Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Різдвяний кекс



By   Lana Svitankova      19:34      Мітки: , ,  
Якщо ви забули про нього, то я нагадую, і ще є час встигнути. Цей фантастичний кекс, як коньяк, стає кращим з витримкою. Зачекайте щонайменше місяць перед тим, як його скуштувати.
На кекс 20 см діаметром вам знадобиться:
450-500 гр різних сушених фруктів, цукатів, тощо, обирайте на свій смак 
100 мл рому/коньяку/наливки/лікеру 
200 гр масла 
 4 яйця 
 150 гр коричневого чи білого цукру 
50 гр темного цукру дарк мусковадо чи патоки 
250 гр борошна 
50 гр меленого мигдалю 
1 ч.л. розпушувача цинамон, гвоздика, мускатний горіх (я кладу 2:1:2) 
мигдаль для прикрашання

 Почнемо за 3-4 дні, заллємо покраяні кубиками фрукти. Вони повинні майже повністю увібрати в себе алкоголь. Перед тим, як робити тісто, витягніть масло і яйця з холодильника, вони повинні бути однакової температури, інакше суміш візьметься пластівцями. Масло у жодному разі не грійте на батареї/в мікрохвильовці, воно має нагрітися при кімнатній температурі. Отже, відміряємо борошно, цукор, мелемо мигдаль, зціджуємо зайву рідину з фруктів, готуємо спеції christmas_cake
Збиваємо масло з коричневим цукром, аж поки цукор не розтане. Вбиваємо по одному яйця. Додаємо спеції, мигдаль, темний цукор і половину борошна. Розмішуємо. З відміряної кількості борошна беремо кілька ложок і пересипаємо фрукти. Вмішуємо в тісто решту борошна, а потім, ложкою, фрукти. christmas_cake_1 Викладаємо у змащену маслом і притрушену борошном форму. Згори прикрашаємо мигдалем і ставимо у піч, розігріту до 160С. Кекс пектиметься близько 1,5 години, перевіряйте його готовність трісочкою. Готовий кекс лишіть у формі хвилин на 10, а потім лишіть на решітці вистигати на ніч. Потім загорніть його у плівку або кулінарний папір, покладіть у коробку і забудьте про нього на місяць. Вашу терплячість буде винагороджено, повірте. Зберігати у прохолодному місці, але у нас він лежав на холодильнику, зважаючи, що на кухні не дуже спекотно, і нічого йому не сталося.
christmas_cake_2

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

15 коментарів :

  1. як то - місяць? і не зіпсується? я от теж про щось таке думала, але знайшла рецепт англійського різдвяного кекса, який треба варити на парі 8 годин.... інгредієнти з цим от подібні, мо спробувати?...

    ВідповістиВидалити
  2. а можно замінити борошно на якесь ппшне?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це яке борошно? В будь-якому разі, я робила по цьому рецепту, лише інколи додаючи грубомелене борошно, з іншим досвіду не маю

      Видалити
  3. Лано, а в яку коробочку? паперову чи металеву герметичну? печу якраз:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я останнім часом загортаю в папір, плівку і просто коробку, не герметичну. Герметична буде взагалі, як сейф)

      Видалити
  4. а чим замінити мусковадо/патоку ?

    ВідповістиВидалити
  5. А чи можна посипати різаним мигдалем, не знаєш? Він не згорить за півтори години в духовці?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 160С не мало б спалити, але там півтори години мінімум, то може справді підгоріти, бо тоненький....

      Видалити
  6. А чи можна його загорнути як штолен? :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В сенсі загорнути? Надати форму? У цього тіста геть інша структура, його потрібно випікати в формі, сформувати його буде важко

      Видалити

На платформі Blogger.