Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Ці слова на три літери (та іншу їх кількість)



By   Lana Svitankova      21:21      Мітки: , , , ,  
Людині, яка вперше усвідомлено бере в руки пляшку пива, наважується нарешті відвідати спеціалізований пивний заклад чи, божезбав, фестиваль, нині доведеться непереливки. Абревіатури, страшні слова і цифри, і чорт ногу зломить зрозуміти, що чекати від того пива. Насправді, все просто. Майже.



IBU (айбію, якщо шо)
Просто: скорочено “міжнародні одиниці гіркоти”. Цифра, яка покликана більш-менш дати зрозуміти, наскільки гірким буде ваше пиво. Чим вища вона, тім більш гіркий (потужно охмелений) вміст вашого келиху.


Складніше: насправді ж, ця цифра переважно формульно-розрахункова (ні, її звісно можна виміряти лабораторно, але дуже мало хто так робить) і не бере до уваги інших характеристик пива. Розраховується виходячи з показників сорту хмелю і коли хміль додали в сусло під час кипіння. Чим довше кипить хміль, тим більше гірких речовин лишиться в пиві. Але при цьому чим солодше пиво, тим більше його солодкавість буде “гасити” гіркоту, і навпаки. Темний палений солод посилюватиме гіркоту, і так далі. Тому два пива з абсолютно однаковим показником у, скажімо, 50 IBU, можуть здаватися по-різному гіркими.
ABV (ейбіві)
Просто: об’ємний алкоголь, міцність пива. Чим вищий відсоток, тим пиво міцніше. Либонь, найзрозуміліший показник.


Складніше: цифра повідомляє, скільки мілілітрів чистого спирту містять 100 мл рідини при температурі 20°C. Тим не менш, відчуття алкогольності кожного пива залежать від майстерності пивовара, й інколи ви і 12% не помітите, тому пильнуйте. Інколи на іноземних зразках зустрічається показник ABW - ваговий відсоток алкоголю - ця цифра буде меншою (наприклад, 3.2% ABW це приблизно 4% ABV), на що теж треба звертати увагу, якщо вас хвилює алкогольність напою. Ну і ще варто додати, що алкоголь теж часто вираховують по формулі, тому наскільки відповідає дійсності вказана цифра, то таємниця прихована сумлінням і статком пивовара.


OG (вголос зазвичай “гревіті”)
Просто: початкова щільність пива. Переважно, чим більша ця цифра, тим більш насиченим і алкогольним буде напій.


Складніше: Якщо у пива була висока початкова щільність (якщо простіше - якщо в суслі було багато розщеплених цукрів, які дріжджі можуть радісно поїдати на своєму життєвому шляху і робити пиву бульбашки і алкоголь), це не означає, що пиво буде дуже алкогольним. Воно може бути помірно алкогольним і солодким, бо дріжджі могли спожити частину розщеплених цукрів, а частину лишити. Мало хто пише кінцеву щільність пива (рівень цукрів, які лишилися незбродженими). Тому, якщо ви бачите високу початкову щільність і не дуже високий алкогольний вміст - пиво буде солодким. Якщо ці два показники досить високі, тоді більше шансів, що пиво буде більш сухим, але за умови, що в нього не додавали інших цукрів. І це далеко не всі варіанти розвитку подій. Якщо у пива помірна початкова щільність (скажімо, 10-12%), швидше за все воно буде легким, не дуже алкогольним, і питним (якщо не водянистим).
Ще більше все ускладнюється тим, що британці й американці, швидше за все напишуть вам початкову щільність у одиницях щільності формату 1.048, а решта - у 12 градусах Плато, Брікс чи Болінга (на щастя, вони однакові). Полегшує ситуація уснування величезної кількості калькуляторів-конверторів аботабличок відповідності в інтернеті.


Ці цифри є основними характеристиками/показниками кожного пива. Далі більш екзотичні випадки.


