Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Мафіни



By   Lana Svitankova      19:24      Мітки: , , ,  
Мафіни з чорницею 
muffins
Виявляється, саме процес замішування і співвідношення складників визначать, що у вас вийде - кексики чи мафіни. 
Для сухої частини тіста: 
250 г борошна 
120 г цукру 
2 чл розпушувача 
1/2 чл солі 
1 чл цинамону 
  Для вологої частини: 
1 яйце 
100 г (! не мл) олії 
180 мл молока 
ст л рому (замість ванільного екстракту) 
 чорниці у бажаній кількості 
 Розжарюємо піч до 205 С. Змащуємо форми/вистеляємо їх паперовими тарталетками. Поки вона гріється, змішуємо у мисці сухі складники, ретельно перемішуємо. У великій чашці добре змішуємо вологі складники, не збиваємо, а саме змішуємо. Виливаємо рідину в миску з борошном і кількома рухами ложкою перемішуємо, це той випадок, коли зайва ретельність не потрібна, тісто не повинно бути однорідним, навпаки з грудочками. muffins_1 Досипаємо чорниці і теж двома-трьома рухами вмішуємо їх у тісто. Розкладаємо його по підготованих формах, за бажання прикрашаємо кількома чорницями згори і одразу ж відправляємо у розігріту піч. muffins_2 Випікаємо 15-20 хвилин, даємо потім постояти хвилин 10 у формі, а потім остаточно вистигнути на решітці. 


Мафіни a la Schwarzwald




220 г борошна (як варіант 150 пшеничного + 70 г житнього)
3 ст. л. какао
½ ч.л. соди
120 г цукру
1 яйце
120 г кефіру
100 г олії
1 ст. л. рому
відціджені консервовані вишні у вподобаній кількості

В принципі, чому ні – шоколадне тісто, вишні, алкоголь, а за бажання і вершками можна прикрасити. Вигадані під час медитації на торт «Чорний ліс» і нерівної битви з лінощами, які не дали за власне торт взятися. Навряд чи я можу назвати цей рецепт власним витвором, бо 100% хтось до такого теж додумався, але принаймні, приємно, що повністю експериментаторська спроба вдалася.
З цієї кількості тіста вийде 11-12 стандартних мафінів. Операції, як завжди прості, змішати сухі складники – борошно, соду, цукор, какао – в одній мисці, в іншій змішати вологі – кефір, олію, яйце, ром – розбовтати, влити вологе у сухе, швидко перемішати не до однорідності, додати вишні, розкласти по формах і випікати і печі, розжареній до 205-210 С приблизно 20 хвилин.
Дуже і дуже вдале поєднання, як на мене. Категорично раджу. Якщо ви братимете не кефір, а молоко, соду замініть розпушувачем і трохи збільшіть його кількість. Але саме в цьому випадку я б радила нічого не міняти, бо сода дивовижним чином впливає на колір мафінів і робить його насиченим, справді шоколадним, а не блякло-брунатним, як це інколи буває з какао-випічкою.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

2 коментарі :

На платформі Blogger.