Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

А порадьте пива?



By   Lana Svitankova      16:11      Мітки: , ,  
Яке питання найчастіше чують люди, які знаються на чомусь - від вишивки хрестиком до облицювання кахлями? "Можеш щось порадити"? Взагалі поради, прохані і непрохані, це одна з визначальних людських рис, мені здається, але зараз не будемо намагатися охопити неохопне. Любителів пива теж часто питають - а яке пиво подарувати/порадити/випити? - у різних умовах. Інколи це - іноземці-мандрівники (цього року таких запитів практично нуль з очевидних причин повної відсутності мандрів), інколи - люди, які тільки починають свій шлях у пиві, подеколи - люди, які шукають пивний подарунок, але самі від пива далекі. Тому зараз, коли учасники безпосередні й всіляко дотичні до пивної галузі підбивають особисті підсумки, складають топи цього року, я спитала їх про інше. Що б вони порадили з постійно або хоча б періодично доступного українського пива, якби їх спитали без конкретики. Без урахування одноразових випусків, бо який сенс радити скуштувати щось, чого уже ніколи не зварять, але сезонне допускається. 


Усе, що ви прочитаєте нижче - це чисті "фломастери" від людей, які в пивному середовищі давно і по вуха. 
____________________________________________

Навряд чи пораджу якийсь конкретний сорт, оскільки наш ринок постійно змінюється. Дуже мало виробників варять одне й те саме пиво тривалий час і з постійними характеристиками, щоб такі сорти назвати надбанням крафтової культури. Взагалі, окрім Varvar, Rebrew i 2085 таких особливо і немає. Я б радив починати з їх пива. Є ще Ципа, але якість пива, особливо точок розливу, трохи шкутильгає. Але в цілому, я б до порад підійшов інакше, і розказав про вихід з домашнього чи контрактного пивоваріння у свої пивоварні Hoppy Hog, Didko, KF, обирав би з наявного на той момент, бо через кілька тижнів цього пива уже і не знайдеш. Познайомив би з Ten Men, які зараз заглибилися в охмеленку і десертні кисляки. Але без додаткової інформації зрозуміти і полюбити це пиво буде складно. Рекомендувати щось окремо, навіть не знаю. Точно треба скуштувати Black Bean від Varvar Brew, але його хіба десь знайдеш? [прим. ред.: регулярно буває в інтернет-крамниці пивоварні] 

Олександр Дзенгилевський, найвідоміший крафтбармен Києва, колишній менеджер Punkraft, організатор двох конкурсів домашніх пивоварів, автор краудфандингового пива для біргіків, нині власник The Dealer Bottle Shop Kyiv 


Carmine - Varvar Brew, Berry Blood: TP - Ten Men, Fake Brett IPA – 2085 

Усі ці сорти крім того, що мені подобаються я обирала за різними принципами. 2085 - на базі багаторазового тестування, і якщо цей сорт і змінюється, то у кращий бік. Varvar - по принципу доступності, хоча б у їхній інтернет-крамниці. Там завжди щось є з цієї дикої лінійки, і це просто бомба, хоча мій особистий фаворит d`Rye. Томат від Ten Men - це просто щось абсолютно навіжене, як фестиваль в Гластонбері, де відриваєшся раз на рік, а потім із усмішкою згадуєш. 

Олена Синєшева, генерить ідеї для Beermaster, веде найпопулярніший пивний телеграм-канал України Ленка пивная пенка 


2085-3 Hoppy Mexican Lager - 2085, Imperial Woodheart / Woodheart Coconut - Volta, Niben - Rebrew, Smooth Jazz - Varvar, Black Bean - Varvar 

  • Почну з нової пивоварні 2020 року, що відкрилась під час карантину: 2085 - 2085-3 Hoppy Mexican Lager - освіжаючий, легкий, лаймовий лагер, напевне кращий лагер укркрафту. Саме те для пивних снобів і для новачків у пивній культурі, а також туристів, це пиво переконує, що лагери - це теж крутецьке пиво (як на мене не тільки в межах України). 
  • Volta Imperial Woodheart / Woodheart Coconut - це просто розкішний стаут/кокосовий стаут на трісці, ароматний, якісний, чистий. Зараз Volta більше зосередилася на випусках імперських версій, вони теж дуже вражають, але оригінальну версію рекомендую, як найкращий стаут України. 
  • Rebrew Niben, будь-яка версія. Пивоварня періодично змінює хмелі у варках цього сорту, але будь-що під назвою Niben буде якісним мутним новоанглійським ІРА, який варто скуштувати. 
  • Varvar Smooth Jazz - надзвичайно чистий і питкий ІРА. Можна пити літрами і не втратити відчуття насолоди, дуже круте пиво. Здається, саме таке поєднання характеристик досить рідкісне. 
  • І мій фаворит, Varvar Black Bean - топовий імператорський стаут з бобами тонка. Збалансований, зігріваючий, чистий, завжди смачний. Надзвичайно якісне і смачне пиво, на рівні, або й краще аналогів з Європи і США. 

