Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивна освіта - хто вчитель?



By   Lana Svitankova      18:32      Мітки: , , , ,  

У пивних колах давно і малорезультативно точаться суперечки, хто кому що винен з точки зору освіти. 
Хто має взяти на себе тягар знань і розподіляти його поміж спраглими? Хто повинен очолити інформаційний рух пивної культури? Отут все складно, бо зазвичай починається пошук крайнього, що тому причина - лінощі, брак часу, FOMO - сказати важко. 

Споживачі пива нарікають на те, що пивовари нехтують просвітництвом, самі часто не переймаються самоосвітою, барменам начхати, офіціанти пропонують світле нефільтроване, чого ви на нас не зважаєте, якщо у ваших же інтересах нас навчити, зробити шанувальниками і нести свій крафт у маси. 
Пивовари бідкаються, що ніхто не хоче докладати жодних зусиль і почитати хоч щось, або взагалі почитати, і взагалі їхня робота - варити.
Бармени й офіціанти кажуть, відчепіться, пивовари нам нічого не сказали, або ще гірше, годують гостей закладів сумішшю міфології і власної творчості різного ґатунку.
Гуртом вони закидають - де пивна журналістика, де портали, де інфо у вільному доступі?

Усі вони у чомусь праві, але на поверхні лежить очевидне: якщо усі учасники пивної культури не будуть колективно докладати зусиль, ніхто не прийде і не нагодує з ложечки. Для того, щоб отримати інформацію, треба нею принаймні зацікавитися, і шукати джерел. А джерелам - не пересихати. Тому освіта - це спільна справа, а не односторонній рух. 

І я дякую всім, хто докладає руку до нього. Усім пивоварням, які не обмежуються "ми випустили новий сорт, приходьте і пийте". Усім хто п'є, пише розгорнуті відгуки, не гребує давати особистий відгук безпосередньо пивоварам. Усім, хто в той чи інший спосіб доносить інформацію до споживача, і всім, хто не лінується її спожити.

Якщо ви шукаєте неангломовних джерел, то зверніть увагу на:
- проект Astrobeerduck - нетипово і нестандартно про пиво, покладаю великі сподівання, в майбутньому очікується більше інтерв'ю і подкаст.
- проект-новинарня BEERГИЧКА у телеграм - найкращий дайжест пивних новин
- зрозумілими словами і з власними емоціями найбільший український телеграм-канал про пиво Ленка Пивная Пенка
- оглядач, піднесений у ранг Св.Крафтового Павло Гайдаржи з фб-записником дегустацій

Від себе у скарбничку додам:
У бложику тег criticaldrinking - мабуть, моє улюблене. Про кума з оболоні, побочку, живе, міфологію, введення в пивні етикетки і всякі різні цікавинки. В основновному простирадлової довжини, але це і непогано.
Решта пиводотичних тегів, включно з окремими пивомандрами, звітами, пивними книжками - по відповідних тегах.
Українська версія довідника BJCP вийшла у форматі застосунку під андроїд, пдф-файла, поточне - на фб тут
Вся апдейтнута книжка рецептів Brewdog отут, проект розгортався на фб-сторінці отут
Книжки - "Історія пива у коміксах" і "Смак пива"
Серія освітніх нотаток для Сільпо і BMD у фб по тегу #головашоговоритьпропиво, і зібрана отут в окремий пост, тим бо картинки ми там наробили смішнючі. 
Картки побічних ароматів - найпоширеніших для журналу BeerBox - тут, разом з купою іншої інформації для тих, хто надумає готуватися до іспиту BJCP 
Канал про пиво - переважно новини, фестивалі, beercation - https://t.me/beerislove
Фільм про ламбіки з українськими субтитрами отут, невдовзі ще одне кіно. 

Як парость хмеленосної лози знання плекайте, і буде вам пиво.


About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

1 коментар :

На платформі Blogger.