Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Швеція 3.2.1. Музеї. Скансен



By   Lana Svitankova      19:34      Мітки: , ,  
Щось я сачкую і не допишу ніяк про наші шведські мандри, власне, про Скансен (http://www.skansen.se/en). Чому окремим дописом? Тому що цьому першому в світі музею під відкритим небом (значно меншому, ніж наш Пирогів, до речі), що розпочав свою роботу 1891р., можна співати оди безкінечно. skansen

На відносно невеличкій території зібрали будиночки з різних частин Швеції, влаштували зоопарк місцевих свійських і диких тварин, зоопарк екзотичних тварин разом з тераріумом, облаштували територію, та, які порівняння, про що мова… І туди народ пре купами, далеко не всі відвідувачі – туристи, шведи з дітками теж навідують скансен, бо там є чим зайнятися.
skansen1 skansen2 skansen4 skansen5 skansen9 skansen11 skansen13 skansen15
Основне тло скансену – відтворення середньовічного (живого! а не опудала) містечка на 150 будинків. У кожному «тематичному» будиночку сидить працівник музею у відповідному вбранні і показує-розказує про цей будиночок. У будинку рибалки пані плете сіті, у пекарні – жіночка місить тісто, розкачує і пече плескачі, і тут же можна їх скуштувати з маслом, на головній площі музики грають національних мелодій, а танцюристи вчать усіх охочих народним танцям. Вулицями гуляють люди в традиційних строях того часу, вони живуть там – перуть білизну і вішають її сушити, вирощують городину, годують тварин. Це місто направду справжнє, як машина часу, і саме тому там так цікаво. В одному з будинків давав концерт квартет панянок у пишному придворному вбранні, грали класику і прекрасно грали, з душею. В Скансені так роблять усе.
skansen12 skansen7 skansen3
У всіх зоопарках тваринки доглянуті, ситі і з малечею, що викликає просто таки атрофацію будь-якої дорослості, коли чухаєш за вушком маленьке ягня, або пританцьовуєш від нападу замилування, коли рись тягне маленькі пухнасті клубочки за шкірку до печери.
skansen6 skansen8 skansen10
Скансен – не просто музей, це ще й місце розваг. Тут у теплу пору року проходять численні заходи – танці вдень, танці навколо вогнища ввечері, виступи джаз-бендів і фолк-гуртів, фестивалі пісні і танцю, розклад можна подивитися на сайті. Перераховувати всі промисли, які представлені у музеї, немає сенсу, на них краще дивитися, або навіть привезти на згадку – більшість продукції, яку виготовляють у якості демонстрації, можна купити одразу ж на місці або у крамниці музею, яка розташована при виході з нього. Насправді, ми не помітили, як промайнули 4 години, які ми гуляли, і то, довелося бігти, бо мали інші плани на вечір. Але місце всіляко гідне уваги, справді.
Зверніть увагу, що після 17ї ціна квитка зменшується вдвічі, а в денний час квиток на дорослого коштуватиме 100 крон, зі СтокгольмКард – безкоштовно (вона дає право навідати і музей екзотичних тварин). Знаходиться Скансен на острові Djurgården, на трамваї №7 можна під’їхати до головного входу, або вийти раніше чи, якщо ви рушили на острів пішки, можна піднятися на фунікулері.
skansen16 skansen14
Сходіть, не пошкодуєте.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.