Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Вільнюс3.0. - пивна душа



By   Lana Svitankova      23:13      Мітки: , , ,  
Хто б міг подумати, що у Литві стільки пива? Ні, СТІЛЬКИ пива. Kaimiškas, country beer, чи пиво маленьких фермерських броварень водиться тут у непристойних кількостях, і звісно, саме його куштувати найцікавіше, на відміну від пива великих заводів, найпоширенішим з яких є клайпедський Švituris («маяк» литовською), він як наша оболонь – всюди. А от kaimiškas доведеться пошукати, але щоб ви марно не витрачали час, я скерую вас у правильному напрямку.

 Найфантастичніше пивне місце, в якому мені довелося бувати, либонь, за все життя – це крамничка і за сумісництвом дегустаційний зал Bambalyne (http://www.bambalyne.lt, Stiklių g. 7). Крутий спуск у підвал, заставлений ящиками з пивом і антикварними меблями, прохолода, тьмяне світло, прекрасна музика і чудова бармен Дзінтаре (вона працює вдень, ввечері на зміні дівчинка, яка говорить англійською), з якою ми дуже душевно потеревенили про ламбіки, бельгійське пиво в цілому і литовське теж. Вона порадить, підкаже і взагалі змусить вас почуватися, як у гостях у давніх друзів. Тут можна скуштувати близько 80 (!) видів фермерського пива, яке у переважній більшості не фільтроване і не пастеризоване, завезене одразу з рук постачальника, яких Дзінтаре знає особисто. Пиво можна купити, як у звичайній крамниці і випити деінде, але лише до 22:00 (після цього часу алкоголь вам не продадуть на виніс ніде), або дегустувати пиво на місці. Вартість 0,5 пива коливається залежно від виробника, сорту і ступеня подарунковості, але в основному - 6 літів (18 грн). Ціни на виніс і на місці різні, а крім того можна і підживитися сирними, м’ясними тарілками, домашніми пиріжками, які теж поставляються з маленьких ферм. Ми почувалися справжніми мучителями, коли знімали це місце і відправляли друзям одразу ж – дивіться, де ми зараз сидимо (так, вайфай є, незалежно від товщини стін, безкоштовний і потужний). І пиво варять всіляке. До речі, темні литовські мені більш напівтемні, значно легші ніж темні німецькі, скажімо. Але цікавих варіантів, крім класичних світле-темне-вайс, є, наприклад, пиво з квітом конюшини чи пиво з водяним горіхом. vilnius_eat_bambalyne

vilnius_eat_bambalyne_1 пляшечка ліворуч - двохлітрова vilnius_eat_bambalyne_2
vilnius_eat_bambalyne_4 Ще один заклад, але цього разу великий і галасливий – Alaus Namai (www.alausnamai.lt Alberto Goštauto g. 8) – буквально «Дім пива». І що правда, то правда – пива тут теж до чортиків, але вже не лише фермерського, але й з заводів, й імпортного пляшкового. Місцина дуже демократична, кажуть – студентська, великі екрани, прості дерев’яні меблі, стійка-острів серед зали. Найдорожче розливне пиво – 5 літів (15 грн), найдорожче імпортне пляшкове – 10 літів (30 грн). Різноманітні закуски і гарячі страви теж у дуже демократичному ціновому рівні, тому і не дивно, що тут все засиджено. А з тераси на вулиці відкривається прекрасний вид на річку. Тут було весело. Прийшли ми, зробили замовлення англійською, вже насолоджуємося пивом, аж тут мене набирає люба і ми з нею перекидаємося парою фраз українською. Ховаю телефон, а бармен видає «Ну вот, а чего ж на английском-то, сами наверное из Киева». Отакеє. Потім він радив нам всіляке смачне пиво, але особливо в розмови втягнутися не вдалося, бо за барною стійкою там дуже і дуже гаряче. І, до речі, такої кількості красивих "краників" для пива на стійках я не бачила ніде. Чек: сухарики, кальмарні кільця і 2,7 л пива – 40 літів (120 грн) vilnius_eat_namai vilnius_eat_namai_1 vilnius_eat_namai_2 vilnius_eat_namai_3 vilnius_eat_namai_4 Звісно, ми шукали, де наливають варене на місці пиво. Таких закладів знайшлося два. Grill Inn (www.grillinn.lt, Dominikonų 6) дружній заклад закладу «Prie Katedros», де варять пиво Katedros – світле, медове і темне, при чому медове з них найцікавіше (8 літів 0,5л). Сам заклад дуже цікавий, такий, посиденьковий, атмосферний, з кріслами, куполоподібними стелями, свічками, і непоганим м’ясом. Недешевим, але точно дешевшим, ніж у Києві. Обслуговування приємне, ми були голодні, і здавалося, що м’ясо смажили цілу вічність, але насправді все було досить швидко. Стейк medium-rare був просто божественним – фото немає, з’їли одразу. Подача гарніру на 5+ В цілому, не знаю, як готують стейки в інших закладах, але заради м’яса я б прийшла ще, хоча порція була не те щоб дуже велика, але я нею наїлася. І взагалі, нам було дуже душевно, ми забігли туди голодні перед зливою, і коли ти ситий і зігрітий, а у вікно б"ють каплі дощу - це ммм... Чек: 3 келихи катедроса, келих гінеса, стейк з тартаром і стейк у фірмовому маринаді – 92 літи (276 грн) vilnius_eat_grill vilnius_eat_grill_1 vilnius_eat_grill_2 vilnius_eat_grill_3 vilnius_eat_grill_4 vilnius_eat_grill_5 "Būsi Trečias" (www.busitrecias.lt Totorių g. 18) – «Третім будеш?» одразу видає спорідненість самі знаєте з якою культурою, але тим не менш заклад дуже незлий. Пиво варять світле, карамельне і чорне (7 літів 0,5л), найкраще – карамельне. Ми трошки не дійшли до основної зали і упали на відкритому майданчику, де сиділи самі лише місцеві, і було так затишно і хороше, особливо, коли їжа виявилася дуже і дуже смачною. Рекомендую. Чек: 2 келихи пива, оливки, мариновані в меду, «бременські музиканти» (деруни зі свининою, курятиною, яловичиною і овочами) і традиційне свиняче вухо на деруні в підливі – 58 літів (174 грн) vilnius_eat_busi vilnius_eat_busi_1 vilnius_eat_busi_2 Отакі от справи. Дуже хочеться поїхати знов великою компанією.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.