Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Познати Познань і подумати про польську пивну культуру



By   Lana Svitankova      15:10      Мітки: , , , ,  
Три дні тому відкрили прямий рейс Познань-Київ, а я, мої пивні зайчики, для вас все уже дізналася. Насправді, Польша, відверто кажучи, вкотре подивувала.

poznanbeer
Власне, оця головна фоточка приблизно описує стан польського пивного ринку на зараз: "ЕКСПЕРИМЕНТИ!" А його деякі спостерігачі називають одним з найдинамічніших (якщо не най) у Європі сьогодні. І на те є приводи.

Основні тренди:
- ІРА, DIPA, NEIPA усе можливе, що лише можна зробити з ІРА, і 90% кранів у мультитапах засиджені саме охмеленим. У пляшках вермонти/хейзі/мілкшейки такі ж прозорі, як вони ж мутні на кранах, що ще раз доводить, що не треба лити це в пляшку, але пивовари не вгавають :) Якщо ви знайдете портер чи стаут - вважайте, пощастило.

- кисле. Решта 10% - все кисле, берлінери, гозе, переважно фруктові, здебільшого не дуже вдалі (як на мене, хоча є прекрасні речі), це схоже на серфінг на хвилі - всі побігли і я побіг

- нормальний наскок на преміум сегмент. Є багато дорогого пива (у порівнянні з рештою). Імперці, барлі, тощо, при чому дивно, що якщо перевірити рейтинги, вони не те щоб зіркові, тому рука не дуже піднімається вивалити купу грошей без упевненості в пивоварні. В той же час, є фантастичні експерименти з тими ж бочками з нормальним цінником (наприклад, від Stu Mostow). Схоже, Польща першою докотилася до американського стану, коли за лімітками вишиковуються в черги, продають по передзамовленню, не більше двох пляшок в руки і тд.

- але найбільш вражає те, наскільки крафт просочується всюди і рівень експериментаторства. Наприклад, стандартна типова міська пивоварня, з медовим, пілсом, і пшеничкою в постійному асортименті, варить вермонт ІРА. Я мушу сказати, що навіть певна вермонтскість там навіть є. Або уявіть, як Калуш (Browar Fortuna, так у них є дещо нетипова для регіоналки лінійк Komes, але нетипова у най-найм'якший спосіб) купує ламбік у Boon і робить кислий ель з айвою (!). Перецукрували, але сам факт! Або на поличці раптом виявляєш чорний (!) віт з юзу від Raduga.  Або на крані у закладі зустрічаєш охмелений Амарілло сидр. Поляки смалять, і смалять не по-дитячому.

- рівень підходу. Функціонує (справно) http://ontap.pl - онлайн-довідник, що, де, скільки, як довго. Прекрасна штука, мрію про таке в Україні, але, судячи з інсайдерської інфи, буду і далі мріяти. Поки що немає достатньої упоротості ні у творців, ні у закладів.

І Познань. 550 тисяч населення. При тому, такої кількості мультитапів на метр квадратний я не зустрічала ніде (ок, кажуть, Краків зара смалить, давно не була, у Вроцлаві схоже, але не настільки), зверніть увагу на масштаб у метрах обов'язково. Для кого ці заклади працюють в будні до 1 ночі, а в п'ятницю-суботу до 3, я не уявляю. Ніде не бачила натовпу, ні вдень, ні вночі. І це високий сезон.



Рівень цін приблизно однаковий всюди.
Мій особистий фаворит: Ministerstwo Browaru - Wroniecka (Wroniecka 16). Один з закладів мережі, як я зрозуміла, досить старої і знаної, настільки, що для них варять спеціальні едиції пива і заливають у пляшки.
18 кранів. Невеликий холодильник. Різноманіття (відносно до загалу), одні з найкращих бургерів у місті, без проблем наливають куштувати. Надзвичайно приємний оку дизайн (близький до скандинавів), чудовий внутрішній дворик і затишне горище, де хочеться звити гніздо до весни. Персонал цілком підтримує розмову на крафтово-трендові теми. Швидко. Картка/готівка.

poznanbeer00 poznanbeer01 poznanbeer02 poznanbeer03 poznanbeer04
poznanbeer05

Друге місце поділять два наступні заклади.
Fermentownia (Kwiatowa 2)
22 крани (найбільший вибір), найцікавіше різноманіття, пара холодильників з ще більш цікавими пляшками - головна принада закладу. Пропонують скуштувати, якщо ти першим замовляєш кисле - вочевидь, ще є ті, хто повертає келихи пива непідготовленим. Можуть розповісти. Картка/готівка. Поруч дві непогані бургерні. З точки зору приємності внутрішнього вигляду локації - нічого особливого.

poznanbeer33 poznanbeer34 poznanbeer35

Ділить друге місце особистого рейтингу Piwna Stopa (Szewska 7, piwnastopa.pl)
16 кранів. Великий холодильник. На крані помічений і перевірений охмелений сидр. Готують "пивні-доги" - плюсик в просування культури пива в їжу. Заклад схожий на олд-скульні паби з купою атрибутики, довго і ретельно збираної, почуваєшся, ніби прийшов у гості до колекціонера, затишні фотелі, дивани, потерті меблі. Теж затишно. Великий внутрішній двур. Умовно старий заклад, на стінах постери про річниці броварень, фестивалі, тощо. Картка/готівка.

