Жити по-валенсійськи у сенсі їжі, це: Купувати у найближчому супермаркеті здоровезну сітку апельсинів, вирощених на безкінечних полях навколо Валенсії (5,5 кг – 3 євро), солодких, невеличких сонць, і щоранку чавити свіжий фреш, тим паче, сокочавилка буде в кожній квартирі. Не намагайтеся вживати у їжу цитрусові, які цілий рік прикрашають собою валенсійські вулиці і парки – це абсолютно неїстівний сорт, прекрасно пахне, але страшенно гіркий (знайдена на траві ціла «мандарина» це довела), він суто декоративний, тому навіть не спокушайтеся.

І орчата у них прекрасна. Смачнюча, свіжа, однорідна, мммм (потім купували магазинну – не торт, зовсім не торт). Традиційно до орчати беруть фартони (не ржати, англомовні!) – тонкі палички зі здобного тіста, покриті смужкою солодкої глазурі. Їх вмочують в орчату, або їдять вприкуску. У березні тут ще готують буньолі – смажені пончики (підозрюю, з кукурудзяного борошна, бо на смак є щось спільне з нашими рідними кукурудзяними паличками), які традиційно їдять з гарячим шоколадом. Бувають трохи жирні, але тут в самий раз.
У спекотний день не погребуйте валенсійською водою – Agua de Valencia, коктейлем, що готується з кави (ігристого вина), апельсинового соку (з валенсійських садів), джина і горілки. Така собі місцева сангрія, що подається у великих карафах і цмулиться весь вечір.
Ну і якщо захочеться перекусити щось швидко і зараз, до ваших послуг всюдисущі чурерії – чурос, випічка на кшталт наших вергунів, смажена в гарячій олії. Їх подають тонкими паличками, товстими кільцями, в шоколаді, без, з іншими начинками. Чурерії, ці ятки з яскравими лампами, і пластиковими слоїчками для шоколаду «з собою», працюють навіть уночі чи з раннього ранку, коли всі ще сплять, і навіть у сієсту (!).
І, куди без неї, паелья, теж валенсійська легендарна страва. Скажу чесно, її ми так і не скуштували. Кажуть, що інколи трапляються непогані зразки у кафешках на menu del dia), але це треба вдало втрапити. У решті ж випадків, чим більша паелья на вивісці і оголошеннях, тим більше шансів, що це розігріта з супермаркета. А потрапити у місце, де її готують свіжу і справжню, потрібно резервувати столик заздалегідь, і, скажімо, працює один з таких закладів, La Riuа (http://www.lariua.com) з 14 до 16:15 і з 21 до 23. Але його дуже рекомендують, так само, як і Restaurante Levante (http://www.restaurantelevante.com/valencia/index2.html), куди теж треба бронюватися і зі схожим графіком роботи.
Ну що, смачного, і не кажіть, що я вас не попереджала :)
Немає коментарів :
Дописати коментар