного бродіння, досить незвичне, і абсолютно не нагадуватиме вам "пивні мінералочки". 

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.