Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Віденські пивопрогулянки



By   Lana Svitankova      22:13      Мітки: , ,  
З грудневими поїздками цього року склалося не дуже гулябельно - у Відні зливи, у Ризі мряка і дощ, на пару з вітром. Що безумовно, спонукало ховатися кудись під дах і вживати щось смачне. Отже, наші пивомандри віденські.

У Відні "пивна сцена", як нині прийнято говорито, чітко поділена на три частини: стандартні великі виробники, традиційні міні і крафт.
Перші нас, як завжди, не особливо цікавлять. Почнемо з останніх.

Крамниця і броварня Bier Store Vienna (http://www.beerstorevienna.at, Wilhelmstraße 23) спеціалізується майже винятково на австрійському пиві, щоправда, є невеликий вибір імпортного. Хлопці залюбки розкажуть, покажуть, порадять. Крім пива є все, що потрібно для домашнього пивоваріння - начиння, солод, хміль, дріжджі різних сортів. Розливають на місці або своє пиво або гостьове під час якихось подій, які відбуваються регулярно - дегустації, зустрічі з пивоварами, тощо. Дуже гарний приклад приємної пивотеки, де і випити, і поговорити, і просвітитися.

Vienna_beer_03
Vienna_beer_04 Vienna_beer_05

Крамниця напоїв Ammersin (Wiedner Hauptstrasse 140) - непоганий вибір австрійських, німецьких, а також інших виробників, як традиційних, так і крафтових. Уже традиційний останнім часом перекіс у бік Скандинавії і США, хоча дуже непоганий вибір британців, є італійці, японці. Є окрема стійка з сезонними сортами, окрема стійка спецпропозицій, наприклад для пива, строк зберігання якого спливає. Ціни найкращі з усіх відвіданих крамниць.

Vienna_beer_0 Vienna_beer_01 Vienna_beer_02

Нова крамниця, відкрита тими ж власниками, що й в Амерсіна - BeerLovers (http://www.beerlovers.at, Gumpendorferstrasse 35) - практично в самому центрі, значно, значно більша, з більшим асортиментом, вищими цінами (навіть на те саме пиво), з преміум сегментом і - чого я не бачила іще ніде в Європі - своїми гроулерами, які можна брати під заставу і приходити по розливне пиво, яке теж дуже і дуже, наприклад, Торнбридж, Міккелер і їм подібні. Ще ніде в Єропі я не бачила "Утопії" Сема Адамса, щоправда, по захмарній ціні у 329 євро. Вибір дуже широкий, пиво посортовано по поличках відповідно стилів. Персонал привітний, але дещо заклопотаний, бо місце настільки нове, що навіть не на всьому пиві цінники висять. Багатообіцяюча, але дещо завищена по працсу місцина, хоча то йже вествлетерен там по 14 євро (що нижче ніж в середньому по Європі).
  Vienna_beer_14Vienna_beer_15 Vienna_beer_16 Vienna_beer_17 Vienna_beer_18

1516 Brewing Company (http://www.1516brewingcompany.com, Krugerstrasse 18) - брюпаб американського типу, з відповідною їжею, весь перший поверх задимлений цигарками, ввечері сісти хіба що на стійці і то, якщо пощастить. Зазвичай вибір пива невеликий, але воно постійно змінюється, експериментують зі стилями і хмілями.

Brew Age Shop (http://brewage.at, Mittelgasse 4) за цією адресою знаходиться крамниця/офіс молодої крафтової броварні, з якою ми познайомилися на будапештському фестивалі пива. Там є столик і холодильник, їхнє пиво і пиво дружніх броварень, але все це дивиться прямо на офіс, тому я не знаю, чи запрошують вони посидіти, ми просто квапилися, але в цілому - все можливо, пиво у них дуже непогане.

АПД - станом на минулий рік - закрився Lichtenthaler Bräu (http://www.lichtenthalerbraeu.at, Lichtensteinstrasse 108) дуже дивна перехідна звірушка між крафтом і традиційними міні. На вигляд - звичайна забігайлівка, кімната для курців нічим не відделена від основної зали, але ось поличка-бібліотека з книжками типу "Кисле американське пиво", а ось на крані різдвяний спеціалітет з дивним смаком і кислий бретт, а ось сидять дядечки, читають газетки і пиють хелєс, який тут теж є. Кисле мене вразило просто наповал, суничний аромат, приємна кислинка кваених яблук, все як я люблю. Поговорила трохи з пивоваром, який сумно зазначив, що кисле зовсім непопулярне. Я тихо помовчала, що якщо за 0,3 він і надалі братиме 5,8 євро, то популярніть не зросте ніколи. Але таке. Перелік експериментів цієї броварні все одно вражає. З цікавинок варто відзначити наявність листівок, які регулярно додруковують до виходу кожного нового сорту.
  Vienna_beer_10Vienna_beer_11 Vienna_beer_12 Vienna_beer_13

Традиційних міні, які у нас були б мабуть корчмою/шинком - величезний заклад з багатьма залами, здоровезними порціями гарячої традиційної їжі - у Відні багато. Наш номер один по всіх параметрах: пиво, їжа, цінник, обслуговування, загальний вигляд - 7 Stern Bräu (http://www.7stern.at, Siebensterngasse 19). Абсолютно гігантські порції, несамовито рекомендую Käsespätzle. Пиво як на традиційні стилі дуже непогане (всяку екзотику, типу пива з коноплями і червоним перцем, який вигулькує через раз, що дивно), ми не куштували, пройшлися по темним і зимовим бокам. Офіціант, який напамять знає все замовлення при повній посадці і підбиває чек вручну у стовпчик - це якесь мімімі і i'minawe одочасно.

Натомість Salm Bräu (http://www.salmbraeu.com, Rennweg 8) розчарували. Майже повний резерв навіть у день, тургрупи - вочевидь дається в знаки, що я броварня за стінкою від Бельведера, а такого байдужого персоналу ще в Іспанії пошукати. Пиво гірше за попередню згадану, їжа у пристойних кількостях, але ребра пересушені. Можливо, просто день був такий, але радити язик не повернеться.
  Vienna_beer_06Vienna_beer_07 Vienna_beer_08 Vienna_beer_09

І це ще скільки лишилося неходженого і непитого - не передати. Але два дні не гумові :)

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.