Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Give me some magic, куме з Оболоні



By   Lana Svitankova      10:30      Мітки: , , ,  
Як це, немає пивного порошку? На аліекспресі навалом. Навіть чехи продають!..
...Та у мене кум на Оболоні працює, там порошок сиплють, він сам бачив. 




Схоже, у всього Лівого берега є легендарний кум на Оболоні, і всі цікавилися, де придбати порошок для пива, та й інтернет просто рясніє порадами і думками експертів, як відрізнити порошкове пиво від натурального.
Ну звісно, пивні гіганти лише про те і мріють, як би збільшити прибутки, а це ж ідеально - розвести в̶с̶і̶х̶ порошок водою і продати.

Але є кілька але. 

Чомусь порошок є лише в Китаї. Або лише на російськомовних чеських сайтах. І сперечаються, хто на смак може відрізнити порошкове пиво, яке просто паводдю затопило полички супермаркетів, лише в російськомовному сегменті інтернету (ок, ок, україномовних ресурсів форумного типу про пиво я не зустрічала). Якщо дуже ретельно шукати, можна знайти англомовні ресурси у Африці, які пропонують пивний порошок з сорго чи маїсу - але там хоч чесно попереджають, що буде у вас маїсове чи сорго-пиво, і то воно має забродити. 
Чарівного пивного юпі для заводів не існує. Не можна додати щось до води і отримати пиво, навіть з урахуванням того, що існує розчинний алкоголь, навіть з урахуванням, що вода може бути газованою. Не-іс-ну-є.

Звідки ростуть ноги такого дивакуватого міфу, який, між іншим поширений переважно на теренах пострадяських? Ні американці, ні шведи, ні британці, яких я довго і нудно допитувала, не могли згадати таких чуток. Веселилися і висували власні припущення, звідки таке береться. Розберемося разом?

1. Що таке пивний концентрат? 
Пивний концентрат - це концентроване сусло, переважно у рідкій формі, який розводять у воді, додають дріжджі, терпляче чекають і тоді все-таки щось схоже на пиво виходить. Концентрувати, висушувати, виморожувати - як наприклад, минулого року зробили To Ol - пиво чи сусло дуже дорого, і навіщо? Все одно спочатку потрібно зробити або ж сусло, або ж у випадку данців - пиво. Насправді, існують спеціалізовані концентрати (наприклад, солодовий екстракт, який фарбує, але не дає паленого смаку), і такі концентрати використовують на пивоварнях, але солод дешевший за концентрати. Вони є не лише солодові, а й з інших зернових. Концентратами користуються переважно домашні пивовари-початківці, але тим не менш, концентрат відтворює лише сусло, над яким все одно доведеться попрацювати дріжджам. Виробляють неохмелені і охмелені концентрати і для розмноження дріжджів (так зване нарощування дріжджової маси).

2. Так можна ж зекономити на обладнанні!
Ну не те щоб, якщо знову розглянути процес - навіть з використанням концентрату, гіпотетично, можна зекономити хіба що на варочному порядку, розводити "порошочок" треба десь, гріти теж, і чани для бродіння, розливна лінія, решта всього нікуди не дінеться. 

3. Але ж сиплють порошки!
Правда, можуть сипати. Але цими порошками можуть бути як засоби для зміни жорскості/м'якості води, так і лактоза й інший цукор.
Ще одним джерелом міфології може виступати кізельгур, використовуваний для фільтрації, теж дрібний порошок, вмішуваний в пиво (потім він лишиться на фільтрі, якщо що). 

4. Я точно бачив походне розчинне пиво.
Це правда. В Канаді справді є компанія, що випускає спеціальні пляшки, пакетики для карбоніації та концентрати - алкогольні і безалкогольні. Для виготовлення над-алкогольного пивного "гелю", пиво проходить процес вакуум-дистиляції, потім на основі цього "сиропу" варять пиво ще раз, з нього частково прибирають спирт, і так чотири рази, потім у спирті замочують хміль і додають до концентрату (принаймні, так описують процес). Залежно від виду пивного концентрату, його міцність сягає 49-58% алко - не пийте його чистим! В пляшечці він розводиться з водою, спеціальний засіб її карбонізує і на виході отримуєть розчинне пиво плюс-мінус 5,2% ABV. Кажуть, не те щоб вогонь, але краще за мас-маркет або взагалі відсутність будь-якого пива в горах на 5 день без цивілізації. І робити пиво в такий спосіб в промислових масштабах самовбивчо невигідно - лише 4 пакетики на сумарно 2 літри пива коштують приблизно 10-15 доларів.

5. Все ГМО, все з порошку, натурального нічого не лишилося.
Теорію всесвітньої змови проти споживачів я, все-таки, не чіпатиму, бо це надовго.

Насправді, якби можна було з порошку робити пиво належної якості, уже давно робили б. Це не лише звільнені кошти, але й певні логістичні вигоди, екологічність - зменшення вуглецевого сліду, тощо, але ні. Все ще виходить якась або космічно-дорога фігня, або просто фігня. 
Спіть поки що спокійно. 

ПС. а щодо кума, то єдине, що сиплють на Оболоні, то сиплють для того, щоб вода була трохи жорсткішою. 

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.