Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Ісландія 3.0. Міватн



By   Lana Svitankova      16:58      Мітки: , , ,  
Якби намагатися визначити, який все-таки день був найбільш багатим на враження, тобто, якщо зсилувати обрати - то це буде день на Міватн. Такої кількості цікавезних штук в одному районі я не бачила ніде і ніколи. Перекладається назва як "мале озеро", але незрозуміло, чого в ньому мало - ні водою, ні розміром, ні кількістю геологічних чудасій воно не обділене. Якщо думатимете, де б зупинитися на кілька днів - це точно правильний вибір.

На нашій мапі це маршрут 4го дня, 139 км дороги і багато годин захопленого розглядання краєвидів з відкритим від зачудування ротом.
Ми поснідали, полишили чудову хатку в Акурейрі, де провели три чудові ночі, і рушили в дорогу приблизно о 10й. Поспішати не було куди, світлового дня влітку вистачить на все. Погода тішила неймовірно, особливо з урахуванням того, як нас лякали всі інтернети і досвідчені мандрівники, що статистично хорошої погоди в Ісландії 13 днів на рік.

myvatn00
myvatn01

Ми уже трошки звикли, що курява, яка піднімається нізвідки, в Ісландії не обов'язково означає очікувані гейзери, а у 95% це - водоспад. Нашою першою точкою зупинки став Годафос, не надто високий, всього 12 метрів, але 30 метрів завширшки, що робить його одним із найбільш мальовничих в Ісландії (ха-ха, знайти немальовничий тут неймовірно важко, але). 

myvatn02 myvatn03

Вчергове напившись водички з водоспаду і помилувавшись його пречудовим кольором (звісно, непередаваним на фото), ми рушили далі і зупинилися уже на південному узбережжі Міватна, біля псевдократерів Skútustaðir. Псевдократерами вони є з точки зору формації, вони не вулканічні, щоправда, першу лаву все одно ми помацали саме тут. Ці воронки утворилися від вибухів пари, коли гаряча лава зустрічалася з водою. Неймовірний контраст степових квітів і трав, міні-"вулканів", колоній птахів і води налаштовує на споглядальний настрій. Можна легко просидіти весь день. Саме озеро відоме двома речами - тут ловлять абсолютно фантастичну форель, яка завдячує своїм смаком і кольором винятковій флорі-фауні озера, і серед цієї флори вірізняється "кулька моху" - водорость, яка зустрічається ще лише у кількох озерах світу (в Японії, Шотландії, Естонії, і ось зовсім нещодавно знайшли у Австралії).

myvatn04 myvatn05 myvatn06 myvatn07

Через сім кілометрів - крихітний півострів Höfði, звідки можна подивитися на озеро згори і побачити канонічні стовпи лави, які присутні майже на всіх поштівках з цієї місцевості. Треба зауважити, що півострів - приватна територія, і колись був вкритий винятково мохом, аж поки власники не почали висаджувати дерева під час візитів улітку. Коли чоловік помер, дружина подарувала півострів країні (але на невеликій ділянці все ще стоїть приватний будинок), і завдяки цим двом людям там уже практично міні-ліс.

myvatn08 myvatn09

Ще через 3 кілометри - Dimmuborgir (Темна фортеця), унікальний геологічний ліс лавових колон, які сформувалися від взаємодії лави і води. Більше подібного місця не під водою на Землі немає. Дуже важко це сфотографувати, бо абсолоютно неможливо передати масштаб, контраст, цей пейзаж з Володаря Кілець і сніг в ущелинах між колонами. Влітку. До речі, про фантастичність - це одна з локацій зйомок "Гри престолів", а саме - місце табору Диких. Не знаю, щоправда, як пустили топтатися сюди знімальну групу, бо пересуватися можна лише доріжками, не дивлячись на візуальну міць і могуть, ці споруди дуже крихкі місцями, як вся лава, а рослинки дуже повільно ростуть.

