Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивні книжки. Біографії



By   Lana Svitankova      16:07      Мітки: , , , ,  




Я люблю книжки. Ще більше я люблю книжки про пиво. Але нещодавно впіймала себе на думці, що практично ніколи не розказую про свою любу серцю бібліотечку. Мабуть, час почати, тим більш, що вона завжди рада розширитися за рахунок і ваших порад.

Спочатку книжки з'являлтся дещо хаотично, потім зсунулися у бік біографій, потім технології, стилів і якихось окремих цікавинок, включно з розважальними і статистичними збірками. Тепер всього є потрошку, але от яких поповнень либонь не буде, то це книжок на кулінарно-дотичні теми, на кшталт поєдання пива з їжею. Певний досвід уже дозволив зрозуміти, що нічого нового я там не прочитаю, а для цікавих рецептів завжди є інтернет.
Мабуть, краще буде давати категоріями все уже прочитане, а новинки писати окремо. Перша збірочка вражень буде присвячена біографіям, авто і не авто.


Image result for Brewing up a business
"Brewing Up a Business: Adventures in Beer from the Founder of Dogfish Head Craft Brewery" Sam Calagione. 

Сем Каладжіоне, завжди усміхнений, приязний і надзвичайно харизматичний засновник пивоварні Dogfish Head пише так само легко і приємно, як і враження, яке він справляє. Ця книжка - історія заснування пивоварні й одночасно бізнес-ідеологічне кредо в одному флаконі. З прочитаних біографій саме така позиція видається мені (принаймні, поданою в текстовому форматі) найбільш привабливою і, простигосподи, крафтовою. В основі всього - люди, їхні емоції, враження, почуття і сила волі. Сили волі Сему точно не бракує, хоча б взяти той факт, що його пивоварня стала першою офіційною в штаті. І, власне, на враженнях він і будує свою концепцію. Все, що робить пивоварня - це доставляє враження. Максимальне пиво, максимум досвіду (готельна історія!), максимум тиснення на кнопку "задоволення". Але при цьому абсолютно немає відчуття фальші. Хороша книжка, але на наші реалії її можна перенести винятково ідеологічно, та й то частково.

Image result for so you want to start a brewery
"So You Want to Start a Brewery? The Lagunitas Story", Tony Magee
Оцю книжку я б категорично рекомендувала читала всім, хто хоче запускати пивоварню, не зважаючи на те, що Тоні робив це у 1993, але це мало чим відрізняється від сучасних реалій: один, з б/в обладнанням, сам пивовар, сам бухгалтер, сам водій на розвозці пива. Але тут немає захопленних пісень, як круто бути крафтовиком, суперзіркою, як класно тусити з такими ж пивоварами, тут є багато факапів, найкращє пояснення, чому не треба гратися в дисконти, як треба рости, щоб все це не вивалилося з-під контролю. Це бізнес-книжка, написана не нудно, з хорошими прикладами, і очевидно, що Тоні - бізнесмен, а не візіонер, хоча, відмовити повністю в останньому йому теж не можна. Знаючи, чим закінчилася (точніше, наразі триває) історія Лагунітас, можна підсумувати, що засновник знав, куди і навіщо йшов. Хоча й всі хардкорні бір-гіки його і прокляли, тим не менш, бочкові релізи та й заводи Лагунітас ого-ого й досі. 
Image result for jim koch quench your own thirst
"Quench Your Own Thirst: Business Lessons Learned Over a Beer Or Two", Jim Koch
Вся ця книжка кричить "я класний і н̶а̶х̶а̶б̶н̶и̶й̶ зі сталевими тестикулами". З неї стає зрозуміло, чому всі так не люблять Кука (так, саме так вимовляється його прізвище, Кук, не Кох). Не люблять, але й заздрять і поважають. В тексті є спроби припудрити все це ідейним елементом, знайденим родинним рецептом, три покоління пивоварів, оцеусе, але це не про те. Ця книжка має бути настільною для відділу продажів, бо важко ігнорувати його вчення про маркетинг vs продажі, купа корисних, хоча й очевидних, але ніколи не виголошуваних вголос речей там є. Але там є купа речей, за які я б особисто вважала Кука, ну не самозакоханим нехорошим чуваком, але речей, які не викликають захоплення. Тому я радше на боці тих, хто не любить, але поважає. Вирости з крихітного ніщо в 1% величезного ринка - це не коники ліпити. Приблизно уявити, про що воно все, можна тут

Image result for steve hindy craft beer revolution
"The Craft Beer Revolution: How a Band of Microbrewers Is Transforming the World's Favourite Drink" Steve Hindy

Стів Хінді, автор і співзасновник Brooklyn Brewery майстерно вплітає історію пивоварні в історію розвитку крафтового пива в Америці в цілому, з реверансами іншим піонерам, Каладжіоне, Куку і т.д. Але все це невіддільно від історії пивоварні і має чіткий біографічний напрям, тому ця книжка в категорії біографій. Досить цікава читанка в цілому, не в останнє тому, що не зосереджується 100% на персоні чи одній пивоварні. Більше загальноосвітня в контексті історії, ніж бізнес-кейс.

Image result for bourbon stout noel josh book
"Barrel-Aged Stout and Selling Out: Goose Island, Anheuser-Busch, and How Craft Beer Became Big Business" Josh Noel

Оце - бізнес-кейс. Своєрідна біографічна історія видатної пивоварні, написана журналістом, а не засновником, тому має певний відтинок "сенсаційності", але віддати належне, написана досить професійно, без перетягування ковдри на бік власної думки. Історія пивоварні, яка вигадала знову витрмику пива в бочках і подарувала це знання світу. Історія першого викупу пивоварні гігантом ринку. Історія того, що після цього з нею стало. Дуже цікава свіжа точка зору, коли засновник пивоварні одразу вважає її бізнесом, а не покликом душі, але набирає команду, для якої це справді важлива справа. Дуже, дуже цікаво і пізнавально, але тут ще грає роль моє особисте ніжне ставлення до Гуся після відвідин Чикаго минулого березня. Купила по передзамовленню, жодного разу не пошкодувала. Дуже цікавий опис досвід відкликання невдалої партії, то я ще можу сказати нам дуже пощастило. 


9977853
The Craft of Stone Brewing Co.: Liquid Lore, Epic Recipes, and Unabashed Arrogance
Не є конче необхідною в бібліотечці, але було цікаво почитати. Написана так само нахабно, як і весь настрій Стоунів, вони знайшли осбі літописця, який чітко вкладається в стиль, але через те невідомо, скільки там правди, а скільки для гарного слова. Про початок пивоварні, про винайдення (випадкове) Нахабного Покидька, детальні описи деяких сортів, навіть трохи рецептів є. Хороша мерчева література, до речі.


About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.