
Ми зазирнули у музей сиру (щоправда, без гіда там щастя мало, хіба що послинитися на сир:)), а крім всілякої сирної атрибутики проводять ще майстер-класи з люлько- і свічко-виробництва.
Далі рушили у бік Кіндердайка – місце паломництва всіх млинолюбителів. На виїзді з центру Гауди ми побачили свій перший за цей день molen (попереду нас чекали ще 20).
Наш маршрут згідно національного маркування (знову нагадую про безцінну штуку http://www.opencyclemap.org/) – був таким: Гауда-Кіндердайк-Гауда-Бодегравен-Гауда. Виглядало це таким чином: маршрут Гауда-Кіндердайк-Гауда туди 40-10-11-13-15-12-18-20-68-66-63-61-03 і назад 03-61-58-17-12-14-29-41. Гауда-Бодегравен було заплановано мальовничий варіант крізь озеро 46-47-48-49-94 і назад так само, але через брак часу поїхали 46-45-21-93.
Дорога на Кіндердайк просто фантастична – крізь поля, прокреслені каналами. Ідилія – їдеш собі асфальтованою доріжкою (!), навколо тиша, краса і повний рустикаль, качечки і лебеді у каналах махають тобі крилами, корівки мумукають, овечки бекають. Тут ми зупинилися, щоб овечок сфотографувати, і дядечко, який біг собі повз нас, щось сказав нам голландською. Я вже була подумала, може то його овечки, і він проти, і я йому – «сорі?», а він мені «а, гуд дей ту ю». Вітався, тобто. І всенький день з нами продовжували вітатися перехожі, зустрічні велосипедисти, всі, або кивають або вголос. Я в шоці. І так хороше і приємно від такої елементарної ввічливості – не передати.
Намилувавшись млинами, ми вирушили назад, але уже вздовж Hollandse IJssel. Дорога йде на узвишші, тому з неї видно всі ті поля, крізь які ми їхали до Кіндердайка.
Ще одним культурним шоком для мене стали дороги. Звичайна дорога між двома, гм, скажімо смт, виглядає, як три смуги – одна смуга, завширшки з стандартну (на 1 авто), а по обидва боки – півтораметрові смуги для велосипедистів. Тобто пріоритет руху – для велосипедів. Автівки пропускають їх і розминаються одна з одною, коли не заважають двоколесним. Це такий кайф, словами не описати, коли тобі не лячно від звуку машини, що наближається ззаду, і не страшно на поворотах, і ти не вкриваєшся липким холодним потом, бо ніхто не вистрибує з-за рогу на дурній швидкості. Головне, не звикати, бо у нас потім буде дуже небезпечно їздити…
У Гауді ми обідали у “In de Salon” http://www.pannenkoeken.net/, найстарішій млинарні (?) Голландії, де печуть млинці і рoffertjes (маленькі шароподібні оладки) за незмінним рецептом уже більше 150 років. На буклеті-хвальку написано, що у них обідав Робі Вільямс і всілякі інші зірки. Але як би вони там не вихвалялися, млинці і справді дуже смачні, і печуть і їх, і оладки прямо у тебе на очах. Насправді, ми очікували якогось пафосу, але ні, у “Де салоні”, як у гостях у бабці, все дуже затишне і домашнє, білі гардини і картаті скатертини на столах. І попереджаю, якщо ви не каталися півдня на велосипеді і не нагуляли дикий апетит, не повторюйте моїх помилок – не беріть найбільшу порцію, бо вона таки справді велика!

Натішивши пузо, беремо ноги, точніше кермо в руки і крутимо педалі у бік Бодегравена, де на березі каналу, у старому млині (21му за день!) під назвою «De Arkduif» («Голуб з ковчега») розташувалася найкраща голландська броварня «de Molen» (Overtocht 43 Bodegraven, http://www.brouwerijdemolen.nl).
Як і кожна міні-пивоварня Голландії, «Де молен» починалася на кухні її головного пивовара. Менно Оллівер варив пиво майже 12 років до того, як розпочати нинішній проект. Спочатку вдома, потім під керівництвом професійного броваря у Бельгії, потім у Brouwerij de Texelse, за тим у - De Prael. Першою власною броварнею була броварня у його гаражі, потім була робота головним броварем у Stadsbrouwerij de Pelgrim в Роттердамі, і нарешті цей довгий шлях завершився створенням Brouwerij de Molen.
Зараз це броварня, ресторан і пивний магазин. Ми (захекані, з червоними згорілими фізіями) приїхали за 5 офіційних хвилин до закриття останнього, а направду він був уже зачинений. Думаєте, нам сказали, вибачайте? Ні, шеф-кухар нас персонально повів, відчинив, допоміг із вибором. Бубочка. Ми б залюбки з ним потеревенили, але він повернувся на кухню. Наливають близько 8 сортів і ціни дуже тішать, на відміну від середньозважених у амстердамських закладах - 1,8-2,8 за келих, залежно від сорту. Беруть картки і готівку. Отак сиділи б і пили б, але ж іще на колесах повертатися до Гауди, а пиво «Де молен» варять не з слабеньких. Дивно, що заклад був абсолютно порожній, крім нас сиділо ще двійко чоловіків та й усе.
Дуже хотілося б поспілкуватися з броварем і потрапити на тур, але, на жаль, екскурсії проводять винятково по суботах (і за попереднім записом). Коротка – (35-45 хвилин, дегустація 3 сортів пива) – 9, 25 євро, і довга – (80-90 хвилин, дегустація 5 сортів пива) 15,50 євро.
Із повним наплічником пива, сонцем у шлунку і усмішками на обличчі, ми поверталися до Гауди, щоб здати велосипеди і рушити назад на Зандам. Наш "рекордер" показав у той день 75 км.


Немає коментарів :
Дописати коментар