Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Geueze-нути по повній



By   Lana Svitankova      13:52      Мітки: , , , , ,  





































Відкоркували ми вчора маленьким постійним клубом а̶л̶к̶о̶г̶о̶л̶і̶к̶і̶в̶ дегустаторів Boon Discovery Box, в якому 4 пляшки гьозів - кожен з окремої бочки з-під конкретного напою і маленький симпатичний буклет, з інформацією про кожен бленд, підказками з наливу і навіть органолептичною сіткою для нотаток.
І саме ці пляшки, а власне, напис на них "монобленд" запустив ціле розслідування в спробі зрозуміти, чим має бути гьоз все-таки офіційно . "Монобленд" з точки зору мови, це як гарячий лід. Як може бути суміш з чогось одного? (Звісно, це можна пояснити процесом, але все одно дивно). Цей казус і нерозуміння, як з однієї бочки можна було вичавити 3 пива - однорічне, дворічне, трирічне одночасно і де його зберігати, і запустило все це колупання.

І поїхали.

Ок, Boon визначає свої VATи як суміш 90% з однієї бочки +10% молодого ламбіка для карбонізації. Добре, уже не три, а два пива. А чого?

Існує Geueze i Oud/Oude/Vieille Geueze. Різниця між ними винятково у сумлінні. Не кожен Geueze є нетрадиційним, але на підсолоджені, штучно карбонізовані і божезбав пастеризовані не можна писати Oud. Тобто, гублять цей шматочок виробники, що йдуть в обхід.


І яким має бути традиційний гьоз? А отут уже свідчення розходяться. У 1997 році 3 виробники ламбіків вирішили об'єднатися в групу для захисту традиційного способу виробництва пива родини ламбіків і утворили HORAL (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren - Вища рада традиційних ламбіків) до яких згодом приєдналися майже всі, 
окрім Cantillion. Сама орагнізація отримує певну долю критики, бо її членами є пивоварні, що належать, кхм, концернам побільше, але буде неправдою сказати, що вони нічого не роблять для популяризації і захисту цього пива. Так от, вони домоглися, щоб ламбіки й похідні сорти були легально захищені на рівні GTS (гарантований традиційний спецілітет). А там про гьоз кажуть: "Старий гьоз є сумішшю 100% старих ламбіків, не молодше одного року і найстарший повинен бути витриманим у дерев'яній бочці не менше ніж три троки. Суміш повинна пройти вторинне бродіння у пляшці і відповідати певним біохімічним показникам після півроку у пляшці". Тобто, не вказано, скільки різних пив має бути змішано, але не молодше року і з одним пивом трьох чи старше років.

Той же HORAL ревно оберігає зазіхання всього світу на свою історичну спадщину і категорично проти, щоб хтось їхав на шиї їхньої репутації/плюндрував добре ім'я гьозів чи ламбіків/ івзагаліоцеусе, тому є ще одне визначення, яке придумали спеціально для того пива, яке зварене з дотриманням усіх вимог, але за межами Бельгії і назвали це Méthode Traditionnelle — 3 Year Blend. (До речі, дуже корисно - хоч десь зібрали вимоги до того, як варити ламбік і яким він взагалі має бути). Але, я відволіклася.
Тлумачення: суміш пива, яке відповідає Méthode Traditionnelle, де максимум однорічного пива - 60% і мінімум 10% однорічного, дворічного і трирічного пива.

Тобто, всюди фігурує трирічний ламбік, незалежно від кількості різнорічного пива в суміші. На пляшках Boon написано: зварено у 2014, розлито у 2016. Тобто, як не крути, ті 90% - дворічка. Але! Отам, де про метод традиcьонель, написано, як визначається вік ламбіків. А визначається він літом. Не роком, а літом. Тобто трирічний ламбік - це ламбік, який в бочці провів три літа. І це робить пиво, скажімо, зварене у квітні 2014, а розлите в жовтні 2016 трирічним. П̶р̶о̶с̶т̶о̶р̶о̶в̶о̶- Ламбіково-часова дірка.

Нишпорка заспокоєний.

А різні бочки роблять таки різне пиво, це правда.
І якщо ви таки надибаєте цей бокс - пийте з кимось, щоб порівняти все одразу.

І на додаток ще трошки про Boon.
Якщо ви колись замислювалися над тим, що означає маркуванная на "краватці" пляшок, то ось вам маленька шпаргалка.

Рік на фруктовому пиві (Kriek/Framboise) - рік збирання фруктів

Роки на Boon Oude Geuze - це пивоварний сезон, в який зварили дворічний ламбік гьоза (а він, як ви знаєте, чи уже тепер знаєте - купаж однорічного, дворічного і трирічного ламбіка). Ламбіки варять з листопада-грудня по березень-квітень залежно від температури, тому, наприклад, сезон 2011-2012 означає, що почали в листопаді 2011, закінчили варити ламбіки в березні 2012.

На Boon Geuze Mariage Parfait рік в який зварили 3-річний ламбік (а пиво купаж трирічнго і однорічного ламбіка).

Oude Geuze Boon і Black Label відрізняються сухістю (Black Label виброджене майже всуху повністю), і частка 2 річного ламбіка у Black Label більша, хоча "комірця" у нього немає, але це пиво і не входить до постійної лінійки, його лише три випуски поки що.

Користуйтеся на здоров'я, мої любителі бельгійського пива.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.