Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Збірничок улюбленої кави



By   Lana Svitankova      21:50      Мітки: , , , ,  
Багато рецептів, старих і свіжих для доброго ранку 

chicory_small



Кава Toddy - це холодна кава. І холодна вона не лише тому, що п'ється холодною, вона взагалі не нагрівається, принципово. Приготування полягає у заливанні грубо змеленої кави холодною водою. Цей розчин лишають настоюватися на 12 і більше годин, а потім фільтрують за допомоги паперових фільтрів, френч-пресу чи спеціальної системи фільтрації, яку 1964р. винайшов Тод Сімпсон і, власне, дав назву цьому напоєві. Чим така кава відрізняється від традиційної, завареної? У поясненні багато хімії і фізики, але настояна на холодній воді кава має меншу кислотність, кажуть, що аж на 67%, і це, мовляв, корисніше для шлунка. Тому така кава здається солодшою, а у холодних напоях (з додаванням льоду чи холодного молока) не гірчить. І, найголовніше, така кава може зберігатися до двох тижнів без псування смаку. Офіційний виробник систем фільтрування пропонує таке співвідношення: на 1 фунт кави у зернах (453 г.) треба взяти 9 чашок (2124 мл) води. Нескладні розрахунки дозволяють прикинути, що кави у зернах треба взяти в чотири рази менше, ніж води. А вже готовий концентрат використовувати для приготування напоїв, і додавати вершки, лід чи молоко до смаку.
Toddy 

 Cafe con Miel 
Мед дає значно м'якшу і теплішу солодкавість, ніж цукор, що для такої погоди саме те. На порцію готової гарячої кави: 
1/2 чашки молока 
1 ст. л. меду 
1/3 ч.л. меленої кориці 
 Нагріти молоко з медом і корицею (до кипіння не доводити!), можна додати до кави так, а можна процідити і збити, буде щось на кшталт лате з медом. У будь якому разі, це смачно.

   

Кава з цикорієм Заваріть каву з половини кількості мелених зерен, яких ви берете зазвичай і додайте туди чайну ложку екстракту цикорію. Або розведіть його у молоці і додайте до кави. Або збийте гаряче молоко з цикорієм. Рекомендую підсолодити медом.

Халва-кава Додати у 250 мл молока 1 ч.л. тахіни, 2 ч.л. цукру, довести майже до кипіння, збити у френч-пресі, розлити у дві чашки. Додати кави в улюбленій пропорції. Притрусити кунжутним насінням.
halva-coffee


Фрапе 
Фрапе у порівнянні з класичною кавою напій зовсім молодий і зелений, його винайшли 1957 року, і, як більшість геніальних винаходів, - випадково. Діло було на Міжнародному торговому ярмарку у Салоніках. Саме того року компанія Nestlé презентувала новий продукт для дітей – розчинний шоколадний напій, який збовтували з молоком у шейкері. Одному з працівників компанії (різні джерела вказують різні прізвища) закортіло випити кави (звісно що розчинної, зрозуміло, якого виробника), але на стенді не знайшлося гарячої води. Так, з безвиході, і народився новий напій – розчинна кава, збовтана у шейкері з холодною водою. Тепер фрапе називають традиційною грецькою кавою і подають у кожній кав’ярні і кафе країни. А фрапучино – взагалі дитя кінця століття, роком його народження вважають 1995р., здавалося б, невже так довго треба було вигадувати заміну води молоком? Але факт лишається фактом – цей напій набув шаленої популярності саме у мережі Starbucks, якій і належать права на нього, а заразом підніс до небувалих висот попит на охолоджені кавові напої. Власне, колупання у величезній купі рецептів і описів так і не довело до остаточного розуміння різниці, бо у різних рецептах збиті вершки додають і до фрапе і до фрапучино, лід використовують в усіх рецептах, молоко теж зустрічається і там, і там, подають їх у високій склянці з соломинкою… Зрештою, можна дійти наступного висновку: - класичне фрапе – розчинна кава, добряче збовтана у шейкері з невеликою кількістю води і цукру, до цієї піни додається холодна вода і лід, за бажання - молоко. У більш сучасних варіантах беруть не розчинну, а зварену міцну каву - фрапучино – міцна кава, збовтана з льодом і молоком, за бажання додаються шоколад, карамель, ваніль, тощо, прикрашається вершками. Але, зрештою, яка різниця, як називається ця божественна амброзія, яка і збадьорить, і врятує від температури +30. І навіть шейкер вам не знадобиться – цілком можна обійтися міксером. 
На дві великі півлітрові склянки: 
- 180 мл дуже міцної холодної кави 
- 3 ч.л. цукру 
- 250 мл молока 
- 2 склянки льоду 
- на вибір: шоколадний сироп чи какао, ваніль, кориця, фрукти 
- збиті вершки (для фрапучино) 
 Зваріть дуже міцну каву, можна подвійної міцності. Дайте їй вистигнути. Збивайте всі складники (крім вершків) міксером, поки лід не розкришиться і напій не стане більш-менш однорідним. Подавайте у високих склянках з соломинкою, фрапучино прикрасьте вершками.

