Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Пивні книжки: гіди та енциклопедії



By   Lana Svitankova      19:49      Мітки: , , ,  
А тепер пройдемося по пивних енциклопедіях/літературі для початку знайомства з пивом.
Тут я свідомо не пишу про гіди на кшталт 1001 пива, яке потрібно випити за життя, пивні гіди-довідники-жовті-сторінки по країнах, оскільки це в основному не стільки освітня, скільки довідкова література, досить специфічна.

Image result for the comic book story of beer
The Comic Book Story of Beer: The World's Favorite Beverage from 7000 BC to Today's Craft Brewing Revolution by
Jonathan Hennessey, Mike Smith
Це саме те, що написано: історія пива в коміксах. Це щоб остаточно не нудно було, а то раптом вас історія напружує. Гарно намальовано, особливої єресі в даних немає, навіть простигосподи райнхайтсгебот подано, як закон, що регулює використання різних злаків, а не суто чистоти пива і піклування про споживача і захист його від всяких небезпечних доданків. В основному ітсорія з відгалуженнями в процес, стилі і цікаві факти. Хороший комікс.


Image result for Oxford Companion to Beer
The Oxford Companion to Beer by Garrett Oliver

Це тру енциклопедія - абетковий покажчик і порядок, короткі і не дуже статті про здається, усі можливі (а направду - ні) терміни пивної індустрії чи історії. Ця важезна цеглина (920 сторінок!) не має на меті бути прочитаною за раз, а звертатися до потреби, хоча уперті і палкі жагою до знань можуть просто читати по кілька статей на день. Вважається епохальною і маст хев. Зізнаюся чесно: купувала з метою подужати, але так і не змогла. Чекаю на натхнення.

Image result for tasting beer
Tasting Beer: An Insider's Guide to the World's Greatest Drink by Randy Mosher
Досі вважаю це найкращою книжкою, яку можна дати людині, яка взагалі нічого не тямить у пиві, і на виході отримати не біргіка, але людину, яка зможе аргументовано підтримувати бесіду про пиво не лише на смакові теми, але й на історичні, і про стилі поговорить, і на лініях розливу не злякається. Людською, нормальною мовою, зрозуміло про хімію, історію, поєднання з їжею, все потрошку про пиву. Прекрасний початок для того, щоб занурюватися в світ цього прекрасного напою і надалі. Не можу не згадати про український переклад, який я зробила для вас з любов'ю і великою кількістю пива ^_^

30-Second Beer: 50 essential elements of producing and enjoying the world’s beers, each explained in half a minute
Ця книжка вийде друком в березні, компактна енциклопедія, де подано як історію, так і найновіші дані й персоналії. Хороші колажі(дуже візуальна, чим теж імпонує), зрозуміла мова, і короткі статті - те, що треба зараз, коли читати довго наче й нема часу. На кожну тему (а серед них історія, стилі, пивна культура різних країн, персоналії, тощо) є основний текст на 300 слів/30 секунд, 3 секундний "тестер" і 3 хвилинна "варка". Розрахована на широке коло читачів, як заглиблених у пиво, так і початківців. Сподіваюся перекласти й її. 

Image result for the beer wench guide
The Beer Wench's Guide to Beer: An Unpretentious Guide to Craft Beer by Ashley Routson
Ок, зізнаюся одразу - купила, бо автор жінка. Але насправді, книжка абсолютно не розчарувала. Перша здоровенна секція про стилі написана у дуже доступній, нетривіальній, веселій формі, наприклад дуже люблю одну з характеристик, "одним словом" - і одне, слово, яке на думку Ешлі описує стиль досконало. Секція про складники пива теж доступна, зрозуміла, з гумором. Окремо варто відзначити частино про "повагу до пива" - зберігання, налив, тощо. Детальний опис проуесу дегустації "дегустуй, як профі". Досить велика частина про поєднання пива з їжею, готування їжі з пивом, коктейлі з пивом. Хороша книжка, якщо коротко, без зайвих рюшечок.


Image result for Strange Tales of Ale
Strange Tales of Ale by Martyn Cornell
Як я уже казала, Мартін - то бездонний колодязь фактажу, не завжди захопливо викладеного. Цю книжку я читала більше року вперемішку з іншими, бо місцями я просто засинала. Це збірка коротких забавних чи дивацьких історій, які місцями і справді схожі на байки, або передаються як такі, без зайвих подробиць, наприклад про пивний потоп у Лондоні. Історичний гід маловідомим фактажем, назвімо його так. Буде цікаво тим, хто захоплюється пивом трохи глибше ніж анекдоти під келих, але вимагатиме стійкості.


About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.