BA (БіЕй) - на наших пляшках/пивах зустрічається поки що дуже рідко (але це ненадовго), в імпорті частіше
Просто: скорочення від “витримано у бочці”. Якщо це щось міцне від 9% градусів і вище, високі шанси на пиво, збагачене нотами деревини, ванілі, кокосів, і всілякими додатковими ароматами і смаками, що нагадують той напій, який витримувався у бочці до пива, з доторком м’якого зігріваючого алкоголю. Якщо це щось легеньке, висока ймовірність, що пиво належатиме до категорії кислого (в хорошому сенсі), нагадуватиме сидри, сухі вина, а крім того може мати ароматику скотного двору (див. нижче Brett).


Складніше: кожна бочка індивідуальна і зазвичай непередбачувана, і чого саме очікувати від бочкового пива, не знає ніхто. Навіть якщо базове, яке залили на витримку, було простеньким, кінцевий результат може вражати уяву, або навпаки.


Brett
Просто: скорочення від Brettanomyces - “бретаноміцети”, вид диких дріжджів. Пиво, зброджене за участі бретаноміцетів, швидше за все, буде кислим, матиме абсолютно нетиповий смак і аромат. Куштуйте на свій ризик, але майте на увазі, що вам може сподобатися, і ваше життя ніколи не буде таким, як раніше.


Складніше: не все пиво з бретами буде кислим, оскільки зазвичай ці дріжджі працюють в парі з г̶р̶у̶п̶о̶ю̶ ̶у̶ ̶с̶м̶у̶г̶а̶с̶т̶и̶х̶ ̶к̶у̶п̶а̶л̶ь̶н̶и̶к̶а̶х̶ молочнокислими бактеріями і педіококами, які і відповідають за кислий смак і аромат пива. Брети працюють значно повільніше - не чекайте від пива, яке витримували менше 4 місяців, яскравих проявів життєдіяльності цього виду мікроорганізмів, головний профіль яких пріле сіно, скотний двір, коняча попона. Звучить і справді дуже страшно, а в самому пиві все не так трагічно. Тому якщо ви бачите в складі брети, але лакто чи педіококів немає, швидше за все, ваше пиво лише матиме леткий аромат ферми і сінокосу, але не кривитиме ваше личко у курячу дупку своєю кислотою.


Я свідомо відклала стилі наостанок. Їх багато. Їх достобіса багато. Але якщо максимально просто описувати (буде кострубато, попереджаю) те, що ви маєте найбільше шансів зустріти, то хай будуть ось ці:
АРА, ІРА, Double IPA - охмеле гірке пиво, чим далі, тим гіркіше. (Вони ж American Pale Ale - американський світлий ель, India Pale Ale - індійський світлий ель)
Porter - темне, не дуже міцне пиво, має шоколадно-кавово-карамельний смак і аромат. Набуває популярності його кузен - Baltic Porter, який міцніший і солодший.
Stout - родич портера, але більш кавово-палений. Має цілу групу підвидів, у яких міць, солодкість і паленість дуже стрибають. Milk Stout буде солодким.
Golden Ale - поширений на теренах неньки стиль, солодкий, досить щільний. Окремий вид, не схожий на типовий Belgian golden ale.
Belgian - майже всі бельгійські стилі, які ви зустрінете, будуть мати ухил в спеції, або карамель, або алкоголь. Найбільш поширений бельгійський стиль у нас - wit - пшеничне пиво з коріандром і цедрою, яке повністю називається Witbier (він же - Blanche).
American - все, що американське, знову тяжітиме до підвищеного охмелення.
Sour - все, що позначене “кислим” матиме той чи інший ступінь кислоти, від ледь помітної, до зубодробильно-оцтової. До цієї групи належить пиво спонтанного або змішаного бродіння, а також технологічно простіші Gose i Berliner Weisse.


А взагалі для стилів є інтернет. Це не сарказм, а пряма вказівка до дії.
Читайте, експериментуйте самостійно, але помірковано. Отримуйте задоволення від відкриттів.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.