Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Beer geek, beer snob and hedonist. And all the hell broke loose.



By   Lana Svitankova      20:52      Мітки: , , , ,  
Пивний гік, пивний сноб і гедоніст. І понеслись...
Кожного разу з появою нових культур, нових груп, нових термінів просто неможливо уникнути замивання певних визначень. Особисто мені уже обридло відкрите і приховане зневажання пивних гіків, регулярні "50 відтінків пивних снобів", або просто співчутливі чи поблажливі погляди.



Я ненавиджу, коли проскакують фрази "ці пивні гіки..." і понеслося.
Почнемо з слова. Кембриджський тлумачний словник повідомляє:

Гік - це розумна, але непопулярна й немодна особа, зазвичай з нездатністю соціалізуватися, або людина, яка надзвичайно захоплюється якоюсь темою, і багато про неї знає.

А сноб - це людина, яка поважає/визнає лише людей вищого класу, або ж особа, яка має дуже високі стандарти і не приймає речей, які прийнятні більшості звичайних людей. Пивний сноб уже зажив собі статтю в Urbandictionary: індивід, який вважає будь-яке пиво нікчемним, недостойним, майже завжи чимось незадовлений, задрючує всіх власними правилами незалежно від обставин, місця, ситуації і т.д.



З гедоністами все просто, вони просто хочуть отримувати задоволення від життя в усіх його проявах, і хочуть пити смачне пиво (але тут ще складніше, бо комусь смачніше за бельгійський кисляк не придумаєш, а комусь це помиї ще ті).

Тому гік - це людина, яка любить пиво, яка інвестує в свою любов, як в розвиток знань (грошима і часом), так і в розвиток індустрії (читай - купує пиво не лише нове і нескуштоване, а п'є його регулярно, бо подобається, або ще як вкладається силами не в безпосередньо пиво). Якщо ця людина коментує якісь недоліки, то це ніколи не коментар "фігня незрозуміла" і "штотанезашло". 

Я маю серйозну підозру, що українські пивовари вважають поки що невелику кількість людей, яка регулярно куштує, чекінить, слідкує, коментує, фестивалить - натовпом снобищ. Художника (пивного) легко образити. Будь-яку критику він сприймає як змову проти себе. Але є коментарій "гівно" і оціночка 1 на антапді, а є вмотивований обережний коментар, навіть без оцінки. 
Так, у нас є "тікери", яким би головне нове пиво в антапді клацнути. 
Так, є ті, хто ходить винятково по новинках, а просто попити улюбленого пива вже важко винести свої сідниці. 
Боюся, українське пиво ще не бачило тру снобів, наші не доросли до того, щоб демонстративно кривити носом - ні, я не питиму пиво не в тому келиху, не тої температури, не з тою їжею, не о тій порі року, не ходитиму в цей заклад, бо персонал не може пояснити, який хміль у цьому пиві. Поки що це на рівні кидання неароматними коментарями, поверхневих зиркань на людей, які п'ють "не крафт", і задрючування барменів у закладах. АПД. 2020, чо доросли вже. 

З урахуванням контексту, гіку головне, щоб пиво було смачне, хай хоч і з пластикового стаканчика (їй-бо, є моменти, коли це буде більшою насолодою), він розказуватиме вам цікаві історії, але ніколи не забиратиме у вас пляшку, бо вона недостатньо нагрілася, а цей барлівайн треба пити за кімнатної температури. Снобу теж все одно, але лише коли його ніхто не бачить. Щойно з'являється публіка, він почне снобити. І він ніколи не зізнається, що чогось не знає.
Однак, не варто забувати, що якщо ти вважаєш, що ти розумніший і вищий за всіх - то ти і є сноб, неважливо, чи ти вариш, чи ти п'єш.

До чого це я. Не називайте гіків снобами, будь ласка. І розрізняйте одних від інших. Дякую.




About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.