Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Beerstorming – вигадай собі пива



By   Lana Svitankova      20:50      Мітки: , , , , ,  

Our brewery is yours (Наша пивоварня належить вам)



Хрусткого січневого вечора я йшла по шосе д'Альсемберг з метою зазирнути у незвичайну місцину під назвою Beerstorming (очевидно, гібрид beer+brainstorming). Але навіть не підозрювала, наскільки незвичайну. З коротких описів гугла і уривчастих згадок я вирішила, що це буде щось на кшталт крамниці і місця зборів домашніх пивоварів, проте, все виявилося значно, значно цікавішим. 

Будинок номер 75, великі скляні вікна, маленьке приміщення, де за двома столиками кілька людей жваво щось обговорюють, і якоїсь миті здається, що ми увірвалися на якусь закриту подію, але усміхнений хазяїн “Beerstorming”-а запрошує приєднуватися. Перше, що вкидається у вічі — це досить спартанський (стіни вкриті пресованою тирсою), але неймовірно стильний дизайн, якому додають шарму фірмові гроулери різних розмірів, пляшки, рулони етикеток, кришечки — теж неймовірно стильні, лаконічні і красиві, скляні слоїки зі спеціями, зразками хмелю, солоду та іншими гіпотетичними складовими пива. А далі — сліпуче біла кімната, зі столітровою пивоварнею і кількома ЦКТ. 

newbrus08
То що таке Beerstorming? Якщо коротко, то люди збираються на оголошені сесії і вирішують, яке пиво варитиметься в цей день, п'ють інше пиво і варять. Потім, коли воно дозріває, отримують свою частину, а решта проливається на крані, яких тут п'ять. Під керівництвом пивовара варять просто зацікавлені, варять бір-гіки, варять домашні пивовари, зрідка тестують пілоти інші пивовари. Тут навіть влаштовують корпоративні тімбілдінги, з можливістю забрати все зварене пиво у зручній тарі на вибір. Пляшки й оформлення викликають особливий захват, мінімалістичний біло-синій графічний дизайн і дотепні назви потішать пивного естета, наприклад, “Kom`quoi” (ІРА з кумкватом), чи “God save the beer” (пиво з чаєм Earl Grey і лимонною цедрою). Подеколи Beerstorming робить спільні проекти з іншими місцевими виробниками, наприклад, “Initials B.B.” - пиво, зброджене хлібною закваскою пекарні Hopla Geiss, розташованої трохи далі вулицею, фантастичний кислий ель напоєний ароматом стиглих яблук, персиків і здобного тіста. 

На жаль, часу на розлогі бесіди з харизматичним Олів'є в той день не було, тому за келихом експериментального пива ми лише привідкрили завісу над цим унікальним, з якого боку не глянь, проектом. 


Починати ніколи не пізно 

До того, як почати працювати з пивом, я 25 років віддав готельному менеджменту і двом готелям, якими тепер володію. Коли мені виповнилося п'ятдесят, на думку спало повністю змінити професійну діяльність. Я взагалі великий поціновувач вина, тому спочатку вирішив купити виноградник десь у Новому Світі, але це виявилося значно дорожчим і складнішим, ніж я очікував, і оскільки другою моєю пристрастю було пиво, я вступив до університету на річний курс пивоваріння. Я зустрічався з багатьма представниками галузі, дивився, як вони працюють, відвідав сотні пивоварень, і врешті-решт вирішив, що не хочу відкривати ще одну мікро, а зробити дещо інше. 


Наша пивоварня - ваша 

Ідея Beerstorming прийшла сама собою, це концептуально новий підхід варити з публікою і мати можливість одразу хапати за хвіст найновіші тренди в пивоварінні. Ми варимо 2-3 нових сорти пива на тиждень, тому у нас завжди і на крані, і в холодильнику є щось свіже і цікаве. Нам нецікаво бути пивоварнею з кількома простійними продуктами, нам цікавий постійний розвиток. І ми впевнені, що одна голова добре, а кілька — ще краще, тому ми обрали саме такий шлях, і відкрили нашу пивоварню для будь-яких ідей і вигадок. 


Серйозна забава 

Під час наших засідань ми не лише приємно проводимо час, ми дуже відповідально ставимося до процесу: все ретельно занотовуємо, прискіпливо обираємо складники, все зважуємо, ніякого додавання на око, контролюємо і фіксуємо температури, тому кожен рецепт можливо відтворити на більшому обладнанні. Звісно, два пива, зварені на меншій і більшій пивоварні ніколи не будуть абсолютно однаковими, але можна досягти максимальної подібності, але це теж своєрідна вабливість саме крафтового пивоваріння, а не стандартизованого і масового. 

Улюблений сорт? 

Я пишаюся і радію майже за кожне пиво, яке ми зробили, але завжди з нетерпінням очікую наступний рецепт. Моє улюблене пиво — наступне. При тому важко обрати якийсь найкреативніший рецепт, я віддаю право вирішувати це іншим, за кожен можна проголосувати на фейсбуці або на нашому сайті. Взагалі ми відварили їх уже 220 на нашій маленькій столітровій пивоварні, а сім з них випустили на ринок у більших обсягах, відварені на наших партнерських пивоварнях Brasserie Deseveaux і Valduc, обидві вони розташовані приблизно за 50 км від Брюсселя. 

Спільні навіть складники 

Тримати на місці широке розмаїття складників для пива досить важко, але ми уже маємо таку кількість захоплених шанувальників, що багато з них періодично зазирають і приносять спеції, а інколи хміль і солод з різних частин світу, тому запаси у нас вельми строкаті, що дає можливість конструювати найрізноманітніші рецепти. Звісно, купувати складники у менших кількостях дорожче, ніж великим пивоварням, але ми не жаліємося. 


Рецепти не продаються 

Рецепти ми не продаємо, якщо хтось хоче зваритися у нас, ми завжди відкриті для співпраці. Можна прийти, створити рецепт, відчути безпосередньо весь процес, зварити пиво з нами, і якщо ми повважаємо його гідним, автор може продати пиво під власною назвою, але з зазначенням “зварено на Beerstorming” на етикетці. 


Погляд на майбутнє 

Пивоваріння зараз у моді, відкривається багато нових пивоварень, мені здається, що навіть забагато. Але виживуть лише найкращі і найбільш інноваційні. Але ми щиро радіємо відкриттю кожної нової пивоварні, бо це ще один привід для натхнення, і чим більше виробників пива, тим більше людей можна залучити до лав його шанувальників. 


Крафт це ... 

Це можливість йти за своїм натхненням, а не бути рабом ринку. Крафтове пивоварніня — це цікавість. Люди діляться на два типи: одні хочуть впевненості, і їдять і п'ють те, до чого звикли, а інші щодня хочуть чогось нового. Я швидко знуджуюся від одноманітності. А нудьга — це нецікаво. 






newbrus05 newbrus06 newbrus07
Ну й якщо ви думаєте, що гарно провели час-зварили-випили — це і є завершення стандартної Бірстормінгової сесії, то ні. Кожне пиво, в залежності від популярності і вибору жюрі, має шанс бути звареним на більшій пивоварні, потрапити до крамниць і потішити своїх авторів трохи довше. Не кажучи вже про те, що вони отримають свою частину пива окремо. Тому як будете в Брюсселі, не оминіть цей - не побоїмося цього слова — інкубатор пивних ідей. 

Вартість сесії — 85 Евро, в неї входить відкритий бар, закуски, обід і частина звареного пива. 

Але ви можете і просто зайти і випити пива, яке стоїть на крані. І це буде щось зі спільно звареного, точно.



About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

3 коментарі :

На платформі Blogger.