Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивний книжковий дайжест 2020



By   Lana Svitankova      21:23      Мітки: , , , ,  
Окрім наваяти "заХалявну книжечку beerтендерства", я прочитала кілька пивних книжок минулого року (не всі вони вийшли у 2020), а також підготувала вам невеликий перелік, що уже обіцяно на цей рік.

Це майже весь довгий формат, яким я поповнила свою бібліотечку цого року, плюс три цифрові ("Craft: An Argument" від Pete Brown,  "Beer: Taste the Evolution in 50 Styles" від Natalya Watson, і "Amber, Gold & Black" від Martyn Cornell)

Це буде дуже і дуже суб'єктивний топ, бо він щедро приправлений особистими заморочками.

Найкращою книжкою року оголошується 3й випуск "World Atlas of Beer", написаної Stephen Beaumont i Tim Webb, бо він повністю поламав моє стеретипне уявлення про "атласи". Це не просто збірочка відгуків на пиво чи пивоварні певного набору країн, а купа цікавезної інформації включно з особливостями оподаткування, історичними референсами, але при тому дуже сучасної. Дуже цікаво було читати, а вкраплення британського гумору робили читання ще більш приємним. Ну і плюс, Україна окремим розділом, окремо від Росії і колишнього блоку і Kyiv. Масивне, красиве, насичене видання.

Номером два оголошується нова і також суперсвіжа в сенсі актуальності і нестандартності укладення енциклопедія "Beer: Taste the Evolution in 50 Styles" від Наталі Вотсон, не в останню чергу тому, що я уже майже переклала її, і вже цього року українське видання вам принесе  Yakaboo Publishing.

Дуже проперли розлогі родуми Піта Брауна про крафт. Піт взагалі майстерно володіє словом, у нього прекрасна аргументація, і я думаю будь-хто з крафтової (якої-якої? :)) галузі знайде те, що відгукуватиметься і йому з цих роздумів, як виробникам, так і споживачам. Дуже ретельне дослідження, переплетене з "крафтом" як ручним виробництвом в цілому, з лінгвістичним корінням, культурним, індустріалізацією, цінністю мистецтва, і не конче про пиво, але ним все почнеться і ним все закінчиться. Кайф. Декому можуть видаватися нудними історичні посилання, я вас попередила. Цифрову книжку без проблем можна купити на амазоні.

Гід у домашнє пивоваріння від Sünje Nicolaysen дуже крутий тим, що він простий, але логічний (більш-менш прошареним пивоварам буде нудно, але і для них знайдеться дещо корисне, наприклад зведені таблички по характеристикам хмелів, солоду і дріжджів), ідеально ілюстрований, яскравий і зрозумілий. Я страждаю, чи притягти його на переклад українською чи ні - бо з німецької я дуже такий собі перекладач, і мені особисто не вистачає трохи практичного траблшутінга - він там є, але максимально простий, щоправда, чим глибше вдаватися в хімію, тим нудніше, тому це теж зрозуміло. Дуже круто те, що в книжці є ще hommage кільком видатним пивоварам і пивоваркам, а аткож мануал реєстрації домашників у податковій (оце змушує мене плакати і розуміти, що цілий розворот є культурно-непереносимим).

Історія лагера від Mark Dredge просто маст-рід для тих, хто лагер любить (у вас чухатимуться руки понатицяти прапорців на мапу і пектимуть від сліз очі, що мандри ще невідомо коли), а також тих, хто вважає, що всі лагери нудні і взагалі краще б такого пива не було. Ви навіть не уявляєте, скільки відкриттів на вас чекає.

Усі книжки були чимось цікаві, а чимось дуже цікаві, "Дай нам пиво наше щоденне" - збірку з 366 пивних есе на щодень оце щойно почала, а "Amber, Gold & Black" уже дуже давно хотіла, паперових версій уже практично не існує, тому взялася за цифру. Мартін прекрасний історик, але багато за раз важко читати. Книжка про Гіннесс виявилася геть не тим, на що я чекала, і хай і дає уявлення про родину і розвиток імперії, але релігійні наліт трохи убиває задоволення. Beer Nation непогано показує досить нестандартний розвиток новозеландської пивної галузі і культури, було захопливо читати про те, як там це відбувалося у них. 

На наступний рік уже придивилася собі ще кілька нових назв:

Пише, але невідомо, чи закінчить наступного року, книжку про Berliner Weisse ентузіаст і історик Benedikt Koch, постійно підглядаю в його фейсбук за новинами. Matthew Curtis у рамках Opinionated London Guides від Hoxton Mini Press видає гід закладами Лондона. У чому, а у смаку Мета я впевнена на 100%. 

Далі будуть незнайомі мені автори, але книжки обіцяють бути непоганими.

Celis Beer: Born in Belgium, Brewed in Texas від Jeremy Banas. Абсолютно нічого не чула про автора, але історії вагомих пивоварень я всіляко полюбляю. Обіцяно у лютому.

The Dogfish Head Book: 25 Years of Off-Centered Adventures - набрехала, одну книжку Сема я вже читала, і це було чудово. Цікаво, який пласт історії за ці 25 років вони впихнуть у видання. Очікується навесні. 

Hawai'i Beer: A History of Brewing in Paradise - від PAUL R. KAN - у мене ніжна любов до книжок про розвиток пивоваріння і крафту в ріних країнах, а тут взагалі Гаваї. 

Wild Brews: Brewing wild beers at home від Jaega Wise обіцяно на вересень. 

Beer Fest USA - Celebrating American Craft Brews від M. B. Mooney. Теж ніколи не читала нічого, але сам концепт цікавий - історії американскьих фестивалів. Цілком можливо, будуть корисні інсайти, які можна використати нашим оргам замість набитих самостійно гуль, але хо зна, хто зна... Видають влітку. 

І точно хочу собі Vienna Lager від Andreas Krennmair, але не хочу електронку, хочу паперову. Якщо варіантів не буде, доведеться знов читати з телефона, але маю надію таки на папір. 

А що ви собі придивилися на наступний рік чи читали цього року?

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.