Кава по-середземноморськи 
 На дві порції: 
2 чашки міцної кави 
5-6 насінин анісу 
1 паличка цинамону 
4 гвоздички 
4 ч.л. цукру 
1 ч.л. шоколадного сиропу (я взяла шматочок шоколадки) 
 Оригінальний рецепт каже взяти вже готову каву, змішати її з рештою складників і прогріти до 200F (93C), розлити через ситечко і прикрасити вершками і апельсиновою і лимонною цедрою. Я просто зварила каву з ними разом. 


 Кава йюн-йєн 
 Кава Yuanyang (a.k.a. "Yuenyeung," "Yinyong" or "Yingyong") - практично гонконгський спеціалітет, бо готується на основі гонконгського молочного чаю, відомого ще під назвою "чай шовкової панчохи" - dai pai dong. Тому сьогодні два рецепти - чаю і кави. Найцікавіше, що єдиного варіанту приготування я не знайшла, бо щодо автентичності рецепту точаться війни мало не такі ж, як згадані у Свіфта щодо проблеми, з якого боку треба бити яйце. І співвідношення молока до води, і послідовність дій, практично родинні таємниці кожного "чаєвара". Але спільне у них точно є: чай (зазвичай суміш чорних), згущене молоко і вода, а також та сама "шовкова панчоха", мішечок, через який чай проціджується або одразу заварюється в ньому. Я взяла води і згущеного молока у співвідношенні 6:1, хоча інколи пропонують 3:1, але як на мене, це буде засолодко. 
 Отже: 
600 мл води 
1 ч.л. чаю "британський сніданок" + 2 ч.л. чорного крупнолистового 
100 мл згущеного молока 
 Чай заливається водою, доводиться до кипіння, і вариться на маленькому вогні 2-3 хвилини. Потім зціджуємо рідину крізь найдрібніше сито (отут не завадив би шовковий мішечок), переливаємо з одного посуду в інший 2-3 рази, щоб наситити чай повітрям, додаємо згущене молоко і варимо ще дві-три хвилини. Чай готовий. Любителі солодше можуть і цукру додати. А кава - вже зовсім просто. Міцне еспресо і чай змішати 1:1. Все. Головне, підібрати міцність чаю (тобто, кількість його для заварювання), бо з першої спроби напій вийшов загіркий, але смак цікавий.


Caffè breve 
Кава бреве - американська варіація кави лате, тільки замість збитого молока американці вподобали збитий half-and-half - суміш вершків і молока 1:1. Така кава виходить більш вершковою, вишуканою і ніжною. Та що я розповідаю, скуштуйте самі і дізнаєтесь. Отже: - стандартна порція еспресо (30 мл) - трохи більше від кави молока+вершків - і окремо молоко, щоб збити пінку
   


 Bicerin 
Бічерін належить до категорії легендарних напоїв-страв. Якщо Пруст зробив відомим печиво мадлен, то хресний батько бічеріна - Олександр Дюма. Цей туринський спеціалітет з"явився на мапі напоїв на початку ХVII ст. і досі тішить серця любителів кави і шоколаду. Взагалі, мій бічерін ні разу не бічерін, бо бічерін подають у спеціальних склянках на тонкій ніжці, схожих на келих, які, власне і дали назву напою. Та й шари у мене не те щоб дуже чіткі вийшли, треба, буде наступного разу каву зробити міцнішу, вершкі купити, а не дістати жалюгідні рештки з холодильника, але навіть все це не завадило мені отримати купу насолоди. Отже, на дві склянки: 
2 міцних еспресо 
склянка молока 
плитка чорного шоколаду 
збиті вершки (вручну чи готові з балончика) 
 Поки вариться кава, гріємо молоко з подрібненим шоколадом, доводимо до кипіння і варимо хвилину, постійно збиваючи вінчиком. У склянку виливаємо молочно-шоколадну суміш, на неї - каву, щоб шари були чіткіші, каву наливаємо по ложці (себто сунемо в склянку ложку і ллємо каву на неї, а не просто в молоко). Згори викладаємо збиті вершки. Semplice!  


