Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Різдвяний кекс - чітерська швидка версія (тільки не кажіть нікому)



By   Lana Svitankova      14:05      Мітки: , , ,  
lazycake

Чудові британські різдвяні кекси, які замішані не лише на шальоній кількості сухофруктів, але й на жменці дива і чарів - скільки, скільки разів мені казали, що не може випічка лежати місяць і не зіпсуватися - завжди додають краплинку дива до новорічних і різдвяних свят. Але що, як ви забігалися і забули, що треба було перейнятися кексом ще наприкінці листопада? Або не забули, але серце не лежало, а тут раптом подумалося, що без цього кекса новий рік не наступить? Чіп і Дейл поспішають на поміч. Є прекрасний експрес-варіант, на смак аж ніяк не гірший, і якому вистачить тижня, а то й кількох днів. І що він лежить у нас не місяць, ми нікому не скажемо, а святковості і чарівності в ньому не менше, чесне слово.

Тому бігом звіряємо перелік продуктів з наведеним наприкінці дописа (що треба докупити, що дістати з холодильника) і починаємо. 
Форма для випікання. Це важливо. З половини цієї кількості продуктів у мене вийшов гарнесенький кекс у формі 16х16, заввишки 4 см, і його вистачить пити каву удвох на всі новорічні вихідні, або на половину, якщо заходитимуть гості. Сам кекс дуже поживний, маленький шматочок до кави - і все. Я відволіклася від форми. Якщо тісто ляже дуже тонким шаром - буде надто сухий кекс, якщо дуже високим - згори почне пригорати, а всередині буде ще сирий. Тому з мого досвіду - найкраще для таких штук підходять маленькі круглі форми до 20 см в діаметрі або отакі квадратні.

Приготування. Дістаємо улюблену каструльку (принаймні, я дістаю улюблену, з товстим дном, на 1,3 літри) і складаємо туди масло і цукор. Коли масло розтане, а цукор розчиниться, вкидаємо порізані довільної форми і розміру шматочками сухофрукти, спеції, мед, апельсиновий сік і цедру. Коли суміш знов закипить, варимо на майже непомітному, як дихання різдвяного дива, вогні 10 хвилин. Вимикаємо. Додаємо алкоголь. Розмішуємо. Лишаємо вистигати (вистигати - це коли всунути туди палець і уже не обпекти, облизати, втратити свідомість від смакоти, опритомніти і робити далі). Поки вистигає суміш, вмикаємо грітися пічку до 150С, а форму вистеляємо кухарським папером. Тим часом змішуємо у мисці борошно, горішки, розпушувач. Якщо ще не вистигло - танцюємо під різдвяне радіо. У вистиглу суміш вмішуємо яйця, а за ними - борошно з миски. Ще раз перемішуємо до однорідності, уявляємо мир в усьому світі, виливаємо тісто у форму - і в піч.
Пекти годину-півтори, все дуже залежить від складників, але перевіряємо трісочкою, яка має бути трохи вологою, але не мокрою і без рідкого тіста на ній.
Готовому кексу даємо спокій у формі, поки він повністю не вистигне, загортаємо у кухарський папір, харчову плівку і ховаємо від себе подалі. У потрібний час відрізаємо шматочок, заварюємо чай чи каву, і хай весь світ зачекає. 

Продукти:
- сухофрукти - на власний смак візьміть приблизно півкіла різних
- 100-150 г подрібнених горішків (я люблю додавати мигдаль і кешью)
- 100 мл міцного алкоголю на ваш вибір - ром, куантро, коньяк, настоянки, вашваріант
- 200 гр масла
- 150 г цукру - якщо у вас є можливість, хай 50 з них будуть темним вологим тростинним цукром
- 150 гр меду - якщо у вас алергія на мед, просто візьміть 100 г цукру
- 2 апельсини - спочатку зніміть з них цедру, а потім вичавте сік
- спеції - я додаю зазвичай 2 ч.л. кориці, 1 ч.л. імбиру, і дрібку гвоздики+кардамон
- 3 яйця
- 180 г борошна (тут було кілька запитань, то дадам, що апельсини можуть бути різними - дуже соковитими і такими собі, тому рідини в тісті буває теж по-різному, але це тісто буде, як негуста сметана, а не класичне кексове тісто, де ложка колом стоїть. Якщо вас бентежить зарідке тісто, додайте ложку-дві-три борошна)
- 2 ч.л. розпушувача для тіста
- 3 ст.л. гарного настрою 
- 2 радісні думки про тих, хто їстиме це кекс
Все.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

7 коментарів :

  1. написано дуже смачно, завтра спробую теж. в мене буде ще одна варіація - за оцим твоїм рецептом, тільки з врахуванням того, що сухофрукти вже четвертий день пріють у настоянці))

    ВідповістиВидалити
  2. ох який рецепт смачний, особливо радісні думки тішать)))

    ВідповістиВидалити
  3. спекла, тепер стараюся не зомліти від тої смакоти, чекати місяць? тиждень? воно вже нереально смачне))) але я завбачлива, я зробила один більший кексик і 12 маленькиї мафінків, більший кекс може й вичекає тиждень:)))
    просто дуже велике гарне ДЯКУЮ за рецепт! це таки диво;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Завжди будь ласка, смачного уже і затишних свят:)

      Видалити
    2. дякую! взаємно:) я вже половину маленьких зїла, сиджу, посміхаюся як дурна, чи то від задоволення, чи то від алкоголю... але мені так фаааайно:)))

      Видалити

На платформі Blogger.