Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me
Якщо з вокзалу Франца-Йозефа сісти на приміську лінію S 40 (поїзд кожні 30 хвилин) або з того ж вокзалу, зупинки Хайлігештадт сісти на автобус 239 чи 241 (кожні 10-30 хвилин) то за 15 хвилин ви будете у симпатичному містечку, яке сховалося від Відня за пагорбом, вкритим виноградниками — Клостернойбург. Живе в ньому близько 24,5 тисяч осіб, і,в цілому, як на одноденну, неспішну і медитативну подорож він цілком годний пункт призначення. Klosterneuburg
Головна перлина і оздоба цього гарного зеленого міста на березі Думаю, перша згадка про яке датована 1108 роком, — монастир августинців, велична і розкішна споруда. Коли гілка Габсбургів розділилася на німецьку й іспанську, німецька лінія спроектувала монастир за зразком мадридського Ескоріалу. Але повністю задум у життя втілено не було, збудували лише одну частину з чотирьох запланованих, і на сьогодні монастир виглядає нео-готичним, а насправді є еклектичною сумішшю бароко, готики і нео-готики і романського стилю. І все це нереально красиво виглядає у вранішніх туманах — це я бачила знімки, за нашого візиту сонце шпарило так, що я думала, пропече дірку в голові, і це на початку жовтня. Насправді, у монастирі є на що подивитися, тематичні покої, бібліотека, знову ж, і винні льохи.
Klosterneuburg_1
Klosterneuburg_2 І вони чавлять, чавлять вино, які там пахощі! Klosterneuburg_3 Klosterneuburg_4 Klosterneuburg_5 На жаль, англомовна екскурсія лише раз на день у фіксований час, решта екскурсій німецькою, а ми мали лише півдня там, тому на монастир помилувалися зовні, а він ще й на реставрації зараз, що теж не сприяє спогляданню і неспішно потопали через місто на виноградники, дуже вже прониклися ними цієї подорожі.
Klosterneuburg_6
Сам монастир має 25 га виноградників на прилеглих пагорбах, решта — приватні ділянки, на яких виноград вирощують місцеві. Монастирські землі виокремлюють у цілий "винний шлях" з мапою і відмітками, де яке вино, "просвітницько-інформаційними" табличками (читабельними на фото, до речі), з лавками і столиками на верхівці пагорба. Klosterneuburg_8 Klosterneuburg_7 Klosterneuburg_9 Klosterneuburg_10 Klosterneuburg_12 Klosterneuburg_13 А крім того, в пику відомим таким містечкам, у Клостернойбурзі найбільша концентрація хойрігер (heuriger). Хойрігер — це ціла культура. Традиційно, це винарня, де вино робить хазяїн, і подає лише своє вино цього року (винний рік починається з 11 листопада), а на додачу можна перекусити чимось до вина, сиром, в'яленим м'ясом, тощо, тобто це радше “наливайка”, ніж повноцінний заклад, де можна поїсти. У цих хойрігер можна купити і молоде, і “старе” вино у пляшках, а ціни просто обійняти і плакати. Але халепа полягала в тому, що всі хойрігер починають працювати після обіду, тому нам так і не пощастило розжитися хенд-мейд вином. От цього Катцмаєра (яке прізвище, яке лого!) ми навіть знайшли у місті, але нікого не було вдома.
Klosterneuburg_11
Другою за значенням місцевою туристо-цікавинкою є галерея Ессля, велика новобудова на березі Дунаю. Карл-Хайнц Ессль — засновник розгалуженої мережі bauMax (типу нашого Епіцентру) і меценат, зараз власник найбільшої приватної колекції сучасного мистецтва у країні. Коли повстало питання про експозицію, спочатку розглядали MuseumsQuartier у Відні, але через довгі суперечки стосовно потенційних змін в архітектурному ансамблі, Ессль плюнув і зробив окремий музей імені себе у Клостернойбурзі. Ну і для тих, кому цікаво, саме тут 1924 р. помер у санаторії Франц Кафка, зараз там встановлено меморіал, радше скромних габаритів. Там ми не були через брак часу. Взагалі, я б рекомендувала їхати у Клостернойбург на цілий день — зранку можна оглянути цікавинки, монастир, галерею, або поки не спекотно -погуляти виноградниками, бо вони не захищені тінню, а ще там дуже старий ліс-заповідник, куди теж можна гуляти навіть в обід, дерева добре захищають від палючого сонця. А вже по обіді почати знайомство з трудами місцевих мешканців у хойрігер :) Klosterneuburg_14 Klosterneuburg_15 Klosterneuburg_16
