Я вже давно обіцяла розказати про деякі особливості споживання сусі, про які дізналася з книжки «The Story of Sushi» / «Історія сусі», Тревора Корсона. Нарешті, ділюся. Уривки з додатку до книжки публікуються за особистої згоди і дозволу автора книжки. Оригінал цього додатку у вигляді статті можна почитати у повному обсязі тут.
Як і в кожній цивілізованій країні, в Австрії весь транспорт ходить за розкладом. Крім того, за можливості поколупатися в інтернеті, можна прорахувати заздалегідь собі маршрут, і обрати з різних варіантів найзручніший і найшвидший.
Отже два основні сайти, які вам знадобляться:
- сайт австрійської залізниці - www.oebb.at/en/
- сайт віденських ліній - www.wienerlinien.at
Що треба знати про поїзди: в Австрії теж немає квитків фіксованих. Тобто, ви купуєте квиток у касі чи автоматі (всі вони приймають картки і мають меню англійською, тому можна не хвилюватися, і квиток у автоматі коштує на євро-два дешевше, ніж у касі, це стандартний європейський стимул до самообслуговування) і він у вас діє на відстань, а не конкретний поїзд на конкретний час, як у нас. Сідати можна у будь-який поїзд, але відповідного класу, йдеться про регіональні і швидкісні. Крім того зверніть увагу на Einfach-Raus-Ticket- це такий чудесний квиточок, який коштує лише 28 євро і дозволяє кататися 2-5 особам з 9ї ранку і до 3ї ранку наступного дня на регіональних поїздах і S-bahn (приміських електричках). Якщо ви хочете навідати кілька міст в околицях Відня в один день або проїхатися трошки далі, це суттєво зекономить вам кошти.
Наразі у Відні функціонує 26 ринків, 5 з яких працюють не щодня з понеділка по суботу, а по окремих датах. Ці ринки розпорошені по районах і деякі з них мають певне національне забарвлення, залежно від місця розташування, і залежно ж від цього на ятках можна купити продукти харчування, квіти, одяг, різні дрібнички і готову їжу. Але ціни і вибір досить різняться, тому краще знати одразу що вас цікавить і йти на конкретний ринок, а якщо просто цікаво пороздивлятися – обирайте будь-який, а може і кілька.
Звісно, найвідоміший і найбільший ринок практично в центрі Відня – це Naschmarkt, який розташовано між Karlsplatz і Kettenbrückengasse. Охайні навіть не ятки, а магазинчики, цікаві і різнокольорові, ховають у собі практично все, що б вам заманулося придбати до столу, від сирів, олій, вина, м’яса, птиці до свіжих морепродуктів на колотому льоді. Також тут знайдуться кілька крихітних закладів, де можна перекусити, ятки квіткарів, і навіть англомовні гіди, які проведуть вам екскурсію ринком і розкажуть про гурманські таємниці (www.theagency.at). Не можна сказати, що ринок типово австрійський, продукти на ньому з усієї Європи. І ціни відповідні, як на головний ринок. А по суботах до рядів основного ринку приєднується блошиний ринок, де можна розжитися всілякими старожитностями (з 6:30 до 16:00).
www.naschmarkt.eu
6., Wienzeile
пн.-пт 6:00-19:30, сб 6:00-18:00
Звісно, ми не могли в нашій подорожі до Відня оминути його гастрономічні принади. Ще будуть дописи на цю тему, огляд ринків і ще цікавих місць, але сьогодні про те, як дізналася, що мій штрудель - це не штрудель. Принаймні, не віденський королівський штрудель, як його готують у кафе Rezidenz при літній резиденції австрійських королів - Шонбруні (http://www.cafe-residenz.at), де можна не лише скуштувати шматочок, а й навчитися готувати на щогодинній демонстрації, і після того забрати додому буклет-рецепт.
А тепер у подробицях.
