Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Нове дихання монастирського пивоваріння - Pilgrim.



By   Lana Svitankova      23:27      Мітки: , ,  
Припустімо, вам на поличці крамниці попадалися пляшки пивоварні, яка знаходиться в монастирі. Нічого дивного в цілому, історія монашого пивоваріння далеко не нова. Припустімо, що ці сорти пива - на поличці - трипл і бельгійський блонд. Все ще нічого незвичайного, цілком вкладається в усталений пивний світогляд. Але чи готує це вас до того, шо на екскурсії цієї пивоварні, єдиної пивоварні в монастирі серед сотень інших швейцірських, ви почуєте про АНА (Американську асоціацію домашніх пивоварів), про те, як великі пивоварні загарбують місце у ритейлі, а у відео про створення пивоварні головний бровар з шухлядки монастирської бібліотеки діставатиме книжку Стена Ієронімуса "Brew like a monk", видану спільно з Асоціацією американських пивоварів? От і мене життя до такого не готувало. А вже який у них імперець... Але все спочатку.


Бенедектинське абатство Фішинген (Kloster Fischingen), нині - пріорат, було засновано 1138 року з метою надавати прихисток і місце відпочинку мандрівним пілигримам, розпущено у 1848  і відновлено у 1977 році. Певний час приміщення належало текстильній фабриці, там були професійна школа і виробництво, а зараз це діючий монастир, але з готелем і рестораном, а в одному з приміщень (і льоху) у 2015 році розташувалася пивоварня Pilgrim.  Назва недвозначно відсилає до тих самих пілигримів, яким надавали прихисток і харч.

Сам монастир великий і красивий, і незлим буде прогулятися навколо. Добратися зручно автобусом 734 з Віля чи Сірнаха, він гарнесенько під'їжджає прямо під пивоварню. Цього року зима така, що можна сплутати з квітнем, все зелене і соковите навколо, а що вище піднімаєшся вгору, то густіший і містичніший туман. Взагалі, невелике прогулянкове коло буде кілометрів 5-6, а на ньому ви побачите симпатичні будиночки, майже ірландські краєвиди, ферму лам (чи то були альпаки?), і якщо пощастить - у більш нормальну, а не передноворічну суботу - ще одну пивоварню Brauerei Sohnemann, яка зазвичай по суботах працює (Пілгрим проводить екскурсії раз на місяць по суботах о 16:30, можна підгадати встигнути всюди). 











Повернемося до пивоварні. Екскурсію починають о 16:30, в неї входить короткий екскурс в історію пивововарні і пояснення, яким чином споконвічна чернеча традиція поєдналася з крафтом - і що таке крафт, а потім дегустація 10 сорті пива у підвалі з бочками. Знайомить з пивоварнею її засновник Мартін Вартман. І от чого я ніяк не чекала, то це того, що в монастирській пивоварні не будуть розказувати "про вікові традиції, які ми хочемо підтримати", а про АНА, дріжджі від ВайтЛабс, жарти про те, хто який хефевайцен вважає за еталон, локальний хміль і постачальників спецій. Мартіну 71 (він на них не виглядає, жвавий і енергійний), він зварив не одне пиво, і як найманий пивовар, і як творець першого пшеничного пива у Швейцарії (до 91го року пшеницю тут навіть в пиво не можна було використовувати, не те що в дистиляти), як власник свого бренду, який він успішно розвив і продав. Але нічого не робити - доля справді старих, то чому б не почати ще все раз? І у 2015 році він підписав угоду оренди з монастирем на двох умовах: "варити легке пиво і ніякого мастуризму". Обидві виконані: легке (умовно) пиво є, а людей припхнути масово просто нема де, і пивоварня, і льох крихітні, хоча зараз виробництво сягає130 000 літрів пива на рік. Pilgrim має лінійку класики, крафтову лінійку, лінійку триплів (бурштиновий, білий, чорний, всі по 10%) і серію Grand Cru, високоалкогольне пиво, витримуване у бочках. Купаж імперського стаута після бочок з-під віскі і рому просто вражає, розносить на друзки всі очікування, за які ти все ще марно намагаєшся чіплятися навіщось, мовляв, це монастирська пивоварня, які імперці? Він фантастичний. На етикетці зазначено 14%, але в ньому більше, щоправда, не пишуть, бо люди лякаються, жартує Мартін. Пиво, яке випустили до святкування 2020 взагалі несмішне в цьому плані - в ньому 17,2%, без виморожування. І все це ми неспішно дегустуємо під бесіду, яка була обіцяна на годинки півтори, а затягнулася на дві. За все задоволення - 30 франків з носа, на додачу з собою дають ще пляшку трипла. Розрахуватися за екскурсію і придбані додатково пляшки (а як їх не взяти з собою, я не знаю) можна готівкою чи карткою.

Пивоварня випускає 4 сезонні сорти, кожен з яких випускає з маленькою посиденкою і днем відкритих дверей куди запрошує підписників розсилки і читачів сайту. Маленьку, щоб не порушувати обіцянок монахам. Посиденька з безкоштовними дегустаціями, і що найцікавіше - у крамниці пивоварні пиво теж можна безкоштовно скуштувати перед покупкою (в розумних рамках, 17,4% не наллють). Гострий розум і цікавість до інновацій Мартіна помітна неозброєним оком, як він розказує про процеси, показує спеціальні трубки для насичення додатковими смаками пива у бочках, але на що він поки що не готовий - то це на ксперименти з кислим пивом, бо окремого приміщення поки що немає. Чи поки що - це ще одна умова місцевих бенедектинців, неясно, але монастир великий, дуже великий. Тому хтозна... 

Pilgrim, https://www.pilgrim.ch, Kloster Fischingen, Fischingen









About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.