Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Шоколад на шоколаді і шоколадом поганяє



By   Lana Svitankova      16:30      Мітки: , , , ,  
Якщо ви робите морозиво, то у вас, як не крути, лишаються білки, які кудись треба утилізувати. Взагалі, насправді, їх завжди можна на сніданок спожити, але ми не шукаємо легких шляхів, ти паче, нещодавно було озвучене чарівне "хочу торт". Ну, торт то й торт. Робімо. Це знову не те щоб рецепт, а моя улюблена варіація бісквіт+пташине молоко. Цього разу варіація бісквіта під романтичною назвою "Angels food cake" - легкий, білосніжний, як хмаринка, бо без жовтків і частина борошна замінена крохмалем. І вперше я вирішила зробити шоколадне пташине молоко, і воно просто фантастичне, бо мені завжди класичний варіант видавався надто солодким, а тут какао дуже гарно "гасить" гіркотою.
chocosoufle

Коржі:
- 5 білків
- 120 г цукру
- 120 г борошна
- 30 г кукурудзяного крохмалю

Опціонально - чай + ром або інша рідина на ваш розсуд

Пташине молоко:
- 3 білки
- 5 г агар-агару
- 150 мл води
- 200 г цукру
- 200 г масла кімнатної температури
- 4 столові ложки какао

Прикрашання:
- 100 г чорного шоколаду
- 50 вершків (після морозива теж лишилися)
- какао

Силіконова лопатка, кухарський папір, форма діаметром 16 см (або інша, просто коржів буде не 3, а 2, або якщо можете, наріжете тоншими)

Гріємо піч до 200 С. Змащуємо форму маслом, притрушуємо борошном, зайве висипаємо. Відмірюємо борошно і крохмаль, бажано просіяти. Збиваємо міксером білки в густу піну, потрохи додаючи цукор (по 1-2 ложці). Коли піна буде міцною, всипаємо борошняно-крохмальну суміш і обережно, знизу вгору перемішуємо лопаткою до повної однорідності. Не бійтеся, що білки опадуть, краще енергійніше перемішувати, нж обережно і довше, тоді вони точно сядуть. істо виливаємо у форму, розрівнюємо, ставимо у піч. 5 хвилин при 200С, потім зменшуємо до 180 і тримаємо ще 15-20 хвилин, перевіряємо трісочкою.
Даємо готовому бісквіту охолонути, розрізаємо на коржі (бажано, ножем для хліба), розкладаємо на решітці і поливаємо чаєм з ромом, щоб коржі були вологі, але не надто мокрі, бо їх буде дуже незручно складати. Можна не просочувати, але бісквіт у торті може бути сухим, а суфле його, на відмну від кремів, не покращить.

Вимиту і висушену форму прокладіть по дну і стінках кухарським папером і покладіть на дно нижній корж.
chocosoufle2

Для суфле замочіть 5 г агару у 150 мл води. Дайте постояти хвилин 20. Відміряйте у товстостінну каструлько 200 г цукру, залийте агаровою водою і виварюйте на середньому вогні до сиропності, коли з ложки тягнутиметься стрічка, а не крапатимуть окремі краплі. Вимкніть. Тим часом, збийте в одній мисці масло з какао - дуже рекомендую спочатку розімяти какао з маслом ложкою, бо можна потім довго відтирати кухню від тонкого шару какао. В іншій, більшій мисці бийте білки в густу піну, і не вимикаючи міксер, починайте заливати в білки тонкою цівкою гарячий сироп. Яєчна маса збільшиться майже вдвічі, зважайте на це під час вибору миски. Коли сироп закінчився, додайте шоколадне масло і перемішайте.

Вилийте частину суфле на перший корж, покладіть середній, ще шар суфле, верхній корж і знов суфле. Поствте на годину у холодильник.

Можна і не прикрашати насправді, але ж має бути красиво :) Розтопіть шоколад з вершками, розмішайте до одноріності, дайте вистигнути і потримайте годинку в холодильнику. Ложечкою наберіть, по можливості, однакових вісім грудочок шоколаду і обваляйте їх у какао. Решту шоколаду знов розігрійте, і приклейте на нього шоколадні труфелі на торт і за бажання полийте його у довільному польоті фантазії.

Вперше повністю задоволена виглядом, смаком, структурою, вологістю - не надто солодкий, вологий і мякий, ідеальний розріз, чудово - хвали мене губонька :)

chocosoufle1




About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.