Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Brewskival чи такими фестивалі теж бувають.



By   Lana Svitankova      13:58      Мітки: , , , ,  
Як відвідуівач, я уже була на пивних фестивалях здорової людини, і Brewskival не став в цьому сенсі для мене відкриттям. Але зсередини... Хоча, про все по черзі.
  brew00
Чим всі ці фестивалі відрізняються від українських? По факту, всім, єдине спільне у них - це про пиво. Українські (і, підозрюю, не лише, а повсюдно, де крафтовий рух у немовлячому стані) фестивалі - це фестивалі вихідного дня для великого натовпу людей з метою розважитися і гарно провести час. Ведучі, конкурси, фотозони, дитячі кімнати, прикрашені стенди, різноманітні забавляння розраховані на залучення якомога більшої аудиторії. Тому що чисто пивного натовпу у нас поки що - я сподіваюся - небагато. Фестиваль пива десь там - це лише пиво, переважно топових іноземних і локальних пивоварень з дуже маленькими порціями, однакові голі стійки, невеликий фудкорт, практично нуль інтертейнменту - бо гвіздь програми, це власне пиво, і відсоток випадкових людей тяжіє до нуля, в сенсі, всі знають, на яке конкретно пиво і на яку пивоварню вони сюди прийшли, і відрізняють Gose від Geueze. Останнім часом скандинави розміщують на фестах тату-зону, і вона майже ніколи не буває порожньою. Обов'язковою програмою є крамниця, де можна купити пиво в пляшці з собою, де крім наявного у організатора пива часто-густо до фестивалю привозять щось і учасники. Це в цілому. А тепер конкретно.

Brewskival для відвідувача. Фестиваль офіційно триває три дні: п'ятниця-субота працюють пивовари, в неділю волонтери розливають залишки пива. Що означає залишки пива: кожна з 88 пивоварень привезла з собою 6 кегів пива, по 3 на день, вони могли бути як 20-, так і 30-літрові. Кожна пивоварня мала два крани і могла знімати кег, коли хотіла замінити пиво на 3й сорт. В основному так всі робили ближче до вечора, коли ставили щось міцніше. Хтось пролився в обидва дні. Хтось пролився в один. Хтось не пролився повністю взагалі, і саме все це пиво лишається на останній, hangover день. П'ятниця з 15 до 21, субота з 12 до 20.

Квиток на один день фестивалю коштує 250 крон (для зручності можна множити на 3,2 і отримати в грн). Продають лише повнолітнім. Квиток включає в себе вхід і келих (чим мені більше подобається фестиваль DeMolen, то це тим, що в квиток входять ще 10 жетонів, і взагалі цінник гуманніший). Один жетон коштує 30 крон, це порція пива 50-100 мл - але по правді наливали більше. На келиху відміткою є напис Brewskival, але для новачків це не очевидно.

Це фестиваль пивоварні на території пивоварні, куди запрошують учасників організатори особисто. Список пивоварень і пива, включно з мапою, був у зручному форматі з можливістю сортувати (по алкоголю в тому числі) і відмічати цікаві і випиті сорти. Але цей список https://www.humleverket.se/brewskival/ був так надійно захований десь у дискусії івента, що я знайшла його лише на другий день випадково і це епік фейл, бо не знайшла його не лише я, судячи з питань "а що у вас буде завтра?". Ще незручно - не було розподілу пива по фестивальним дням, і ти поняття зеленого не маєш, що стоїть наразі. По асортименту видно, що в фаворі, як завжди, охмелене, багато берлінерів, дички, бочки, і всього з пестрі ухилом.

Було кілька варіантів з вау-ефектом, типу смарагдово-зеленого пива, пива з наповнювачем, слашем (Омніполо, так, і черг до них не було), пива з мурахами, пива з хімічних колб - пити з носика. Територія досить велика, покриття асфальт-гравій (що незручно, бруднить взуття, особливо в дощ, і є ризик підвернути ногу) - трава, розділена на кілька зон під шатрами - на випадок дощу - пивоварні, фудзона, зона столиків з лавами, тату-зона, крамниця, каво-зона. Туалетів було багато, як ці забавні чоловічі відкриті стійки, так і два великих пересувних причепи зі зручними кабінками і рукомийниками. Черги подеколи були, але недовгі, саме в кабінки.
Каси з жетонами, а то були необтиснені кришечки від пляшок, працювали справно, черг не було, бо жетони були пофасовані заздалегідь у маленькі пакетики по 10 штук, а весь фестиваль cashless, тобто лише картка на все: на квитки, жетони, їжу, каву. Їжі було 10 траків, черга в BBQ і по бургери, решту можна було взяти без проблем практично весь час. Мийники для келихів були двох типів - просто мийник, і кран з водою, яку можна було пити (так, в Швеції всі п'ють воду з водогону). Хотілося б трохи більше, але пивовари без проблем ополіскували келихи водою прямо у себе на стійках. Територія фестивалю відкривалася точно за розкладом, входів було два - для тих, хто купив квиток онлайн і забрав його заздалегідь, і для тих, хто купував його на місці.
Здається, все. Хороший, якісно наповнений і виконаний фестиваль.
  brew04brew05 brew06 brew11 brew10 brew09 brew12

Brewskival для пивовара.
 Перш ніж почнуться коментарі "коли у нас ці фестивалі так коштуватимуть, то і умови такі будуть", хочу відзначити, що відносно вартості пива у закладі і структури витрат цей фестиваль для місцевого (читай, скандинава, хоча гостей було багато й наїжджих) десь на тому ж рівні, що і наші. Наприклад, якщо порція 100 мл Міккеллера на фестивалі обійдеться в 30-кронний жетончик, то в закладі 50-100 мл коштує 50 крон, в залежності від сорту. І це переважно іміджевий фестиваль, що працює на розвиток культури (Де Молени розповідали, що перші 4 були майже збитковими, і лише потім фестиваль почав окупатися і навіть трошки приносити якийсь прибуток).