myvatn10 myvatn11 myvatn12 myvatn13

Після прогулянки ми пообідали в одноїменному кафе, розташованому перед парком, де не пропустили можливість таки скуштувати ту саму форель з озера. Смачна, особливо копчена. Рушили далі до свого кемпінга, де ночували. Це комплекс, що складається з хостела, кемпінга і гостьових будиночків, і власне, це була найдорожча наша ночівля в Ісландії, бо вибору в районі Міватна не так уже й багато, а в січні (за півроку до подорожі!) 80% уже було заброньовано. Кімната на трьох без вигод у будинку на 8 таких номерів, спільною кухнею і душами обійшлася нам у 160 євро. Оскільки заселення починалося лише з 16 години, а з 12 до 16 нікого на рецепшені немає, ми лишили авто на парковці і пішли гуляти пішки і шукати Гротаю. Гротая - печера з гарячим джерелом-озером, яка знову таки через появу у "Грі престолів" (це місце ночівлі Джона Сноу з Інгрід) зазнала небаченого напливу туристів, і тепер там стоїть оголошення, що купатися заборонено, бо це приватна власність, а якщо вам на це начхати, то взагалі лізьте на свій ризик, бо стеля нестійка. Але це ми поки що лише йдемо до неї. Краєвиди з уявно-ірландсько-шотландських (зі згаслим вулканічним кратером на тлі, на який уже сил не вистачило пертися) змінюються на якусь уявну-аризону, аж поки знову не вмикається космос. 


myvatn17myvatn14 myvatn15 myvatn16 myvatn18 myvatn19

Після повернення і успішного заселення ми прихоплюємо з собою купальники і їдемо далі. У вікні показують якийсь Марс, але ми ще навіть не здогадуємося, що це ще квіточки. Попереду eldhús djöfulsins - "диявольська кухня", Hverir - геотермальна зона, варта зйомок будь-яких стрічок, де події розгортаються на позаземних територіях. Абсолютно нереальні кольори, винятково позаземний сморід, пекельно активні парові "кургани", і жаско булькаючі калюжі незрозумілої багнюки - це все Хверір. Будьте обережні, випари не дуже корисні, гарячі і потенційно небезпечні, дивіться, куди наступаєте. Але це неймовірно красиво.

myvatn20 myvatn21 myvatn22 myvatn23 myvatn24 myvatn25 myvatn26 myvatn27 myvatn28 myvatn29 myvatn30 myvatn31

Надивилися, нанюхалися і вйо далі, до Крафли. Крафлою зараз зветься і сам вулкан, і озеро у вистиглому кратері, і геотермальний завод, що жене енергію і гарячу воду далі. Вигляда, як імперія зла :)

myvatn32 myvatn33

На вершині Крафли стало зрозуміло, що "сильного вітру" я в своєму житті ще не мацала. До того дня. Вітер такої потужності, що голову знімає, на ньому буквально можна лежати, розслабитися, "спертися" і висіти, як мартин.

myvatn34myvatn35

На під'їзді до Крафли є отака дивна інсталяція - це душ-фонтан і рукомийник. Можливо, алюзія на те, що вся гаряча вода у кранах будинків Ісландії гріється землею.

myvatn36



Ми з самого початку не збиралися у Блакитну Лагуну, але пропустити купання у природних геотермальних джерелах не могли, тому наступна зупинка цього дня, найдовша, була у Купальнях Міватн. Водичка подається з глибин 2500 м, блакитно-синя, тепленька і приємна, щоправда, зніміть з себе всю ювелірку, мідну і срібну, бо чистити доведеться потім довго. Задоволення не з дешевих - 4000/3500 тисячі крон (приблизно 800 грн), у високий/низький сезон але... Фотоапарат покласти нема куди, тому фоточки з телефона :)



З купою піску в голові після Крафли, трохи мильною шкірою після сірчаних ван, обвітреними губами і чоботами ще чорними від лави, ми повернулися вечеряти, а у вікно нашої кімнати до нас дзенькали дзвіночки. 

myvatn37

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. Дякую! Усе й справді таке казкове! :)

    ВідповістиВидалити
  2. Готую маршрут по Ісландії, дуже цікаво почитати. Класно написано, дякую за натхнення!

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.