Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Кім чі чи не чі



By   Lana Svitankova      21:43      Мітки: ,  
Інколи на мене находить якийсь морок, пелена падає на очі, і все, сил нема, треба шось робить. Останній тиждень всіляко розважалася їжею, де задіяні маленькі звірятка, себто ферментацією.
Ніколи не робила кімчі, але ж все буває вперше.




Кімчі - це такий корейський борщ. Тобто, рецептів і способів приготування - сила силенна. І спецій дофіга. І добавок. І веганський буває, і з морепродуктами для умамі. Але основа кімчі - це китайська капуста (та що напа чи пекінська), обов'язкова спеція - червоний перець, і спосіб приготування - засолення-квашення.

Я почитала зо два десятки рецетур, і закінчилося все отак:
- головка напи
- 2 головки пак-чой
- півголовки часнику
- шмат імбиру
- 4 чайні ложки перецю (дрібний, сушений припертий колись з Сицілії)
- 2 столові ложки тростинного цукру
- дві ложки ферментованого соусу, дві ложки устричного соусу, дві ложки тамариндової пасти



Капусту нарізаємо вздовж, і шинкуємо смужками десь 2 см завширшки. В мисці щедро посипаємо сіллю і трохи приминаємо, лишаємо десь на годину, перемішуємо руками кожні 20 хвилин. Перше відкриття - обсяг капусти серйозно зменшиться. На банку, яку я розраховувала, треба було брати складників удвічі більше.

Всі спеції, соуси, часник, імбир перебиваємо у блендері у пасту - не однорідну геть, але досить дрібну.



Далі капусту треба добряче промити (добряче! мій провтик у тому, що я або надто щедро солила, або погано промила, кімчі було дуже солене, і практично не кисле, вочевидь, сіль застопорила весь процес квашення), дати стекти на друшляку десь півгодини, а потім ретельно перемішати з соусом. Добре натулувати банку, щоб сік покривав повністю всю капусту і між нею не було ніяких комірок з повітрям. 

Поставити у темному місці на тиждень, раз на день відкривати кришку банки. Через тиждень можна переставити в холодильник, але залежно від того, яка текстура вам подобається, ферментувати за кімнатної температури можна довше.
Наступного разу я візьму ще якоїсь редьки типу дайкону, замочуватиму у ропі, а не просто солитиму, краще промию, і можливо потримаю довше, щоб капуста була ще ніжніша. А, і  перець. Менше перцю. Але це все на особистий смак.
З рисом і якоюсь ще начинкою дуже ок. 




About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.