Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Вільнюс 2.4. Фрай і Вільнюс. Ужупіс



By   Lana Svitankova      23:04      Мітки: , , ,  
«Сказки старого Вильнюса», Макс Фрай Мы часто играем в нарды. А уж в марте не пропускаем ни одного дня. Может быть, потому, что в самом начале весны совершенно невозможно усидеть дома, а на улице уже через час становится зябко, самое время забиться в кресло в теплом сумрачном углу какого-нибудь кафе. Впрочем, не «какого-нибудь». Место действия — это тоже очень важно. Обычно мы играем в нарды в кафе «У ангела» на улице Ужупё — нам по душе их лаконичный интерьер, качество капучино, близость реки, вид из окон и соседство бронзового ангела, снисходительно взирающего на наши игры, пока мы столь же снисходительно взираем на него. vilnius_uzupis_5
Ужупіс (Заріччя) – це дуже цікавий і неординарний район Вільнюса, який часто порівнюють з паризьким Монмартром, адже там розташовано крамниці, галереї, студії, майстерні, і живуть митці найрізноманітнішого ґатунку. Першого квітня 1997 року тут було проголошено Незалежну Республіку Ужупіс. Нині Ужупіс має власну конституцію з 41 статті, прапор, валюту, армію з 17 осіб, і щороку у день незалежності на мостах, які ведуть до Ужупіса, ставлять кордони і за бажання штампують паспорти при перетині. Президентом в даний момент є Ромас Лілейкіс, поет, музикант і режисер.
vilnius_uzupis_3 vilnius_uzupis_2 Оцініть ідею - старі шини пофарбовано і причеплено на стіни у якості горщиків для рослин vilnius_uzupis_1 vilnius_uzupis На головній площі стоїть ужупіський янгол, який символізує відродження і мистецьку свободу району. Раніше на його місці стояло яйце, яке, як пише вікі, продали за 10200 літів, хоча ми його бачили на постаменті на перехресті вулиць Пилимо і Шв.Степоно, тобто не в приватний город його вочевидь продали. vilnius_uzupis_4 Конституція висить на стінах кафе, перекладена різними мовами. Української я не знайшла, але і російська версія у мене викликала певні питання, але таке. Подаю переклад з англійської.

Конституція висить на стінах кафе, перекладена різними мовами. Української я не знайшла, але і російська версія у мене викликала певні питання, але таке. Подаю переклад з англійської.

1.Кожен має право жити біля річки Вільняле, а Вільняле має право текти повз усіх
2.Кожен має право на гарячу воду, опалення взимку і черепичний дах
3.Кожен має право, але не зобов’язаний померти
4.Кожен має право помилятися
5.Кожен має право бути особистістю
6.Кожен має право кохати
7.Кожен має право, але не зобов’язаний бути не коханим.
8.Кожен має право не бути видатним і знаменитим
9.Кожен має право бити байдики
10.Кожен має право любити і дбати про кішку
11.Кожен має право доглядати собаку до смерті її чи хазяїна
12.Собака має право бути собакою
13.Кіт не зобов’язаний любити свого хазяїна, але має допомагати йому у скруті
14.Кожен має право інколи не усвідомлювати свої обов’язки
15.Кожен має право, але не зобов’язаний сумніватися
16.Кожен має право бути щасливим
17.Кожен має право бути нещасним
18.Кожен має право на мовчання
19.Кожен має право на віру
20.Ніхто не має права на насилля
21.Кожен має право усвідомлювати свою мізерність і величність
22.Кожен має право зазіхати на вічність
23.Кожен має право розуміти
24.Кожен має право не розуміти нічого
25.Кожен має право бути іншої національності
26.Кожен має право святкувати чи не святкувати свій день народження
27.Кожен має пам’ятати своє ім’я
28.Кожен може ділитися своїм
29.Ніхто не має права ділитися чужим
30.Кожен має право на братів, сестер і батьків
31.Кожен здатний на незалежність
32.Кожен відповідальний за свою свободу
33.Кожен має право плакати
34.Кожен має право бути невірно зрозумілим
35.Ніхто не має права робити винною іншу людину
36.Кожен має право переходити на особистості
37.Кожен має право не мати жодних прав
38.Кожен має право не боятися
39.Не завдавай нікому поразки
40.Не давай нікому здачі
41.Не здавайся

Я вважаю, що вона прекрасна vilnius_uzupis_6 vilnius_uzupis_7 vilnius_uzupis_8 Але остаточно Ужупіс нам зробив оцей товариш. Йшли ми собі, а тут на першому поверсі за вікном сидить отака краса. Я їй кажу, привіт, краса, а краса зіскакує на шибку, вилазить з квартири і каже, ну, я прийшла, чухай мене. Ой ми її вже чухали, так чухали, але потім елемент новизни минув, красі ми набридли, вона залізла назад на підвіконня, аж тут… vilnius_uzupis_cat І потім краса з хвостом пішли собі далі. І ми пішли. А ще на всіх мостах, що сполучають Ужупіс з рештою Вільнюса понавішано традиційних весільних замків. Оцей дуже сподобався, думаю, ото висить тут вже сто років, але вже коли передивлялася фото, то помітила, що з"явився він на мосту через день після нашого приїзду. Ну не збіги, га?
vilnius_uzupis_9

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.