Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Свій до свого по своє



By   Lana Svitankova      13:42      Мітки: , , ,  


 
"Крафтове пиво всюди однакове", кажуть. "Всі копіюють США, немає ніякого локального крафту".

Здебільшого. Але локальний крафт є, він існує, і він прекрасний. Це легко пояснити тим фактом, що людям завжди приємніше упізнавати щось своє, рідне (так, через кому, не одним словом) як би вони не відкараскувалися від цієї думки. Не кажучи вже про те, що таке пиво так приємно показувати іншим, з гордістю, "це наше, типове". Нещодавно дізналася про локальне пиво з чорною гречкою у Франції і бразильский світлий ель (з хмелями, вирощеними в Бразилії).

На цей допис мене надихнуло читання конкурсних категорій японського конкурсу International Beer Cup, якому вже дайбоже більше 25 років. Церез близьку співпрацю з Американською асоціацією пивоварів, довідник категорій дуже подібний, але він враховує місцеві особливості і спеціальні стилі, які росли, росли і виросли за весь цей час, або були уже притаманні японській сцені: це пиво з юзу, пиво з зеленим чаєм, пиво з іншим чаєм, пиво з сакешними дріжджами, і - не дивуйтеся - податково-економне пиво хапошю (повний довідник доступний ось тут).

Тому в дусі "хочеш - зроби", я вирішила зібрати опис для томатного пива, якого у нас, як і голдена, легко назбирається на конкурсну категорію. Це два варіанти, один базований на форматі BJCP (хоча, спойлер, вони навряд чи винесуть його в окремий стиль, тому що для нього є своя ктегорія), інший в форматі японського конкурсу (базувала на юзу категорії). Цікаво, що з юзу в Японії роблять пиво всі, і вже поважні старші пивоварні, які працюють на широкий загал, і молоді й зухвалі, що варять для біргікелів, одні використовують цедру, а інші - пюре, але це пиво люблять і п'ють. Не знаю, чи дійдемо ми до такого з томатами, але ніколи не кажи ніколи.

З огляду досвіду в різних конкурсах, коротка версія томатної категорії

            Томатне пиво може мати колір від світлого до насичено червоного, залежно від виду і формату доданих томатів та використаних технік. Так само воно може бути від прозорого до повністю світлонепроникного, смузіподібного. Томати можуть бути додані у пиво на будь-якому етапі виробництва й у будь-якій формі, від свіжих томатів до соку, концентрату, пасти, в’ялених, тощо, проте головною ознакою пива повинен лишатися баланс. Залежно від базового пива, використані дріжджі можуть бути як теплого, так і холодного бродіння, не виключено використання інших мікроорганізмів. Томатний елемент пива повинен бути упізнаваним, але не заступати собою решту смаків і ароматів. Солодовий і хмелевий елементи смаку, тіло, карбонізація, залежить від базового стилю. Післясмак теж повинен зберігати певну томатність, але не перетворюватися на томатний сік. Якщо окрім томата додані інші спеції, це пиво може залишатися у категорії “Томатне пиво”, якщо ці смаки гармонійно доповнюють головний додаток; якщо якась зі спецій/додатків переважає, є сенс розглянути варіант подання пива в іншу категорію, в якій цей додаток розкривається краще.

Загальна оцінка враховує гармонійність поєднання базового стилю (і його упізнаваність) і томатного додатку.

Для забезпечення максимально повної оцінки пива, рекомендовано надавати якомога повнішу інформацію про конкурсний зразок, а саме базовий стиль пива і формат введення томатів — свіжі, паста, тощо — та решти додатків, якщо такі присутні. Якщо стиль не вписується в жоден з інших, його варто вказувати як експериментальний, але надати пояснення. Детальніша інформація (сорт томатів, етапи додавання, тощо) схвалюється, але не є обов’язковою. Зразки без зазначення базового стилю і формату томатів будуть у менш вигідному становищі у порівнянні з іншими.


Повна версія отут

І щоб двічі не вставати, отут український голден, версія, яку ми подали на розгляд BJCP.

Чекатиму на появу цих категорій хоча б в українських конкурсах, а там видно буде. 

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.