Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Швеція 3.0. Стокгольм згори



By   Lana Svitankova      19:57      Мітки: , , ,  
Перш ніж перейти до віртуальної екскурсії Стокгольмськими верхотурами, я розповім про перший головний спосіб економії. Це – StockholmCard. Щоб не бути голослівною, скажу, що картка на 120 годин коштує 895 крон, і це всі музеї і весь транспорт безкоштовно, ще плюшки, плюс тлустенький гід з переліком і описом музеїв, де діє картка, годин їх роботи, порад, як дістатися, мапою міста і метрополітену. Так от, за ці 5 днів ми находили (далеко не всі можливі варіанти використавши) музеїв на 2500 крон, і це без урахування транспорту і корабликів hop-on hop-off. Середня вартість одного дорослого квитка у музей – 80 крон, тому картка окупає себе дуже і дуже швидко. Знаючи мою любов до споглядання міст згори, ви ж ні на хвилинку не сумнівалися, що спочатку будуть саме такі пейзажі, правда ж? І зверніть увагу, скільки зелені. Першим номером, завдяки своїй незвичності буде SkyView Globe (Globentorget, 2, www.globearenas.se, SEK 120, зі StockholmCard - безкоштовно) – найбільша в світі сферична будівля, 130 м. заввишки, круглі прозорі гондоли і Стокгольм як на долоні. Спочатку показують короткий фільм про створення арени, технологію і майбутні плани, а потім піднімають на верхівку, весь візит займає півгодини. Круто і лячно, коли дивишся вниз.
Башня Ратуші (Ragnar Östbergs Plan 1, www.stockholm.se/stadshuset, SEK 50-80, зі StockholmCard – безкоштовно) – теж безумовно гідне відвідання місце, з чудовою панорамою Стоку значно ближче до Гамла-Стану (Старого Міста) і детальнішим краєвидом. Заввишки у 106 метрів (на один метр вища від головної ратуші столиці Данії, війни скінчилися, але історія не зникає, треба ж обігнати цивілізованими шляхами), ця башта дуже цікава – сходи у неї дістають трохи вище середини, а далі коридор з похилою підлогою йде спіраллю по краю башти – нарізання концентричних кіл може добряче закрутити голову, а пейзаж, що відкриється нагорі довершить справу. Бо вид і справді breathtaking. Ще зауважте, що вхід на башту не вільний, а партіями (по 30 осіб) у визначені періоди часу, тому краще прийти, купити квиток на певний час і прийти саме на нього, щоб уникнути черги і чекання.
Мабуть, найвищою точкою Стоку, куди можна видертися, є телевежа Kaknäs Tower (Mörka kroken 28, www.kaknastornet.se, SEK 40, зі StockholmCard – безкоштовно), цілих 155 метрів металу і бетону, фантастичний вид на архіпелаг, шматочок Гамла-Стану, Юргорден, острів, де розташовано скансен. Але помилуватися видом не крізь решітку вдасться тим, хто знатиме, що на барі ресторанчика на 28му поверсі можна позичити ключ від замкнених віконець. Вас попросять лишити щось у заставу – мобільний, ID чи щось на кшталт, тому майте це щось із собою. Кажуть, у хорошу погоду видно на 60 км навколо. Гм. Сумнівно, але перевірити не вдалося – небо насупилося.
Не надто високий, але вкрай мальовничий спот – кафе на горішньому поверсі Fotografiska (Stadsgårdshamnen 22, www.fotografiska.eu, SEK 110, зі StockholmCard – безкоштовно), яке стане чудовим доповненням до споглядання шедеврів сучасної фотографії.
І останнє, але не найгірше – вид Стокгольма з високої вулиці Stadsgardsleden безкоштовно і в будь-який час. А ще є пречудова Bastugatan – значно менш залюднена, тиха і дерев’яна, яка для повного щастя виходить на Bellmansgatan, де мав квартирку такий собі Мікаель Блумквіст, якщо вам це про щось говорить ;)

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.