Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Рікотовий крем



By   Lana Svitankova      21:44      Мітки: , , , ,  
Знову радше ідея, ніж повноцінний рецепт, почалося все з пошуку альтернативного варіанту намащування коржів.

spongericotta1
Мій улюблений варіант коржів для торта - бісквіт. Його можна робити і класичним, і шоколадним, без жовтків, і, як тут, з зеленим чаєм, і ще варіанти. Насправді, чомусь бісквіт оповитий дивною мені легендарною кулінарною упевненістю, що хороший, стійкий і повітряний бісквіт дуже важко зробити. Як на мене, нічого страшного чи складного в приготуванні бісквітних коржів немає.
Мій ідеальний варіант швидко (4 яйця, 120 г цукру, 100 г борошна, 20 кукурудзяного крохмалю). Збити жовтки зі 100 г цукру в однорідну піну. Відміряти борошно, бажано просіяти, додати крохмаль, для цього варіанту я додала ще столову ложку з гіркою чаю матча, перемішати ретельно. Білки збивати до м'яких піків, додати столову ложку цукру (це і будуть останні 20 г), збити до стійких піків. А потім, обережно, лопаткою вмішати жовтки, а за тим - борошно. Вилити у попередньо змащену маслом і притрушену борошном форму, випікати 15 хвилин на 200С, і ще 20 на 180.
Дати вистигнути, розрізати на три коржі (форма 18 см)

Крем - ностальгія за фантастичними сицилійськими десертами, раптово був натхненний Ашаном, де пачка рікоти 250 г коштує 23 грн. У порівнянні з іншими сирами, з яких роблять креми (філадельфія, маскарпоне, тощо) взагалі обійняти і плакати від щастя. До того ж, рікота хороша, у ній практично немає рідини, не треба зціджувати.
500 г рікоти збити з 100 г вершкового масла кімнатної температури, 150 г цукрової пудри (це важливо, цукор може не встигнути розчинитися) і якийсь доданок на кшталт ванілі/лимонногосоку/тощо, я взяла есенцію "кленовий сироп". Можливо, я не достатньо охолодила рікоту, але крем вийшов трошки зарідкий, тому збирався торт у формі для випікання: шар бісквітний - налити крем і так тричі. У холодильнику застигає файно, ріжеться без проблем, але крем лишається повітряним і ніжним, як хмаринка. Тим не менш, наступного разу хочу посередині промазати фруктовим пюре і згори прикрасити свіжими фруктами, коли вже в сезон увійдуть, а краї обмазати кремом теж, щоб він був гарний і біленький з усіх сторін.

За сицилійськими стандартами прикрасила фісташкою :) Тихе і задоволення чавкання означало, що все вдалося на славу.

spongericotta

spongericotta2

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. теж люблю бісквіт для тортів, наразі мене більш-менш влаштовували збиті вершки - але це я ще не пробувала рікоту! а чимось змочуєте бісквіт перед змащуванням?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. залежить від крему, якщо він зовсім густий, як маскарпоне, можу кавою чи чаєм чи навіть соком якимось трохи зволожити. Якщо наприклад, фруктове пюре, то ні, воно само трохи зволожить коржі

      Видалити

На платформі Blogger.