zefir Насправді, домашній зефір - це нічого складного, лише кіло цукру і агар-агар під рукою. Навчила мене цьому Ірина, а "сподвіг" - Ра, бо я до зефіру байдужа. А після "Пташиного молока" я нічого не боюся :) Отже, вам знадобиться:
 250г яблучного пюре
 250г цукру
1 яєчний білок ваніль (есенція чи пакетик ванільного цукру)
Для сиропу
475г цукру
160г води
8г агар-агару (Ірина пише, що це 4 чайні ложки, але у мене це були дві з гіркою)

Спочатку запечіть яблука в печі чи мікрохвильовці (візьміть більше 250 г яблук, бо їх ще чистити, робити пюре, половина лишиться на посуді, а зайве пюре завжди можна з"їсти). Зробіть з м"якоті пюре блендером чи протріть через сито. Додайте цукор і ваніль і лишіть вистигати. Тоді ж замочіть агар у воді. Заздалегідь приготуйте місце для зефіру, з цієї порції у нас вийшло 4 стандартних дека з печі. Десь за годину починайте варити сироп - агарову воду нагрійте у сотейничку з тлустим дном, додайте весь цукор і виварюйте, поки сироп не буде тягнутися ниткою, або якщо у вас є кулінарний термометр - до 110С. Зніміть сироп з вогню, а поки він трохи вистигає, починайте збивати яблучне пюре з половиною білка, і головне - візьміть велику миску, маса збільшиться в рази . Коли маса побіліє і стане густою, додайте другу половину, добряче збийте і починайте (не вимикаючи міксера) доливати тоненькою цівкою доливати сироп. Маса одразу почне збільшуватися і міняти колір на перламутровий і лискучий, її стане більше рази в 3. Коли виллєте весь сироп, збивайте ще кілька хвилин, поки маса не набуде стабільності (триматиме форму). Одразу перекладайте масу у корнетик і вичавлюйте зефір. Краще мати 2 корнетики і робити це удвох, бо зефір застигає дуже швидко. Якщо не маєте кондитерських шприців, конвертів і т.д. - викладайте ложкою. Буде не так гарно, але не менш смачно. Коли викладете весь зефір, лишіть його при кімнатній температурі приблизно на добу, потім притрусіть згори цукровою пудрою - зефір триматиме форму, але буде липким. Спочатку притрусіть, а потім зклейте зефір попарно денцями. Смачного! ПС. наступного разу думаю ароматизувати зефір якоюсь есенцією додатково, а може і пофарбувати його якимось соком
Найвідоміша, либонь, атракція - розкішна літня резиденція Габсбургів у стилі рококо на 1441 кімнату з прилеглими парками. Шонбрун (букв. "гарне джерело") отримав назву завдяки артезіанській свердловині, яка постачала водою мешканців палацу. Місцина і справді захоплива, і її відвідинам я б радила присвятити цілий день і трошки підготуватися до того. Schonbrunn_13
Щоб якось відволіктися від важких думок, продовжую колупати нерозібрані віденські запаси. Розказувати про Віденський зоопарк (сайт зоопарку, Maxingstraße 13b), власне, небагато, крім того, що це найстарший зоопарк у світі, заснований при палаці Шонбрун ще 1752 року. Крім того, це один з небагатьох зоопарків світу, де живуть гігантські панди, і, либонь, єдиний, який може повихвалятися бароковими будівлями. Він не надто великий, але зеленіший за наш ботсад (обидва разом), компактний, цікавий, там є і акваріум, і тераріум, і "пустельний" майданчик, і тирольська ферма, і тропікаріум. І головне, з 1992р, коли його було приватизовано, зоопарк перебуває на самофінансуванні, і непогано почувається, маючи у спонсорах і фізичних, і юридичних осіб, крім того, адміністрація влаштовує цікаві екскурсії (наприклад, уночі) і особливі проекти. zoo_2
Думала, весь день дати однією пачкою, але лише Мельк - це 30 знімок, неймовірною силою волі вибраних з 200. Тому Вахау доведеться розбити щонайменше на два дописи. Всі фото тицябельні і там є що пороздивлятися. Коли ми вирішили присвятити один день нашого віденського тріпу цій міні-подорожі, я навіть не очікувала, що вона буде аж такою прекрасною. Але без попереднього планування не обійшлося, і я вам розповім чому – бо саме воно дозволило насолодитися цим днем у повній мірі. Зазвичай, коли ми вирушаємо у такі side-trip, ми просто визначаємося «куди» (звісно, це передбачає невелику інтернет-розвідку, що там можна подивитися) і все. Проте цього разу ми мали два варіанти пересування, і обрали імхо найцікавіший. План був такий: поїздом Відень-Мельк, звідти корабликом по Дунаю до Кремса, а звідти вже поїздом Кремс-Відень. Vienna-Melk
Melk-Krems
На платформі Blogger.