Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

На батьківщину крафту 1.1.1 Клівленд



By   Lana Svitankova      23:30      Мітки: , , , ,  
У першому дописі про Клівленд була більше теорія, то тут перейдемо безпосередньо до практики. Навіть без пивного паспорта місць на мапі було більш ніж досить, але він теж допоміг орієнтуватися на місцевості. Важливий момент - в меню всі ціни вказано з податком (на відміну від Нью-Йорка, нариклад), чайові вважаються нормою від 15%. Тому якщо ви йдете кудись з наміром пообідати, випити флайт (4-5 тестери, 10-15 $ залежно від закладу і величини келихів) і після того взяти ще по келиху великому, цілком може вийти 60-80 доларів на двох. Всюди можна розплатитися як готівкою, так і карткою. Не всюди є безконтакт, дуже багато магнітки, навіть щоб купитиквиток на транспорт в автоматі, треба картку встромити і витягнути, а не чекати поки автомат щось подумає (це не картку він не читає, просто треба магнітку провести, а не чекати на зчитування чіпа).


У будь-якому місті з великою кількістю пивоварень я рекомендую спланувати відвідини. Найзручніше робити це за географічним приципом, тобто поєднувати ті, що розташовані неподалік. Але тут важливо знати заздалегідь: години роботи - щоб визначити порядок пересування і не тикатися носом у зачинені двері, чи є в закладі їжа - бо переважно вам запропонують пиво і чіпси, а на голодний шлунок пити не те щоб вигідно, ну і для мене окремий пункт - навідзначати поруч кав'ярень, бо люблю каву за смак, а декого вона ще й бадьорить. Перша порція, бо за раз то неможливо.

Першим закладом нашої клівлендської пригоди став
Butcher and the Brewer (butcherandthebrewer.com), саме тут ми побачили і розжилися пивним паспортом, що цікаво, це єдиний заклад, в якому ця забава особливо висвітлююється, є таблички "проштампуйте свій паспорт тут", самі паспорти теж лежать на помітному місці. В решті ж закладів, поки ти свій паспорт не витягнеш і з'явиться у чарівний спосіб печатка, ніщо не натякає на те, що місцина теж учасник програми. Як очевидно з назви, локація має кухню з тим, що я так люблю: дивними частинами. Запечений кістковий мозок, вушка, хвости й інші нестандартні штуки. Перелік не дуже великий, але ретельно підібраний. Варять на місці. Пиво різноманітне, без ухилів в якусь одну традицію, прекрасні чорний ІРА і брют. Стилеве розмаїття тяжіє більше до класики, тобто якщо сезон - то чистий, якщо хейз - то без лактози, якшо ВА імперець - то не пейстрі. Досить просторий заклад, на -1 поверсі ще одна зала і трошечки бочок для себе тримають. Є флайти (4 келихи).


 
Одні з динозаврів 2000ї хвилі крафту
Southern Tier Brewery (https://stbcbeer.com) мають чималий тапрум і в Клівленді. Два поверхи, 30 кранів, екрани для ігор (без екранів тут мало що, й ігри вважаються серйозним фактором успіху роботи всіх цих безкінечний закладів), на -1 поверсі справжній зал бочок і фудерів, більш рафінований, з власною стійкою. Є їжа, але більш на перекусити, ніж серйозно поїсти, флайти є фіксовані, і на вибір, 5 келихів. Але при всьому, здавалося б, широкому виборі, не вразило аж так щоб, мабуть нічого. Тим не менш, на кожен смак буде що випити точно. 
 





Brick And Barrel (brickandbarrelbrewing.com) - те місце, де персонал робить все враження. Ні-ні, це не означає, що пиво там таке собі, навпаки, таких крутих варіацій пива Туманного Альбіону я давно не пила. Взагалі асортимент тяжіє до хорошої класики, але ві хеві в буронових бочках після кленового сиропу - це просто божественно. І коли ти перекидаєшся фразою з пивоваркою, а потім ви починаєте обговорювати пивні тренди, стилі, і взаємно тішитеся від бесіди і обізнаності співрозмовника, це багато вартує. Оце саме та взаємодія, яка переслідувала нас всю подорож до Чикаго, а тут сталася лише двічі, і взагалі не мала місця в Нью-Йорку. Шкода, хоч тут принаймні відірвалися, лишили пляшку пива на згадку і в подяку. Перепробували усе, ще й пішли з буханцем хліба з дробини, і він тішив нас ранками ще кілька днів. В цілому абсолютно непретензійний заклад, де відпочивають переважно місцеві, з собаками, дітлахами, грають у настільні ігри, яких ціла шафа. Душевна місцина. Флайти по 4 штуки, але можна брати тейстери і окремо.








