Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Фарери 1.0.



By   Lana Svitankova      19:14      Мітки: , , , ,  

Фарери, край тисячі водоспадів, островів і тупиків (пташок, якшо шо), завжди вабив мене, але навіть коли в Україну зайшов Візейр, трьома перекладними з Києва до овечих островів добратися коштувало зонайменше 800 євро з урахуванням нічних стоповерів на бюджетних авіалініях. Тому на зустріч з мрією довелося зачекати. 


Зізнаюся, я думала, що ковідка приб'є спланований за 9 місяців до подорожі план, але нам шалено пощастило, і за два дні до вильоту, Фарери знов почали пускати туристів з умовою обов'язкового тесту в аеропорту і самоізоляції до отримання результатів. Ми подумали, що там з самоізоляцією точно проблем не буде, і рушили в путь. Тест проводили з суперпідготовкою і уже списком пасажирів, тому це було дуже швидко, і з урахуванням того, що сіли ми о 19:20, результати прийшли в другій ночі, тому наші плани на самоізоляцію першого дня були зайві, але дяки їм, що так швидко, а не впродовж обіцяних двох діб. Дорогою з аеропорту ми тричі потрапляли під веселку, що повважали за хороший знак.

На Фарерах дорого. Середня вартість житла на airbnb буде коливатися в районі 80-100 євро за добу, якщо ви хочете окреме мешкання, прокат авто на 6 днів теж вилетів у 700 євро з страхуванням і абонементом на тунелі, без бензину, щоправда, заправлялися ми двічі, там не те щоб великі відстані (тут на відміну від Ісландії повнопривід вам не знадобиться, всі дороги, які є, проїзні), цінник на їжу приблизно такий, як в Ісландії, алкоголь буває і дешевший, і дорожчий. Все дорого, але захопливо красиво. 

Дуже корисним буде почитати все про Фарери ось тут https://www.visitfaroeislands.com 
Сайт надає вичерпні поради про рух на авто, погодні умови,  поради (наприклад, мати в машині термос з гарячим чаєм чи кавою - і це дуже корисно), цікавинки і як дістатися, за які маршрути доведеться заплатити - так, на відміну від Ісландії більшість топових туристичних місцин платні. Тут же варто завантажити буклет з хайкінг маршрутами і мати його з собою на телефоні, бо покриття інтернетом подалі від поселень дуже таке собі. 

Обов'язково вкладіться у хороший водо/вітронепроникний одяг - не пошкодуєте, і сплануйте все заздалегідь, бо не потрапите на Мікінес, як ми, а можна було полетіти туди вертольотом, бо вони субсидуються на Фарерах і коштують трошки дорожче маршрутки-катера. 

Окинувши поглядом мапу островів, ми вирішили поселитися умовно посередині, у Клаксвіку, другому найбільшому місті. Тому перший день було заплановано топтатися околицями подалі від людей в очікуванні тестів на ковідку. 

Ранковий хайк був маршрутом №2 на Klakkur, потім повернулися назад, зайшли у місцевий алкошоп Rúsdrekkasøla Landsins і затарили холодильник пивом на вечір, далі пішли маршрутом №1 на Katlanir, а потім машиною поїхали у Kunoy, відомий своїм лісо-парком, одним з небагатьох на островах. Будьте готові, що погода може змінюватися раз на 15 хвилин, чим вище ви видряпаєтеся, тим радісніше вітер буде намагтися здути вас у прірву, але подих перехоплюватиме не від вітру. 

Klakkur - лінивий, нескладний хайк, де за нами вчепилася група переслідування з кількох чи то кіз, чи то овець, спочатку просто мовчки йшли за нами, коли ми не дивилися і зупинялися, коли ми обертаися - мовляв, ми шо, ми нічо, а потім голосно вимагали показати айді))) 








Маршрут на Katlanir цікавий тим, що по-перше, він веде на Thing - місце зборів, рад, і звернень до богів впродовж століть, а також тим, що поки на пробили тунель в горі, це був єдиний маршрут до села на іншому боці острова. Ох і співчуваю я тодішнім поштарям і торговцям. Підйом не те щоб легкий, але знову фантастично красивий, за ці 4 км в один бік я збилася з рахунку на 15му водоспаді. 









Куной, як і більшість іншим містечок,зручно примостився в обіймах гір, які обіймають його кільцем, а над містечком (хоча, мабуть чесніше сказати - селом) і розташовано той самий лісопарк. Неспішне, медитативне, як все навколо, тільки вівці мекають. 











А потім хмари розійшлися, і гавань Клаксвіка зустрічала буянням кольорів. І не темнішало до першої ночі...




About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.