 Імбирне капучино 
 Якщо сірого і мрячного дня, коли сонце і не думає тішити теплом і світлом, якщо в такий день у холодне молоко щедро накраяти "пелюсточок" зі свіжого кореня імбиру, та додати туди ложку меду, та й довести до кипіння, дати настоятися 5 хвилин і довести до кипіння ще раз, а потім процідите це гаряче молоко у френч-прес та збити, а відтак вилити цю імбирну пухку хмаринрку на свіжозварену каву, то отримаємо прекрасний ранковий напій для любителів кави з хворим горлом, який зігріє вас і поверне усміх на ваші вуста.
   


 Липова кава 
Ні, йдеться не про розчинну, а про першу каву-згадку про літо, напоєну медово-гірким теплом липи. Запарити цвіт липи, а потім на процідженому відварі зварити каву, підсолодити за бажання медом чи цукром. Або заварити липу в молоці і додати до кави, звареної в улюблений спосіб.
 


Кава по-арабськи 
На дві порції – 1 жовток збити зі столовою ложкою цукру у білу піну, розкласти по чашках, налити гарячу міцну каву, швидко і добре розмішати. За бажання, можна збити білок, що лишився, і викласти його на каву згори.
 

Кава по-зальцбурзьки 
Зварити міцну каву, дати ложку лікеру Mozart, зацукрувати, окремо подати збиті вершки.
   


 Кава по-британськи 
Зварити каву, підсолодити до смаку, охолодити, дати вершків і по кульці морозива.
  


 Кава по-мексиканськи 
Зварити каву з какао у розрахунку 1:1, додати дрібку червоного перцю, за бажання додати вершків. Головне у цьому рецепті - добре какао, що файно розчиняється і не гірчить, зараз, на жаль, важко таке знайти. 
   


 Кава по-французьки 
Варіант 1. Зварити окремо міцну каву, удвічі більше од неї взяти молока, довести до кипіння з кількома ложками цукру (повинно бути солодко), влити ложку-дві вершків і збити. У молочно-вершкову суміш влити гарячу каву і одразу подати. 
 Варіант 2. Зварити міцну каву, посолити, додати французький коньяк, за бажання підсолодити.

Кава по-турецьки 
Змолоти каву якнайдрібніше. Залити у турці холодною водою з розрахунку 1 ложка кави на одну маленьку філіжанку, якщо треба, підсолодити цукром. На повільному вогні довести до кипіння, але так, щоб пінна шапка не розбилася бульками, зняти з вогню, знов довести до кипіння. Розлити по філіжанках, подати з холодною водою.
   


Кава з часником 
Потрібні щонайтонше змелена кава, пелюсточка-дві часнику (не зубець! смужечка зубця), дві ложечки цукру чи меду і вода. У турці скарамелізувати цукор і потомити у ньому часник хвилинку. Потім дати кави і залити гарячою водою - так карамель не застигне, і тому кава має бути мелена дуже тонко, щоби зварилася якнайшвидше, бо часу на то буде мало, вода ж бо гаряча. Довести до майже-кипіння два-три рази і подавати. Смак описати не беруся, ви або вподобаєте його, або ні, третього бути не може
 

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

5 коментарів :

  1. ох, дякую!!
    для мене це саме те що треба)

    ВідповістиВидалити
  2. Гарне какао робить Доктор Еткер: пакування на 100 г у темно-шоколадній коробочці, так і називається - "Темне". Без цукру, достатньо високий вміст какао-масла, ароматне...
    Загалом, дуже раджу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а я останнім часом беру "Мрію", а раніше мені подруга привозила зі Львова білоруську "Коммунарку" - це було взагалі найкрутіше какао, яке я зустрічала для випічки і напоїв

      Видалити

На платформі Blogger.