Роман Горін, експерт з усіх питань в тематичних чатах, автор телеграм-блогу ZX Craft Beer Reviews & News з оглядами українського й іноземного пива 


Hyter Sprites - Hoppy Hog 

Зважаючи на свою спеціалізацію, порекомендую пиво, максимально наближене до питного меду - тобто бреґот. Hyter Sprites - чи не єдиний український бреґот, що потрапив до основної лінійки броварні, і він максимально схожий на те, якими мали б бути історичні бреґоти - не дуже алкогольний, бо дикі дріджджі не мали раніше такої стійкості до високого вмісту спиртів, світлий та з додаванням трав (бо ж і хмелю тоді не знали). 

Юрій Сільвестров, суддя питних медів (European Mead Judge Level II), автор проекту Silver spoon, бронзовий медаліст Mead Madness Cup, Home Competition 


Black Bean - Varvar Brew 
Коли я вперше почув цю назву і дифірамби, які співають цьому пиву, то не надав йому особливої уваги, хоча це уже був знак, що продукт вартий. Я не з тих, хто за пивом бігає. Але Black Bean сам наздогнав мене у Харкові, в DAF пабі, випадково. То був саме той кег, який приховали "на полежати". Пощастило, що то був чи то 2й, чи то 3й келих пива за вечір, тому вся глибина, ароматика і дотик бобів тонка пройшлися по моїх рецепторах, не затьмарені нічим. Я пив, схвально кивав головою і розумів, звідки стільки захвату у панів та пані пивної тусовки. Це просто крутий імперець, яких не так багато на українському ринку 

Влад Болва, сірий кардинал українського пивного імпорту, головний куратор відповідної програми Сільпо 


Львівське портер - Carlsberg Ukraine, Червоні очі - Правда Театр Пива, Czech Pils Extra - Кант 

  • "Львівський портер" - практично еталонний представник балтійського портеру і, мабуть, єдине пиво з масмаркету, яке не соромно показати іноземцеві. Так, воно трохи відрізняється від варки до варки, але добре відкривається після піврічного-річної витримки. 
  • Правда "Червоні очі" - дуже яскравий червоний ель з багатьма міжнародними нагородами і стабільною якістю. 
  • Кант "Czech Pils Extra"" - стабільний і якісний чеський пільзнер від чеського броваря пивоварні "Кант". Класична гірчинка вирізняє його від масових лагерів." 

Орест Сеньковський, #3 за кількістю чекінів Untappd в Україні, фіналіст конкурсу "Народний дегустатор-2012" 




Kyiv Lager - Underwood 
За останні п‘ять років крафтова революція принесла на наші землі багато нового - світлі, темні, кислі, каламутні елі і все те трендове, чим живе прогресивна пивна спільнота. Поміж тим домінуючим стилем у наших широтах, з огляду на колоніальну історію, був лагер. І хоча у масовій свідомості українців цей стиль досі лишається домінуючим, біргіки незаслужено лишили його на задвірках. А дарма! Іноді дуже приємно посидіти за великим келихом Popelka від Rebrew, Two Sides від Varvar, Czech Pils Extra від пивоварні Kant чи X-City Pils від Віктора Ващука. А надто - Kyiv Lager від Underwood. 
Як казав Женя Подлесних, співзасновник пивоварні, є київський торт - то чому немає київського пива? І взяв, і зробив. Зварений у німецькому стилі хелес, він однак має київський норов. І не лише через маленький каштановий листочок на етикетці. Важливу роль для цього пива відіграє вода з власної свердловини у Старих Петрівцях під Києвом. Легке, світле пиво із гарним солодовим профілем і приємною хмелевою гірчинкою, що через пошуки новизни повертає нас до традицій. 

Роман Лебедь, автор блогу, влогу і каналу про пиво і пивну культуру BEERГИЧКА 


Travmato - Didko, Tomato Gose - Red Cat 

Пиво, яке б я міг в цілому рекомендувати - це томатний ґозе. Didko Travmato і Red Cat Tomato Gose - це вдале поєднання томата, як фрукта, разом із сіллю, підкріплене мінімальною дозою алкоголю, перфектні сесійні пива! А як у них нема, то Volta і Ten Men також мають томатні ґозе у своєму репертуарі, але там рівні алкоголю вищі, що знижує їх привабливість для мене. 

