Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Початок Швеції - Сігтуна



By   Lana Svitankova      23:08      Мітки: , ,  
Про Сігтуну пишуть, що там почалася Швеція - це перше шведське місто, засноване ще далекого 980 року. Щодо особистості засновника - чи то був король Ерік Переможець, чи його син Олаф, якось однозначності немає. 250 років місто було столицею королівства, але потім його затьмарили Упсала і Стокгольм. У 19 сторіччі населення складало 600 чоловік, але з появою аеропорта Арланда на відстані 10 км, місцина пожвавішала. Ще пишуть, що на Сігтунщині найбільша кількість рунічних каменів у світі (ми знайшли 4). Але не пишуть іншого.


Sigtuna0

Не пишуть, що тут час майже зупинився, і будиночки так і лишилися маленькими, дерев'яними, наче картинки з дитячих книжок казок. Різнокольорові і яскраві, плекані і прикрашані, вони не просто радують око, а розраджують стомлене серце.

Sigtuna1 Sigtuna2 Sigtuna3 Sigtuna4 Sigtuna8 Sigtuna9 Sigtuna19
Окремо треба сказати про вікна, про які, звісно що не пишуть. Вони всі - хоч зараз на листівки і друкуй. Чарівні, і можна про кожне вигадувати історію, уявляти, хто там живе, чому у нього такі вікна, дорослі там живуть чи діти теж, чи живуть там коти, тролі, феї і маленькі звірятка, що загортають шоколад у фольгу.

Sigtuna5 Sigtuna6 Sigtuna20
А у когось ще новийрік

  Sigtuna7 



 Пишуть про руїни - яких багато. Ми бачили рештки церков Олафа і Пера.
Sigtuna11jpg Sigtuna12 Sigtuna13 Sigtuna14 Sigtuna15

Але не пишуть про стару деревяну дзвіницю, від якої відкривається чудовий вид на Сігтуну, а за нею - практично ліс, де стрибаєш з каміння на подушки моху, що пружинять під ногами, відбиваєшся від грибів (білих, сироїжок, маслюків і купи підозріліх поганючок), камяних троянд, шипшини, і думаєш, як би не забрісти у якийсь паралельний всесвіт. Не те, щоби не хотілося, але і в цьому ще купа роботи.
Sigtuna22 Sigtuna25 Sigtuna23 Sigtuna24 Sigtuna26 Sigtuna27 Sigtuna28


Практично не пишуть про стару ратушу, так-так, це - ратуша, з якою до нас уже полетіла листівка Sigtuna Sigtuna21
І майже ні слова про набережну, де все вкрито дощатими помостами, лавками, де так приємно лежати і дивитися у небо, хай і хмарне Sigtuna10 Sigtuna18
Я вже мовчу, що про яблука в Сігтуні не згадує взагалі ніхто. А їх море, стиглих і не дуже, теплих, націлованих сонцем, і вже опалих, холодних від землі, які розсипаними намистами лежать на газонах, і ніхто їм не вклоняється. Поруч лежать паперові пакети - збирай-не-хочу. Біля деяких будинків навіть плетені кошики, повні яблук стоять, мовляв, ну хоча б ви, туристи, беріть, самим не лізе. Ну, може насправді, вони не тому стоять, але хочеться так думати. Sigtuna16 Sigtuna17

Поїдьте до Сігтуни, якщо що. 72 крони в один бік, квиток "Зона АВС", до Централен, а звідти на пендельтозі до Марсти, а там на автобус. Це десь година з хвостиком.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

2 коментарі :

  1. Чудова Швеція! Чарівні вікна. Обожнюю вікна!
    Я здивована, що сукуленти у такому кліматі мешкають - троянди оті кам'яні і ще шось, цеж треба!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та це самісійнький початок, тут ще тепло, зараз взагалі 20 надворі. Думаю, далі на північ уже мохи просто, а тут ще всяких загадкових рослинок вистачає:)

      Видалити

На платформі Blogger.