Складники для тіста:
250 г борошна,
2 г солі,
1 яйце,
100 г теплої води,
20 г олії
для начинки: 150 хлібних крихт (150 г хлібних крихт обсмажувати у 50 г масла до золотавості),
150 г цинамонового цукру (140 г цукру змішати з 10 г цинамону),
170 г родзинок (24 години настоювані у ромі),
20 мл рому,
1 кг чищених кислих і міцних яблук,
10 г лимонного соку
А тепер у подробицях.
Складники для тіста:
250 г борошна,
2 г солі,
1 яйце,
100 г теплої води,
20 г олії
для начинки: 150 хлібних крихт (150 г хлібних крихт обсмажувати у 50 г масла до золотавості),
150 г цинамонового цукру (140 г цукру змішати з 10 г цинамону),
170 г родзинок (24 години настоювані у ромі),
20 мл рому,
1 кг чищених кислих і міцних яблук,
10 г лимонного соку
Легендарний статус Відня, як кавової столиці підтверджується принаймні кількістю видів кави зі своїми специфічними назвами. Отже, знайомтеся:
Kurzer - еспресо
Kleiner Brauner - еспресо з молоком/вершками
Großer Brauner - подвійний еспресо з молоком/вершками
Verlängerte - розбавлений водою
Großer Brauner з молоком
Einspänner - подвійний еспресо у високому келиху зі збитими вершками
Weiner Melange - 1:1 еспресо і гаряче спінене молоко
Franziskaner - Weiner Melange зі збитими вершками
Fiaker - подвійний еспресо у келиху з ромом
Mazagran - холодний Fiaker з льодом
Konsul - еспресо з цяточкою збитих вершків
Milchkaffee - кава-лате
Schwarzer/ Mokka - міцна чорна кава, яку п"ють з великою кількістю цукру, але подають без нього.
Тепер ви готові до штурму віденських кав"ярень :)
Kurzer - еспресо
Kleiner Brauner - еспресо з молоком/вершками
Großer Brauner - подвійний еспресо з молоком/вершками
Verlängerte - розбавлений водою
Großer Brauner з молоком
Einspänner - подвійний еспресо у високому келиху зі збитими вершками
Weiner Melange - 1:1 еспресо і гаряче спінене молоко
Franziskaner - Weiner Melange зі збитими вершками
Fiaker - подвійний еспресо у келиху з ромом
Mazagran - холодний Fiaker з льодом
Konsul - еспресо з цяточкою збитих вершків
Milchkaffee - кава-лате
Schwarzer/ Mokka - міцна чорна кава, яку п"ють з великою кількістю цукру, але подають без нього.
Тепер ви готові до штурму віденських кав"ярень :)
Цього разу ми летіли BalticAir, квитки туди і назад на двох і одну валізу (обмеження 20 кг, б"ється головою) коштували 535 євро. Одразу на квитках було написано, що до Риги і назад ми летимо бомбардиром, а Рига-Відень-Рига - боінгом. Але на практиці виявилося, що назад з Риги до Києва нас повіз теж боінг, тому ми прилетіли на півгодини раніше графіка. Вигляд Риги з вікна літака фантастичний, купа озер, морько, і взагалі виникло бажання туди злітати і поставити прапорець уже на всю Прибалтику (у Литві й Естонії ми вже були). Пересадка туди була блискавична - між часом посадки літака з Києва і відльотом до Відня було рівно 35 хвилин, і вже коли ми підбігали до паспортного контролю, нас і ще двох пасажирів оголошували на термінову посадку до воріт, щоправда, виліт так і не затримався, тому стикування, як на мене, дуже і дуже добре, не треба нудитися в аеропорту, як дорогою назад - 2 години, хоча можна убити час колупанням в інтернеті, в обох аеропортах він безкоштовний, і, о диво, цього разу ми побачили безкоштовний вай-фай і у Борисполі - цивілізація на підході. Під час польоту Рига-Відень відлипнути від ілюмінатора неможливо, там таку красу показують, що це капець. Летіли над Польщею і Словаччиною, а там гори, долини, річечки, перевали, містечка - як мальоване все.
На платформі Blogger.