Буквально в кількохстах метрах від цієї (взагалі від щільності розташування пивоварень трохи лячно за печінку клівлендців) розташувалася Forest City Brewery (forestcitybrewery.com) - зверніть увагу на цю локацію, під одним дахом прекрасно сусідствують пивоварня, медерія і кав'ярня. Чи то не пощастило, чи як, але якість пива була 50/50, хоча звісно, за один візит враження не складають. Тут уже більш модерновий напрям (типу імпреця з персиками і м'ятою, і так, imPeachMint він називався, не сумнівайтеся) з витребеньками, але тим не менш американської класики теж вистачало. Їжі немає. Флайти по 4 штуки.




 Nano Brew Cleveland (nanobrewcleveland.com) воістину нано. Такого крихітного варочника у закладі я ще не бачила, і в меню представлено аж 2 своїх пива з 20 варіантів вибору. Більше мультитап з додатковими плюшками. І за всі два тижні це був найнепривітніший персонал, який просто ігнорив нас на барній стійці, намагався забрати недоїдену тарілку, і не усміхався (цього я ніколи не вимагаю, але здається, це злочин в США). Їжа теж переважно закусочного формату. Чи є флайти - невідомо, бо не було що пити флайтами.




Через дорогу від непривітного Нано розташувався тапрум немісцевої, але дуже годної пивоварні, яка потішила і цікавим, і
незвичним, і забутими динозаврами на кшталт олд елів. Bad Tom Smith Brewing (badtomsmithbrewing.com). Флайти можна збирати самостійно, а можна брати малими порціями, різниці в ціні не буде (на кожне пиво є своя ціна). Мабуть, найінформативніше меню - збірна книжечка, де до кожного пива (окрім гостьового) подано ттх, історію і складники. Дуже маленька, але супер-затишна місцинка, і одні з найгарнших на вигляд тестерів. Пиво лишило щонайприємніші враження теж. Їжі немає.




Чим була цікава наступна пивоварня особисто мені, то це тим, що там нині працює донька пана Маколіфа, того самого, чий New Albion Brewing був першою мікропивоварнею сучасності в США (особливо це заходило на тлі завершеного перекладу коміксу, де пивоварня згадується, як піонер руху, ці знаки, знаки усюди). Чи вплинув цей спадок на Platform Beer Co. (platformbeer.co) - невідомо, але те, що з асортиментом і кількістю кранів у них все ок (34!) це точно. Це єдина пивоварня з навіданих, яка має іменні келихи (мабуть клубні, б вони понумеровані стоять на поличках). Вміють не лише в фрукти і охмелене, а й дичку, такого прекрасного фудерного блонда я не пила вже давно. Є флайти (4 тейстери). Одна з пивоварень, що поширюють свої банки, які можна знайти і в супермаркеті, і в ботлшопах.  Очевидно люблене місцевими місце - розслаблене, де всі свої, теж з песиками і настолками, душевне.





Про Great Lakes Brewing Company (greatlakesbrewing.com) розказувати мабуть не треба, це просто першопрохідці карфту. Перша революційна пивоварня штату, що варить тут з 1988 року. Підозрюю, що дехто з вас тоді ще навіть не народився :) Але тим не менш жива класика з купою медалей GABF та інших регалій. І якщо написано в меню ІРА - то це буде класичний, прозорий, як скло, гіркий ІРА, якщо написано дортмундер - буде хрусткий і гіркий експортний лагер. Один з найкращих класичних американських портерів. Оцих ваших мутних витребеньок немає. Крім постійної лінійки є спеціальні випуски, бочки, цеусе і непогана нажориста кухня, схоже в пору ланчу тут обідають (з пінтою-другою пива) всі навколишні робітники. Не знаю, наскільки вау-ефект зараз таке пиво справлятиме на нове покоління споживача, але у Клівленді це просто маст, homage іуклонитися витокам. "Бочечки" - картопляні крокети з рваною свининою рекомендую. Є флайти, по 4 тейстери. 




За рогом причаїлася чимала пивоварня і пивний ресторан (дві окремі будівлі)
Market Garden Brewery (marketgardenbrewery.com). Скажу чесно, такої здоровенної крамниці мерчу я не бачила ще ніде. Все, про що ви могли б подумати і не подумати з символікою пивоварні, там є, і не лише, книжки про пиво в Клівленді й Огайо, джеми з пивом, все, що заманеться. Але це будівля крамниці і пивоварні з турами. Через величезну парковку навпроти розташовано ресторан - теж не маленький. Вибір пива дуже широкий, але враження змішані, нічого вау так і не скуштували з двох флайтів, радше ок і не ок. Можливо теж не пощастило. Формат флайтів на 4 келихи цікавий, але якось все надто пафосно, незатишно, не викликає бажання прийти знов. Одна з найбльш розповсюджених по інших закладах і супермаркетах пивоварня. 






 На перші два дні вистачило :)






About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.