Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Таллінські нотатки. 3. Де і що дивитися



By   Lana Svitankova      22:08      Мітки: , ,  
Таллінн — один великий суцільний музей, у якому особливо яскраво вирізняються три епохи — середньовіччя, російсько-радянська і сучасність. Але перш ніж почати розповідь про музеї, хочу сказати, що Tallinn Card є винятково зручною і корисною штукою, тому раджу. Для наочності наведу цифри: загальна вартість квитків у всіх музеях, що ми відвідали, плюс триденний квиток на екскурсійні автобуси з аудіогідами коштували б 1405 крон на одну особу, а триденна картка, з якою вхід усюди безкоштовний, коштує 495 крон. Відчуваєте різницю?

І це без урахування безкоштовного проїзду громадським транспортом. А як зважити на те, що вранці зазвичай дощило (і не мрячило, а періщило), то відвідувати музеї було чудовою альтернативою пішим прогулянкам, які ми влаштовували у другій половині дня. Плюс до картки дадуть прекрасний путівничок з переліком цікавинок/музеїв/екскурсій, де діє картка, закладів, де надають знижки або дарують невеличкі подарунки, мапою, схемою руху транспорту і т.д. У центрі туристичної інформації (де ми і купили картку) видають ще купу путівників, мап, схем, розкладів, тобто приймають у гостинні обійми Естонії одразу ж ніжно і з найкращими враженнями. Взагалі, талліннські музеї — то якась окрема пісня. Вони майже всі інтерактивні. Все можна помацати, у деяких навіть одяг старовинний чи обладунки приміряти, грає належна музика, наприклад, у Міському музеї в розділі ремесел є такі пласкі дерев'яні і рухомі ляльки, можна смикнути за мотузку - і коваль стукатиме молотом, вчитель махатиме паличкою, тощо. Усюди лунає відповідне звукове супроводження. Ми зазирнули до Музею охорони здоров'я, то там взагалі можна жити — усі експонати рухомі, з елементами гри, школярам туди ходити набагато цікавіше, ніж сидіти на уроках біології. Про музеї окремо трошки згодом, а поки що — звідки можна побачити Таллінн з висоти пташиного польоту.
  Майданчик на башті церкви Олевісте (Lai 50, вхід 30 крон, з Tallinn Card -безкоштовно). Найвища можлива точка огляду міста — 67м. (загальна висота шпилю 124м.), але зважайте, що сходинки дуже високі, а їх кількість - 244 (Ра каже, що 234, але десятьма сходинками менше буде не набагато легше видиратися :) ), тому після смачного обіду чи надвечір, утомлені блуканнями містом, туди не йдіть — краще зробіть це вранці, чесно :) Шкода, що помилуватися заходом сонця звідти не можна, оглядовий майданчик відчинено лише до 6-ї вечора, а сонце починає сідати десь о 10-й.
Оглядові майданчики Вишгорода (вулиці Kohte і Patkuli)
Башта міської Ратуші (Raekoja plats 1, вхід на башту — 30 крон, до Ратуші - 50 крон, з Tallinn Card -безкоштовно) — підйом на неї буде не таким виснажливим, як на Олевісте, але сходинки теж не маленькі, їх 118 і загальна висота — 34м. З неї буде видно головну площу і дахи найближчих будівель, вона маленька, віконця ґратчасті, тому трошки гірша за Олевісте, але тільки трошки. Сама ж Ратуша є одночасно музеєм, власне, Ратуші, і реставрації — на горищі представлено матеріали про перебіг реставраційних робіт, що теж дуже цікаво, будівлю переробили, але дотрималися усіх вихідних параметрів, навіть кахлі на підлозі такого ж розміру і кольору, як були колись (у кутку залишено шматочок старого покриття під склом).
Старий механізм баштового годинника, тепер він автоматичний, а не ручний
Невеличкий майданчик нагорі башти “Товста Маргарита” - Естонський морський музей (Pikk, 70, вхід 50 крон, з Tallinn Card -безкоштовно) — окрім краєвиду на місто можна ознайомитися з морською історією Естонії від найперших човнів, видлубаних із дерева до криголамів і сучасних рибальських кораблів. Між іншим, дизайн у цього музею просто перфектний, мені вельми сподобався, дуже раджу відвідати.
Іще про Таллінн

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.