Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Варення і джеми



By   Lana Svitankova      21:41      Мітки: , ,  
banana-jam

Бананово-шоколадний джем
На два слоїки (загальним обьсягом приблизно 0,5 л):
0,5 кг чищених стиглих бананів
130 г цукру
160 мл води
сік одного лимона
2 кружальця лимона
100 г топленого чорного шоколаду чи 100 г просіяного какао

Спочатку варимо сироп з цукру і води, коли весь цукор розтане, додаємо лимонний сік і кружальця лимона, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні хвилин 10. Вкидаємо порізані кружечками банани, знов доводимо до кипіння і варимо ще хвилин 15. Потім дістаємо лимон, робимо пюре з маси. Насправді, вже на цьому етапі майбутнє варення було настільки густим, що його можна було і не виварювати. Кладемо лимон назад у бананове пюре і лишаємо на кілька годин. Потім забираємо лимон, додаємо шоколад/какао, ретельно розмішуємо, доводимо до кипіння, варимо хвилин 10 або до загусання (якщо у вас пюре рідке), якщо пюре густе, то перемішуємо його безперервно (!), щоб воно не пристигло до каструльки. Розливаємо по слоїках.


Джем з ківі й лимонів з кардамоном
Шкода, що кінцевий результат не зберігає яскравого зеленого кольору свіжих фруктів, тому якщо побачите джем з ківі кольору ідентичного натуральному, будьте впевнені, що там барвники неідентичні натуральним, бо ківі втрачає свій колір під час термо-обробки.
600 гр чищених і порізаних на шматочки ківі
1 великий лимон
250 гр цукру
6-8 коробочок кардамону
1 пакет желіна (або подібних пектинових загущувачів)

Чистимо і ріжемо ківі, дістаємо з кардамону зернята, половину лимона ріжемо тонкими кружальцями, з половини вичавлюємо сік. Змішуємо все це з цукром і лишаємо на годинку. Потім доводимо до кипіння і варимо хвилин 10. Лишаємо вистигати, ручним блендером робимо пюре, додаємо желін, доводимо до кипіння і варимо ще хвилину. І по слоїках. З цієї кількості продуктів у мене вийшло два слоїки - 330 мл і 300 мл - дуже цікавої штуки.

jam
jam_1



Джем з кави і хурми 
jam
На два невеликих слоїки: 
500-600 гр хурми 
100 гр цукру 
1 пачка загущувача типу квіттіна чи желфікса 
2-3 ложки кави 
1 лимон
1 апельсин 

 Виймаємо з хурми кісточки, ріжемо на шматки, дрібнимо у пюре. Перекладаємо пюре у каструльку, додаємо цукор, загущувач, сік лимона, сік апельсина. Каву найкраще засипати в кульок і раз-другий пройтися по ньому качалкою - так кава буде не надто дрібна. Пересипаємо каву у ситечко і прилаштовуємо його у фруктову суміш, щоб кава була занурена в неї, але не тікала з ситечка. Лишаємо на 2 години настоюватися. Потім доводимо до кипіння, варимо, помішуючи, хвилин 5, прибираємо ситечко з кавою і розливаємо по слоїках. 


Чебрецевий джем

Потрібні:
сік 4х лимонів, долитий водою до 250 мл.
100 гр митого, сушеного і перебраного чебрецю
250 гр цукру
1 лимон окремо
1 пакет загущувача для джемів

 Заливаємо цукор лимонним соком, додаємо цедру з одного лимона, доводимо до кипіння, вкидаємо чебрець і варимо 20-30 хвилин. Зціджуємо рідину, додаємо загущувач, кілька круглих скибочок лимону, щоб було гарно в слоїку, доводимо до кипіння і постійно помішуючи варимо хвилин 5. Розливаємо по слоїках.