Отже, участь у фестивалі безкоштовна. Фестиваль викупає 6 кег пива і доставляє їх до себе. Обладнання безкоштовне - 2 крани. Команду з 2 осіб на кожну пивоварню організатори влаштовують в готель зі сніданками, фестиваль видає квиток на харчування (який можна обміняти на їжу в будь-якому траку), влаштовує вітальну вечерю за день до фестивалю і афтепаті після. Не кажучи вже про те, що все пиво на фестивалі для команди теж виходить безкоштовним.
Пивовари приходять на фестиваль за годину до початку. Команда волонтерів - а їх дуже багато - розставляє системи розливу, розвозить кеги, роздає дошки, маркери, відра, ганчірки, ящики з пляшечками води (пити і мити келихи). Всі місця абсолютно однакові, уніфіковані й мінімалістичні. Ніяких прикрас, шильдів, наліпок - навіть логотипи на дошках малювати вручну. На столах крім кранів максимум наклейки, значки, буклети, інформаційний безкоштовний мерч. Робота пивовара - наливати, розказувати, веселити, слухати компліменти або критику, усміхатися, і не вмирати від передозу спілкування. Здавалося б, суто тобі канікули, але це дуже виснажлива робота, настільки, що про афтепаті я вам нічого не скажу, бо туди я просто не доїхала. Дуже круто, що все це не триває "до післязавтра", а закінчується в пристойний час.
Ідеальна організація. Запрошення висилають за 3 місяці до події, список пива і дані команди подаються за два. Всі, найдурнуватіші питання, отримують відповідь. Терпляче витримують роботу з не ЕС-варварами. Робота волонтерів швидка і точна, від зібрати жетони і посортувати їх в пакетики на каси, до забрати відро з водою помитих келихів. Ханна, головна керівниця організаційного штабу - моя улюблена жінка цього літа. Навіть з квадратною головою вона усміхається і обіймає тебе і каже, що все супер.
  brew01 brew02 brew03 brew07 brew08

З цікавих особливостей: у Швеції заборонено безкоштовно роздавати алкоголь, тому "на скуштувати" тут немає, лише порція за жетончик. Пити за робочим місцем - а пивовар за стійкою працює - теж не можна. Наливати особам під очевидним впливом алкоголю не можна. Минулих фестивалів жетончики кидали у кошик, але цього разу просили брати в руки, бо інколи лише робили вигляд, що кидають)

Що з особистих емоцій: дуже важко, але фантастично отримувати такий фідбек, бо дуже багато людей відверто коментують - спеціально повертаються потім назад, щоб сказати, що пиво їм дуже сподобалося, але ще крутіше, коли приходять по другий келих. По другий келих на фестивалі, де 88 пивоварень з 3ма сортами на день. Дуже багато розпитують про стан пивної культури, чи варто приїхати, чому у вас вікінг на логотипі. Фотографуються, чекінять. Крута можливість поспілкуватися з пивоварами. Спитати, як ви досягли такого ефекту. Обмінятися візитками, домовитися про колаби, поговорити про популярність стилів.
Захопити дріжджів, в кінці-кінців).
Дуже потішило, що все, що ми повезли, було доречним, в тренді, і виступили дуже годно, як на мене. Особливо радувало те, що скандинави, які мають прекрасний доступ до фантастичних кисляків і стаутів приходили і казали, що Sour Vine і Abyss - найкращі зразки фестивалю (це дуже лестило, хоча я не погоджуся про стаут), а то й взагалі з усіх кисляків пробуваних. Але захоплених відгуків вистачало, так само, як і вистачало не те щоб дуже улесливих коментарів про Капітан Розсол: коли смак абсолютно нетиповий (у Швеції немає малосольних помідорів, уявляєте?), то він або дуже подобається, або не подобається взагалі. Зате Огурке зайшов просто на ура, при тому, що огіркових пив на фесті було п'ять, і знову таки, підходили і казали, що він найкращий.
Що ще цікаво - черги стояли зовсім не так, як можна було очікувати. Omnipollo, Cloudwater, Angry Chair - вільно, Other Half очікувано, Transient Ales - довжелезна черга. В цілому  скупчень великих до когось одного не було.
Трохи не пощастило з погодою, кілька злив, загальна досить низька температура, але місцевих біргіків то не зупиняло, а от стояти розливати було досить свєжо.
Можливо, факапи якісь і були, яле я їх так і не помітила.
Чи хочу я ще раз? Ще б пак.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.