Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивні книжки: художка



By   Lana Svitankova      20:16      Мітки: , , ,  
У цю категорію я відношу книжки, які щільно пиводотичні, але більше розважальні, ніж пізнавальні. І таким не гріх періодично відволіктися.

Image result for pint sized ireland
Pint-Sized Ireland: In Search of the Perfect Guinness by Evan McHugh
Пречудова книжечка про те, як двійко австралійців, автор і "жінка-про-яку-він-тоді-не-знав-що-вона-стане-його-дружиною" поїхали в подорож Ірландією. Вони не те щоб були великі фанати пива, але яка Ірландія без Гіннесса? Тому вся мандрівка крутиться навколо пошуків найкращої пінти цього стаута, куди їх відправляють у кожному місті/селі. Здавалося б, найкраща має бути найсвіжішою, на заводі в Дубліні. А ні. І от це як метафорична чаша грааля, вислизає з рук. Куди заведе героїв цей пошук, як читати гельські слова, як п'ють в місцевих пабах і як взагалі при таких кількостях питва ця країна все ще функцінує, у не позбавленій гумору. Хороший тревелог і мапа, де випити.

My Beer Year: Adventures with Hop Farmers, Craft Brewers, Chefs, Beer Sommeliers, and Fanatical Drinkers as a Beer Master in Training by Lucy Burningham
Журналістка, яка врешті-решт опинилася на нивах письменництва про крафтове пиво,  вирішує розвити свою експертність і скласти іспит Certified Cicerone. Ні, не шукайте тут практичних порад для цього. Це чиста художка про те, як весело і одночасно важко було впихнути це все у голову, як цікаво і виснажливо готуватися до 6 годинного іспиту, як круто використовувати виправдання "я готуюся" щоб поїхати мандрувати на історичну батьківщину пивного лунапарку, і так далі. Непоганий стиль, не нудно. Порадіймо, що Люсі свій іспит таки склала. Сподіваюся, в березні складу і я. 

We Make Beer: Inside the Spirit and Artistry of America's Craft Brewers by Sean Lewis 
Ще одне журналістське розлідування автора, який писав про спорт, а потім змінив тему. Для того, щоб писати добре, йому довелося (чи пощастило) потоваришувати з маленькою пивоварнею, де врешті-решт писанина замінилася на допомогу пивовару і вивчення пивоварної справи. Пивоваріння своєю професією Шон не зробив, але занурився по самісіньке не можу. Буде цікаво як людям, лише нещодавно втаємниченим в крафт, так і пивним гікам. Не найкращий зразок пивної художки, але тим не менш приємний. До речі, непоганий підхід в поясненні технічних частин галузі.

Beer, in So Many Words: The Best Writing on the Greatest Drink
Антологія, укладена Adrian Tierney-Jones, в яку ввійшли витримки історичних робіт, статті газет, сучасні есе на тему пива. Це єдине що їх об'єднує, формат геть строкатий, від віршів до прози і репортажів. Є цікаві, є не дуже, як завжди в подібних книжках. Всі вони досить короткі, тому можна читати на ніч. 

Man Walks into a Pub: A Sociable History of Beer by Pete Brown
От що Піт робить гарно, то це пише. Минуле в маркетингу не приховаєш, він знає, як укласти слова в речення, щоб тобі було приємно, комфортно і цікаво читати. Цю книжку навряд можна віднести до історичних, бо бог його зна, як ретельно він перевіряв фактаж, але це така собі розважальна історія. Що не зовсім ясно, корисно то чи ні в сенсі множення хибних фактів серед людей. Але це приємна читанка, не посперечаєшся. Тим паче, щось цікаве завжди можна пруфчекнути, еге ж, інтернет у всіх зараз є, критичне мислення, сподіваюся, теж присутнє.

Fifty Places to Drink Beer Before You Die by Chris Santella
Купила на розпродажі за 3 бакси. Просто хороша книжка з серії "для кавового столика", яку можна дати погортати гостям, поки робиш їм каву (чи дістаєш пиво з холодильника). Непоганий підбір місць, до речі. Хороші фото, непоганий стиль статей, які до речі, не дають один заклад, а описують місто, і радять, куди краще зазирнути на келих. Не бездушне - фоточка+адреса :)

Belgian Café Culture by Regula Ysewijn
Я не знаю, як бельгійці роблять і пиво, і книжки такими крутими, але це друга моя улюблена книжка бібліотечки. Свято для ока. Тактильний оргазм (на фото не видно, але на столі є вибіркове лакування, такі кружечки, ніби залишені від мокрого келиха). Колекція історичних  бельгійських пивних кафе -  з фото, історіями, які з любов'ю зібрала Регула. Це маленькі інші світи, що досі ретельно плекають, але їх з року в рік меншає: хтось зазіхає на ласий шматочок в центрі міста, десь помирають власники і нема кому продовжити роботу кафе. Це жива історія і нею потрібно насолодитися, поки вона не стала історією в прямому сенсі слова.
Цю книжку я вперше побачила і помацала у книгарні в Льовені два роки тому, не купила, бо не мала готівки з собою. Правдами і неправдами я намагалася знайти способи замовити книжку в авторки (з автографом! це був би мій другий автограф в житті, але я була in awe з Регули і хотіла книжку з персональним побажанням), але чомусь пересилання книжки з Бельгії в Україну поштові сервіси уперто видавали дорожчим за книжку. Врешті-решт, я маю її без підпису з Британії завдяки моєму дилеру міст-експрес. Але не полишаю надії колись зустрітися з авторкою і особисто сказати їй, яка вона крута фотографиня і оповідачка. 

A Beer in the Loire by Tommy Barnes
Це зовсім-зовсім художка. З категорії саксес-сторі, мемуари дорослого знудженого офісного лондонця, який втік від великого міста зі своєю подругою і собакою, ходячим апокаліпсисом, у французьку глибинку, маючи на меті - як один з видів заробітку - відкрити пивоварню. Люди, які більш-менш розуміються у галузі, будуть фейспалмитися всю дорогу. Це щось на кшталт пивного Тома і Джері, коли Том постійно робить собі боляче, а всім смішно. Мені спочатку були кумедно, а потім хотілося убивати, особливо, коли герой вирішив свідомо продавати зіпсуте пиво. Але врешті-решт, це таки історія з щасливим завершенням. З одного боку - це мануал, як не робити, з іншого - надихає, бо навіть якщо головний герой зміг, то доклавши певних зусиль зможе хто завгодно. (Якщо цікаво - ось пивоварня https://www.brasloubiere.com). 


About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.