Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Подарунки для beer-geek-ів, профі і початківців



By   Lana Svitankova      22:27      Мітки: , , , ,  
Так сталося, що за останній тиждень мене про пивні подарунки спитало троє людей. Мабуть, це означає, що час написати збірку, як і про пивні місця, і одразу видавати посилання на ознайомчий матеріал. Отже. На різний гаманець, на різний рівень просунутості, найцікавіші на мій погляд подарунки.




1. Найкращий і найбезпечніший - в сенсі потрапляння в ціль - подарунок для любителя пива (так, Кеп) це пляшка пива. Дорога або рідкісна, або привезена звідкісь, або замовлена у пивовара заздалегідь до початку продажів, варіантів безліч, все залежить від вашої упертості, фантазії і соціальних навичок. Де взяти: пишіть українським крафтерам на ФБ, зазирайте в beershop.com.ua, або Hoppyshop, Goodwine, возіть з собою з подорожей, знайомтеся з пиволюбами з прикордонних регіонів, etc. Можна заморочитися і дістати пляшку з автографом пивовара. Ну це якщо сильно-сильно заморочитися.

2. Література. Книжки, журнали, електронні підписки - що завгодно. Тут доведеться урахувати поліглотність вашого обдаровуваного, оскільки перекладеної літератури про пиво зовсім небагато, вона переважно розважально-енциклопедичного штибу, а найцікавіше, типу мемуарів, історії, притомних енциклопедій, збірок рецептів, поглиблених довідників, не кажучи вже про періодику, практично не існує на ринку. З англомовними набагато простіше. Amazon, bookdepository, ebay - непахане поле. Новачкам і середньопросунутим дуже рекомендую Tasting Beer by Randy Mosher - для пристойного занурення, для забави є чудова Comic book story of beer. Є пречудові fiction варіанти, так само, як і посібники по всьому пиводотичному. Періодику можна замовити річною підпискою у паперовому варіанті, на багато журналів можна оформити цифрову підписку, прекрасні зразки Belgian Beer and Food, Craft Beer & Brewing, Draft. На рідних пивних теренах повільно, але дуже перспективно розкачується BeerBox, рекомендую підтримати. Більше про пивні журнали тут

3. Всіляка пивна атрибутика: келихи, відкривачки, футболки, мерч улюбленої пивоварні, тощо. Це дещо складне завдання, бо потребує глибоких знань про особу: що любить, чим користується, розмір одягу, ітд. Можливо, у вашого обдаровуваного вже ціла шафа келихів, або навпаки, один-єдиний, але улюблений. Або зелений колір футболки не пасує. Ризкований варіант, але теж можливий. Дегустаторам завжди стане в нагоді новий записник, а колекціонерам - альбом для експонатів. Пивні шкарпетки уже більше року майже топчик пивного мерчу, бо погодьтеся, шкарпетки завжди потрібні, бо мають тенденцію швидко зношуватися. Є до речі, цікаві пивні штуки без приналежності до пивоварень, наприклад у крамниці Good Beer Hunting є чудові штуки, які оцінять втаємничені. Є ще окрема тема - келихи, і тут є фантастичні варіанти (якщо у вашого об'єкта обдаровування ще немає шафи, повної келихів) від Pretentious Glass та інших

4. Як побічний варіант, все з пивом: шоколад з пивом, гірчиця з пивом, мармелад з пивом, ковбаса з пивом - у нас поки що не надто розповсюджено, але можна замовити, привезти, приготувати, врешті-решт!

5. Цікаві подарунки, які не можна помацати, але приємно ними володіти. Особливої цінності їм додає те, що для отримання їх доведеться добряче напружитися.

Наприклад, відстежити, коли BrewDog випускають черговий наклад акцій (який, останнім часом вже і не закінчується). Одна штука коштуватиме не так багато, а відчуття "Я - акціонер BrewDog" може важити для когось. Плюс, це робить тримача пожиттєвим учасником клуба, з іменною карткою, і купою плюшок.

Мій улюблений варіант такого краудфандингу - Beer for Life (Brussel Beer Project). Сертифікат і участь в цій програмі дає пожиттєву знижку у закладах і щороку ящик пива на вибір, на все життя, або поки компанія не збанкрутує - але винятково самовивозом. З іншого боку, ящик пива і привід з'їздити у Брюсель (Париж або Токіо), саме по собі щорічне свято, ні?

Краудфандінг пивоварень зараз відбувається регулярно, тому завжди можна знайти, часточку якоїсь подарувати.

Подаруйте членство в якомусь крихітному бельгійському тематичному пивному клубі (наприклад, шанувальників Гьозів, в річний внесок інколи включається футболка і картка, плюшки всілякі на івентах, до яких цілком ймовірно, ніхто не доїде, але фінансова участь, а значить і підтримка розвитку культури - теж гріє душу). Є ще варіант, для просунутих і спортивних - членство в біговому клубі Mikkeller (там пожиттєвий з карткою і футболкою біговою).

Або подаруйте сертифікат на іменну пляшку пива Hertog Jan, яку пивоварня триматиме у своїх підвалах до 7 років, щоправда, по неї доведеться поїхати до Голландії, бо видають її після екскурсії разом з двома келихами, але хіба це не чудовий привід?:) Проблема в оплаті лише голландською карткою (але це було кілька років тому, можливо зараз уже все краще).

Якщо вже говорити про екскурсії, то так само можна домовитися з нашими крафтовиками, я впевнена, якщо пояснити, що це подарунок, в екскурсії ніхто не відмовить, і спробує її зробити більш персоніфікованою.

6. Освіта. Пивні курси, лекції, дегустації не лише з метою випити, а й набратися знань. Мешканцям Києва пораджу слідкувати за Сліпими дегустаціями. Якщо у вас широкі фінансові можливості і знову ж таки обдаровуваний говорить англійською, серйозно цікавиться, є Cicerone, BJCPBeercierge, перший рівень у всіх можна скласти он-лайн.

7. Квитки/поїздки на фестивалі. Тут уже просто необмежене коло можливостей, обмежуваних винятково фінансами. Фестивалів море, на щастя, вони починають з'являтися і в Україні, але поки що враження від не-перший-рік-влаштовуваних фестивалів не перебити. Мій фаворит - Borefts, що проводить DeMolen.

Є кілька чудових календарів:
Але, це, звісно не вичерпний перелік, завжди є варіант підшукати фестиваль під напрям.
Є цілий напрям туризма, заточений під пиво, екскурсійні тури, велосипедні мандри, пивні забіги і ще багато-багато всього.

8. Подаруйте стартовий набір для домашнього пивоваріння. Найчастіше, це екстрактовий набір початківця, але хто знає, чим все це закінчиться ;) Варіантів купа, інтернет вам в поміч.

9. Якщо ваш пиволюб має маленьку присадибну ділянку газон, можна ризикнути і подарувати йому ризому чи кілька (корінець, з якого виросте кущ) ароматичного хмелю. Раптом в ньому прокинеться аграрій? А якщо шишки виростуть, завжди можна затусити з найближчим домашнім пивоваром і зробити колаборацію зі свіжим хмелем :)

10. Але найбільший і найцінніший подарунок - зацікавтеся пивом теж :) Тоді вашій дорогоцінній людині завжди буде з ким поговорити, продегустувати, посперечатися, поїхати. 






About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

1 коментар :

На платформі Blogger.