Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Hof ten Dormaal - новий бельгійський крафт



By   Lana Svitankova      22:42      Мітки: , , ,  
Все почалося уже позаминулої зими з короткого грудневого вікенду, який ми провели з друзями у Ризі. Подорож була розрахована на 3 дні, тому особливо валіз ми не тягнули, але з нами стався Beerfox/Callous Alus, а в ньому -  Hof ten Dormaal, пляшка міцного темного бельгійського елю, витриманого в бочках з-під мадейри. Закінчилося все тим, що ми оплатили багаж і повезли кілька пляшок цього щастя з собою. Потім була несподівана зустріч на Borefts Afterparty у Ротердамі, інтерв'ю для BeerBox (першому номері цього року, там можна почитати про пивоварню трошки більше), і, нарешті, цього травня, ми добралися.

hof_ten_00

Сама броварня-ферма-маєток Hof ten Dormaal розташована неподалік Льовена і відкриті дегустації там проходять по суботах за графіком, викладеним на сайті (починаються вони з 14:00), то ж ми розраховували приїхати на вокзал, взяти напрокат велосипеди і гайнути в бельгійські пасторалі. Звісно, тієї подорожі не могло все бути так просто, тому коли ми прийшли в прокат (з яким я заздалегідь контактувала, і де запевнили, що наперед нічого бронювати не потрібно, велосипеди завжди є), виявилося, що вони чекають на групу студентів з батьками, тому всі 100 з гаком велосипедів заброньовані. Ще один прокат в центрі міста виявився абсолютно негуманним, тому довелося гайнути в пасторалі трохи інакше. Якщо ви купуєте вікендовий раундтріп Брюсель-Льовен, це означає, що ваш квиток діє на зону Брюсель/зону Льовен, тому до станції Wespelaar-Tildonk і назад ви на ньому теж доїдете. А звідти до ферми 2,5 км мальовничими полями. Свою точку призначення ми опізнали ще здалеку по конячкам і високим палям для хмелю - всі пивоварські складники (крім дріжджів) на фермі вирощують власноруч.

hof_ten_01 hof_ten_02

На початку травня хміль був низькорослим 10-сантиметровим коротуном, а зараз уже більше метра заввишки.

hof_ten_03 hof_ten_04 hof_ten_06 hof_ten_07

Минулого року пивоварню спікало лихо - вона майже повністю згоріла, але потроху, за допомоги колег, друзів і шанувальників (допомогу надсилали навіть з пабів у США), крок за кроком її відновили і прибудували невелику дегустаційну зону. Варочний порядок повністю кастомний - зовнішнє все дісталося від німецької пивоварні, а нутрощі всі переробили уже відповідно потреб. Розливна лінія - новісінька італійка на 16 пляшок. ЦКТ - китайські. А пиво - бельгійське, що на 75% продається в Америці. Повна глобалізація в дії.
Бочки, які лишилися в дегустаційній зоні - єдині, що пережили пожежу, але основний парк - а це близько 400 штук - прихований у льохах монастиря, який розташований за 1,5 км. Щоправда, не все пиво витримується в бочках, родина Янсеннс вигадала цікавезний чіт - не-кисле пиво вторинну ферментацію проходить в кегах і пляшках у трьох охолоджуваних контейнерах на вулиці.

hof_ten_08 hof_ten_09 hof_ten_10 hof_ten_11 hof_ten_12 hof_ten_13 hof_ten_14 hof_ten_15 hof_ten_16 hof_ten_17

Що вам сказати про пиво... Frambuesa y chocolate - одне з найкращих (якщо не найкраще) пиво з малиною, яке я пила в житті. Щойно воно потрапляє тобі до рота, то катапультує мозок у дитинство, коли ти сидів у кущі малини, подряпаний, але щасливий, і напихав до рота нагріті сонцем стиглі ягоди, які вибухали у роті смаком справжнього літа. Якби при цьому ти заїдав її холодною шоколадкою і запивав газованою водою з того самого автомата - оце могла би бути фрамбуеса, але не 100%. Вишнева-шоколадна версія - це просто торт Чорний ліс у келиху. Тільки без приторно-солодких вершків. Фірмове пиво з цикорієм - місцева фішка, бо цикорій тут вирощували давно і багато - не кисле, а цікавий блонд, з ледь вловимою трав'янистою нехмелевою гіркотою, теж обов'язково потрібно скуштувати, хоча б як данину місцевим традиціям. І ще багато, багато всякого смачнючого.
Ми приїхали трохи зарано, але завдяки тому, що у нас був привід - ми привезли журнал з інтерв'ю, а Джеф мав вільний час, то до появи першої групи ми встигли погуляти, потеревенити і трохи подегустувати. А рівно о другій з'явилася бадьора група на велосипедах, серед яких був місцевий колекціонер, який побачив, що ми відмочуємо етикетки з плашок у рукомийнику, і одразу видав нам товстелезний альбом з етикетками - випущеного і невипущеного пива, мовою жестів закликаючи пригощатися, скільки заманеться. Ми, як порядні "самопивці" взяли лише те, що пили в той день.
Якщо ви десь побачите в пивотеках Європи (хоча не факт) - беріть, беріть кислі, бочкові версії, вони фантастичні, як все, що робить руками ця родина. Бо це справжнє ремесло, справжній крафт, а не яскрава порожня наліпка, коли люди від початку до кінця створюють щось, у що вони вкладають душу, і скільки змогли виростити, стільки і зварили пива, не більше. Уперті, фантастичні бельгійськи хлопці і дівчата.
Старший брат Дріс, потроху варить і розповідає всяке про пиво на дегустаціях.

hof_ten_18

Молодший брат, Джеф, в основному представляє пивоварню на фестивалях і потроху перебирає на себе обов'язки головного пивовара, в той час як Дріс присвячує більше часу фермі.

hof_ten_19

Фан-тас-тич-ні.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.