Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Штолен



By   Lana Svitankova      18:32      Мітки: , ,  
Хто там просив рецепт? :) 
Насправді, цей штолен з домашнім сиром (Quarkstollen) - лише один з варіантів, бо автентичний штолен готували з пісних складників: борошна, дріжджів, води й олії. З плином років пісний хліб перетворився на святковий смаколик з марципанами, сухофруктами, цукром, маслом, але традиційно, це більше хліб, ніж кекс, на дріжджах і молоці. Але далеко не всі хочуть гратися з дріжджовим тістом, тому з'явилися простіші рецепти, як оцей. Головною у штолені все-таки є форма, яка символізує сповитого немовля Ісуса, і пуристи дуже незадоволені, що сучасні "продажні" штолени замість цедри містять лимонну есенцію, замість дріжджів - розпушувач, і взагалі роблять їх у фабричних формах. Ми візьмемо справжній лимон і згорнемо штолен руцями, але все-таки скористаємося не дріжджами, а розпушувачем, бо це не здоба :) Головне пам'ятати, що штолен - це майже як борщ, рецептів і варіацій, навіть способів загортання є багато, тому це - мій улюблений, але не канонічний. 

stollen
Його теж радять пекти заздалегідь, хоча б за тиждень до свят, так він стане ароматнішим і набуде насиченого смаку. З порції, яку наведено нижче, виходить два пристойних за розміром штолена.
1 пакетик розпушувача для тіста - на кожному пакетику написано, на яку кількість борошна він розрахований, якщо ваш менший чи більший за "на 500 борошна", то додайте чи зменшіть
 500-600 г борошна +- 100 г
200 г цукру
200 г перетертого крізь сито чи збитого блендером домашнього сиру
200 г масла кімнатної температури 
300 г замочених на ніч у ромі чи наливці сухофруктів (або в будь-якому міцному алкоголі, який вам подобається)
2 яйця
 150-200 г подрібнених горіхів
 1 лимон
+ 100 г масла і пачка цукрової пудри

Почніть зі збивання масла з цукром, коли воно перетвориться на білосніжну однорідну масу, вбийте по одному яйця, додайте сир, лимонний сік і цедру, і починайте потроху всипати борошно. Коли тісто стане вже досить густе, і практично не липке, вмішайте горіхи і сухофрукти і продовжуйте вимішування на притрушеній борошном робочій поверхні, додавайте борошно за потреби. Поділіть тісто навпіл і сформуйте два видовжених буханця, схожих на короткі батони. А тепер головне - коли формуєте буханець, зробіть овальну "лялечку", потім ребром долоні продавіть лінію, розділивши (не до кінця, тобто буханець лишається одним шматком тіста) овал на дві частини : 2/3 і 1/3 (лінія продавлюється по довшій частині). А тепер меншу частину загорніть на більшу. Сподіваюся, пояснила більш-менш зрозуміло. Пектися штолен має приблизно годину при температурі 180С (перевіряйте трісочкою). Теплі пироги змастіть розтопленим маслом і щедро притрусіть товстим шаром цукрової пудри. Коли штолени повністю вистигнуть, загорніть їх у пергамент, потім щільного огорніть плівкою і лишіть дозрівати до свят у прохолодному місті, але і свіжими вони прекрасно смакують, тому чекати зовсім необов’язково. Оцей, що на фото, лежав тиждень. Чудесний, ароматний, м"який штолен.
А талановита художниця Анна намалювала цей рецепт, і тепер зовсім зрозуміло, як треба згортати батони:)



About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

8 коментарів :

  1. Лана, в описі є домашній сир, а на останній картинці про сир не написано, чи я неуважна і не бачу

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Точно, от халепка, треба буде сказати художниці

      Видалити
    2. Точно, от халепка, треба буде сказати художниці

      Видалити
  2. Смачний рецептик, думаю готувати!
    Питання: з сиром нічого поганого за тиждні визрівання не відбудеться?

    ВідповістиВидалити
  3. Кілька років готую - все ок. Але це на 3-4 тижні, кілька місяців, як британський кекс, я б не тримала

    ВідповістиВидалити
  4. Доброго вечора. А ось розпушувач коли треба додавати?? ) і один пакетик - це скільки, бо пакетики різні бувають ) Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На кожному пакетику розпушувача (они бувають не лише різного розміру, а й складу) ззаду написано, на скільки борошна (від ваги) він розрахований, треба взяти кількість на потрібні півкіла, у мене звичайні синенькі такі )

      Видалити

На платформі Blogger.