Імбирний сироп
250 гр. імбиру (вже чищеного і порізаного на кубики/кружечки/смужки, тощо)
250 гр. цукру
310 мл. води
Або інші кількості у пропорції 1:1:1 ¼
 Розчинити цукор у каструльці (бажано, з товстим дном) з водою. Довести до кипіння, всипати імбир і, періодично помішуючи, бажано дерев’яною ложкою, варити хвилин 40. Сироп має загуснути, а імбир стати м’яким і майже прозорим.


Джем з нектаринів і кави.

Отже, на два слоїки по 330 мл.
700 гр. нектаринів (вага без кісточки)
200 гр. цукру
1 пакетик загущувача для варення типу "квіттин", "желфікс" і т.д.
4 ст.л.кави
1 пакетик ванільного цукру
1 лимон
 Половину нектаринів порізати, другу змолоти блендером у пюре. Змішати з цукром, 6 ст.л. лимонного соку, загущувачем і лишити на дві години настоюватися з крупно меленою кавою, покладеною у мішечок і зануреною у фруктову суміш (якщо мішечка у вас теж нема, то можна покласти каву у дрібне маленьке ситечко і прилаштувати його над каструлькою). За дві години на великому вогні довести до кипіння (безперервно помішувати!), зменшити вогонь і варити 5-6 хвилин (стежте за станом шматочків нектарину - що не почали розварюватися). Вийняти каву, додати ванільний цукор, ще ложку лимонного соку, перемішати і розлити по слоїках.

 Полуничний джем з бальзамічним оцтом  

1 кг. полуниць 
400 гр. цукру 
100 мл. бальзамічного оцту 

 Ввечері перебрати (ретельно!) полуниці, порізати, засипати цукром і лишити пускати сік. Вранці додати оцет, довести суміш до кипіння, проварити 5-10 хвилин на повільному (! весь час) вогні, якщо даватиме піну - збирати її. Лишити. На цих проміжних стадіях я тримаю джем у холодильнику, щоби не "заграв". Ввчері знову проварити 20 хвилин і подрібнити блендером. Вранці ще раз проварити 30 хвилин і розлити по слоїках. У мене зі вказаної кількості вийшло 2 слоїки - півлітровий і ще мл. 100. Цей джем чудово пасує до тостів, запіканок і м"яких сирів типу камамбер.


Нектариново-шоколадне варення



1 кг. нектаринів
500 гр цукру
100 гр. какао
 5 ст. л. шоколадного лікеру Моцарт
 Ввечері порізати нектарини, додати лікер і цукор, перемішати, лишити на ніч. Вранці проварити 20 хвилин на маленькому вогні (постійно перемішувати під час кожного етапу варіння!) Ввечері додати какао, ретельно розмішуючи, щоби не взялося грудочками. Проварити 5 хвилин. Змолоти блендером або лишити нектарини шматочками, як вам до вподоби. Вранці 15 хвилин проварити і розлити по слоїках. З цієї кількості у мене вийшов один на 330 мл. і один півлітровий.


Грейпфрутовий мармелад/джем

Отже, день перший. 2 середніх грейпфрута і 1 лимон очистити від шкурки, плівок, насіння, від усього, повинна лишитися лише м"якоть. Залити 0,6 літра джерельної/пляшкової води, яка має пристойно покривати фрукти. Накрити, лишити у прохолодному місці.
День другий. Варити все хвилин 40-50 на сильному вогні, поки майбутній джем не стане прозорим (не повністю, авжеж).
День третій. Зважити джем, додати стільки ж цукру, варити 40 хвилин на повільному вогні до загусання. Розлити по банках (якщо не "на потім", можна їх не стерилізувати). У нас вийшло 1,5 баночки по 0,33мл.


About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

  1. Лано, а рецепт грейпфрутового джему той самий що ы в жж ти колись писала? Бо я готувала тоды ы мены дуже сподобався) От прям зараз сиджу чищу грейпфрути)

    ВідповістиВидалити
  2. бо мені щось в голові зберіглось наче воду треба злити і нову налити.

    ВідповістиВидалити

На платформі Blogger.