Ляпін Михайло, mazer у медоварні Meadcult. Суддя питних медів (сертифікація Mead Judge Program). Український пивний суддя, співавтор блогу Degustuymo 




Black Bean - Varvar Brew 
Раджу його тому, що це пиво чесно виправдало свій хайп і дотепер є неймовірно чудовим фінальним результатом. Комусь воно може здаватись іншим, не таким як колись. Це пиво не є якимось каноном стилю чи своєрідним гарантом того, щоб заявитись на якийсь зі стилів. Воно навпаки унікальне, бо має вже своє заслужене місце, як пиво, яке мало 5й магічний кег, чудесний продукт, який сподобається навіть людям, які взагалі не в крафті - пробував десь рази так 3-4 рекомендувати - завжди успіх та вау-ефект. Це пиво варте уваги, бо своєю красивою баночкою привертає увагу до візуальної та смакової естетики цього продукту. Якщо до мене після карантину приїдуть гості з Європи, які полюбляють крафт (або й ні) - то я точно пригощу їх баночкою BB. 

Юрій Заграновський, автор проекту Astro Beer Duck, пивний ентузіаст та головний верстальник всєя українського крафту 

Calm in Paradise: PM - Ten Men, O'Gurke - Varvar Brew, 100 років УНР - Правда Театр Пива 
  • Calm in Paradise: PM - кислий ель з маракуєю та манго, що періодично варять Ten Men, шалено питкий, незважаючи на досить вагомі 8% алкоголю. Кислинка добре поєднується з тонами соковитих тропічних фруктів, лактоза ж додає радше тіла, а не солодкості. 
  • O'Gurke від Varvar Brew - це ґозе з додаванням огірків, набув великої популярності через доволі невеликий рівень алкоголю (5%) та часті асоціації з малосольними чи квашеними огірками, які залюбки роблять і їдять в Україні. Найлегше знайти влітку, бо огірки додають свіжі, тому це сезонний сорт (хоча інколи він з'являється і на новорічний період "на післясвят"). Цей і наступний сорт будуть особливо цікаві іноземним гостям, як локальні гастроспеціалітети. 
  • Знову таки сезонний подвійний стаут з грушею і чорносливом "100 років УНР" від Правди - дуже щільний та багатошаровий, чорнослив зважений, створює гарний баланс. Цей сорт присвячений створенню Української Народної Республіки, ранній українській державі, що чинила опір Польщі та радянській Росії на початку XX сторіччя. 
Павло Гайдаржи, дегустатор, куратор "Сліпих дегустацій пива", примусово піднесений пивною спільнотою у ранг крафтового святого 

Oblivion - AltBier New Craft Story By Victor Vashchuk, Arrival - Kyiv Local Brewery x Uniporn, Party Hard - Дідько Brewing Co. 

  • З пивом від New Craft Story By Victor Vashchuk все просто й складно водночас. Просто з тієї точки зору, що і так зрозуміло, що неможливо не любити імперіал стаути, але ж наскільки саме це пиво складне у своїй насиченості смаками та ароматами - кожен окремий ковток як окрема дегустація.
  • Arrival від Kyiv Local Brewery важко знайти та легко загубити - дуже рідкісне явище і я особисто буквально благаю цю броварню зробити додаткові варки цього пива, бо вважаю, що це найкраще, що траплялося із українським пивом взагалі.
  • Якщо ж говорити про Party Hard - Дідько Brewing Co., то перше, що мені спадає на думку коли згадую це пиво, це слово "баланс": дивовижно гарно збалансоване поєднання кислинки базового стилю із ягідною, дещо солодкуватою, кислинкою. Ще мені це пиво подобається своєю небезпечністю - дуже гарно освіжає та дуже легко п'ється, але ж має повноцінні 6,8% при цьому.
Ну і ще я б обов'язково порадив продегустувати сидри BERRYLAND - вважаю це одним з найкращих українськіх продуктів взагалі без прив'язування до якоїсь категорії

Дмитро Кравченко, пивний ентузіаст, засновник Bimbo кава&more, один з перших людей, який повірив у пляшковий український крафт 

__________________________________________________

Чи згодна я особисто з усіма позиціями? Мабуть, ні, але на те це й фломастери, а я не деспот якийсь. 
Вдячна всім, хто приєднався до цього маленького "порадника", бо насправді це було складе питання. Адже з самого початку доступним і постійно присутнім на поличці українським пивом було переважно або масове, або регіональне. Для маленьких незалежних пивоварень розлив - це досить недешева інвестиція з точки зору обладнання, програма контролю якості в пляшці/банці теж вимагає часу і зусиль, а коли ти обираєш модель роботи, де не маєш постійних сортів, а завжди виходить нове пиво, теж має свої обмеження. Тому крафтові пивоварні часто обирають "кеговий" шлях. Або, принаймні так робили до цієї весни. Всепланетна напасть і локдаун, закриті бари і ресторани, змусили пивоварні значно більш активно рухатися у бік вирішення питання - як дати споживачу доступ до свого пива? Тут пішов у хід і контрактний розлив, і мобільний "Yes we can", і думки нарешті зважитися на новий етап. Але зрештою, від того, що пиво можна знайти десь іще, окрім бару, виграють усі, і споживачі, і пивоварні. Тому go, крафтовий ринок, go! Рости великим і красивим.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.