poznanbeer15 poznanbeer16 poznanbeer17 poznanbeer18 poznanbeer19 poznanbeer20 poznanbeer21

Ministerstwo Browaru (Ratajczaka 34) напівпідвальний невеликий заклад, явно перший з мережі. 10 кранів, найбільший відсоток імпорту з мультитапів. Дуже широкий вибір пляшок в холодильнику. Дизайн строкато-наляпистий, теж більше "колекціонерського" гатунку, на відміну від стриманого брата. Картка/готівка.

poznanbeer06 poznanbeer07 poznanbeer08

Chmielnik (Żydowska 27) Дуже ефектний заклад в сенсі вигляду, величезний, завжди можна знайти тихий куточок, стильний дизайн перших залів, світлі тераси і здоровезний сад з живим хмелем на паркані (саме відростив шишки). 14 кранів, кілька під великими регіональними пивоварнями, є сидр. Вибір стилів на той день тяжів до пшеничного і охмеленого. Картка/готівка.

poznanbeer09 poznanbeer10 poznanbeer11 poznanbeer12 poznanbeer13 poznanbeer14


NaPiwek (Wodna 12, napiwekpub.pl) - маленький підвальний паб типового вигляду з 8 кранами і двома холодильниками, один з яких на диво заставлений досить популярними бельгійцями. Тямущий персонал, карта/готівка.

poznanbeer30 poznanbeer31 poznanbeer32 
Brovaria (Stary Rynek 73, brovaria.pl). Та сама міська пивоварня з пшеничкою, пілсом, медовим і сезонним. Цього разу сезонне - вермонт ІРА. Не мутний, дуже гіркий, але тропічність певна присутня. Як на подібний заклад - дуже сміливо. Цікава цінова політика: 0,5 келих і 0,5 пляшка навиніс коштують однаково - 11 злотих. А трилітрова бочка - 49. Майже 30% дешевше. Якщо вони можуть дозволити собі так дисконтити власне пиво, цікаво, скільки ж там накрутка на нього. Але це безвідносно. Порції їжі великі, обслугоування дуже повільне навіть не в прайм-тайм. Готівка/картка.

poznanbeer29  
BASILIUM (Woźna 21) 4 крани регіоналки і крафтом лише у пляшках
Kriek Belgian Pub & Cafe (Wodna 23) 6 кранів бельгійців, вочевидь настільки рідко змінюваних, що навіть немає меню. Хугарден, Вестмалле, Крік, Деліріум, Герцогиня.
Lot Chmiela (Żydowska 4) 8 кранів, 2 з яких були порожні в день, коли ми нарешті потрапили всередину. В суботу мали б бути відчиненими в 15, але в 15:30 там ніхто і не чесався, а в понеділок після відкриття заставили столами всю пішохідно частину (окрім великої тераси). Несподобалися, дуже суб'єктивно, звісно.

Крамниці
Piwny Kram (Mylna 32, piwnykram.pl) Досить далеко від центру за місцевими мірками, але насправді - ні. Йти сюди по - цікаве регіональне, всякий крафт, рідкісні пляшки (наприклад Фортуна/Бун ми бачили лише тут), потеревенити з балакучим і приємним хазяїном. Переважно охмелене/пшеничка.  Картка/готівка

poznanbeer22poznanbeer23 poznanbeer24

Мережа з 11 крамниць Duzy Ben (http://duzyben.pl) має дуже цікавий вибір різнобарвного польского крафту і дещо з імпорту, сюди терба йти саме по різноманіття, а також по аксесуари, келихи, відкривачки, тощо. Мають дисконтну систему. Картка/готівка

poznanbeer25 poznanbeer26 poznanbeer27 poznanbeer28

До речі, один з "Бенів" стоїть неподалік від Plaża miejska Stare Koryto Chwaliszewo. Мабуть, саме з цієї причини: на пляжі є спеціальні зони, де дозволено вживати алкоголь. І його там споживають, не сумнівайтеся.



Piwna Strefa (Kościuszki 74) має найбільший вибір імпорту, це те що ми побачили крізь скло. В 12 вона не відчинилася, як мала б.

poznanbeer36 Крамниця Regio Sfera Craft Beer & Wine (Garbary 26) має досить непоганий вибір всіляких цікавинок, багато охмеленого, багато пеничного, але є скромна поличка стаутів і портерів. Картка/готівка. Працюють дуже допізна.

 Тепер ви озброєні цією інформацією, мапою, порадами - вйо по квитки:) ПС. машу ручкою тим двом хлопцям, яких ми зустрічали всі три дні по цих локаціях, і тихо ржали одне з одног.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. Ещё добавил бы .что кисляки , ипа и вариации это чисто летний тренд.похоладет и будет совсем другая картинка.летом пить рисы и барливайны редко хочется.а вот кисляков в жару самый раз;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я была зимой во Вроцлаве :) в основном те же IPA и тыща подвидов, но хотя бы портеры и стауты периодически проскакивают

      Видалити

На платформі Blogger.