Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Porto & beer



By   Lana Svitankova      11:21      Мітки: , , , ,  
Про Порто мене всі лякали - та будеш на одному портвейні побиватися. Та фігня це все, нормально у Порто з пивом, на різних рівнях, на всякий смак. І окремо зверніть увагу на Francesinha - це португальський бутерброд на хлібі з мнясом, мнясом, мнясом з сиром і під сиром. Подається зазвичай у мисці соусу і з картоплею. Вмерти і не жить. Наш квест у пошуку хорошо пива і найкращої франсесиньї був успішним. І вона, як борщ, у кожного своя. 



У Порто головне місце куди радять одразу - це Catraio - Craft Beer Shop, і справді, вибір у них більш ніж пристойний, як на кранах, так і в холодильнику. Буквально наприкінці січня відсвяткували своє п'ятиліття, і я думаю, такий ювілей означає, що все в порядку. Персонал дуже тямить. Все працює швидко навіть на забитій вечірці на честь дня народження. 12 кранів. Під кожне пиво, яке ти береш з холодильника примусово видають чистий келих (що відверто кажучи здивувало - що хтось на це звертає увагу - але порадувало). Мають тапку, можна подивитися, що стоїть. В будь-якому разі варто уваги.

Letraria - Craft Beer Garden Porto - ходили двічі. Летра вагалі була першою нашою португальською пивоварнею, пиво якої ми знайшли в Лісабоні кілька років тому, і дуже проперла ідеєю назв пива за літерами алфавіту. Тоді це було a, b, c, d, за весь цей час основна лінійка просунулась лише до f, але пивоварня обросла побічною експериментальною лінійкою, охмеленим джином і бочковою програмою. Незлими колабами. Повернемося до закладу - сама пивоварня у кілометрах 70 від міста - бачила там ідеального бармена. Просто ідеального, дай Нінкасі кожному закладу такого, і з культурою подачі і піклування у нас стане все добре. 24 крани свої і гостьові, можна подивитися вибір в тапку. Холодильник з гостьовим пивом і своїми бочковими релізами. Найкраща франсисинья, яку ми їли. Коротше, я б ходила, поки не набридне. Заклад не супер-великий, але місцинка притулитися на келих знайдеться завжди (хоча, це ж ми були в суворий несезон).





Просто за рогом від Летри Armazém da Cerveja - Campo Mourão - теж з меню в тапку, 6 кранів і безліч пляшок пива, хороший вибір, на виніс норм знижка.




Трохи вище - Colossus Craft Brewery - малесенька, але весела пивоварня, особливо хлопець, з яким ми весь весь вечір протринділи про спільних знайомих у пивних колах і який з блиском в очах розказував про велич української групи Jinjer. Пиво, яке ми пили, було дуже незлим, але не пощастило потрапити на маленький вибір в несезон.

Два заклади, які просувають розвиток пивної культури у свій спосіб - зі "зрозумілим" пивом за доступними цінами (найдешевшими у місті) і варіантами поскладніше для зацікавлених (але фруктові версії у Нортади сильно відгонили концентратами) - Fábrica da Picaria і Fábrica Nortada. Вони дуже схожі, типу entry-level, щось на кшталт наших Думи чи Космополіта. Лагери у них непогані, і пиво в цілому чисте - лінійкове. У Picaria неочікувано є тапка, 6 кранів, величезна смачна міні-франсесінья, не знаю, яка за розміром звичайна, але щонайменше на двох точно) і смачне рагу у портостилі (воно з шлунком, я вас попередила), у Нортади 12, є тапка, але незаповнена, непогані франсесинья і фіш-енд-чіпс звісно з тріски, тут майже все з тірски. У Нортаді після того, як пішла перепитати чи точно в тестер налили імперський стаут, а не дарк лагер, решту пива в тестері не давали, а наливали скуштувати. Незручно, але стаут на стаут і справді не був схожий.










CAL Craft Beers - дуже дивне місце, у найтуристичнішій точці Порто, з найдорожчим пивом, і абсолютною відсутністю сумління до того, що вони роблять, але було цікаво подивитися, що ж такого жахливого в закладі з рейтингом 2,7 на гуглі. Жахливого нічого, але це не спеціалізований пивний заклад. На флайт, коли періщить злива, зайти можна. Тим паче, якщо вас приваблює атракціон-квест - зрозумій, яке пиво ти п'єш. Бо коли ледь витрясаєш з бармена, що це за пивоварня (буде показано пляшку з назвою), а потім шукаєш пиво, як на дошці, а його таки немає. Могло  бути симпатичне і затишне місце, якби не ця недбалість за всі гроші, ну і хороше місце так не назвуть, позлопихала б я, але вони не слов'яни, їм можна, а наше гигикання логічно що їх не хвилює. 





Invicta Taproom - 10 кранів, тапок, цікавий заклад в цілому, приємний, і через стінку найкраще місце для сніданків у Порто з власною палярнею.




Levare Craft Beer - найдивніше місце поїздки. Це те, що означає - не судіть за виглядом. Власне на вигляд це як гендель з 90х, штучні соняхи, жовта фарбована підлога, багато кахлів, але дуже тямуща барвумен і бочкові експерименти на 10%. На власний ризик коротше, вразливим естетам буде важко. Експериментальне пиво було дуже дивним, але точно не огидним і не дефектним. Є постійна лінійка і сезонні вибрики. 






Через погане планування не встигли у Lupum Brewery & Taproom, але пили кілька їх імперців і це вогонь, тому ви сплануйте подорож краще і заїдьте, хоча це не те щоб дуже близько, але хто якими мірками міряє.


На довгий вікенд Порто - дуже ок. Особливо, що переважна більшість а=закладів розташована дуже кучно і можна хоч повзки кровлитися. Зрештою, я ж не сказала, що половина пива тут - або з місцевим виноградом, або в бочках після портвейну, бо їх тут скільки завгодно...

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.