450-500 гр різних сушених фруктів, цукатів, тощо, обирайте на свій смак
100 мл рому/коньяку/наливки/лікеру
200 гр масла
4 яйця
150 гр коричневого чи білого цукру
50 гр темного цукру дарк мусковадо чи патоки
250 гр борошна
50 гр меленого мигдалю
1 ч.л. розпушувача цинамон, гвоздика, мускатний горіх (я кладу 2:1:2)
мигдаль для прикрашання
Почнемо за 3-4 дні, заллємо покраяні кубиками фрукти. Вони повинні майже повністю увібрати в себе алкоголь. Перед тим, як робити тісто, витягніть масло і яйця з холодильника, вони повинні бути однакової температури, інакше суміш візьметься пластівцями. Масло у жодному разі не грійте на батареї/в мікрохвильовці, воно має нагрітися при кімнатній температурі. Отже, відміряємо борошно, цукор, мелемо мигдаль, зціджуємо зайву рідину з фруктів, готуємо спеції
Збиваємо масло з коричневим цукром, аж поки цукор не розтане. Вбиваємо по одному яйця. Додаємо спеції, мигдаль, темний цукор і половину борошна. Розмішуємо. З відміряної кількості борошна беремо кілька ложок і пересипаємо фрукти. Вмішуємо в тісто решту борошна, а потім, ложкою, фрукти. Викладаємо у змащену маслом і притрушену борошном форму. Згори прикрашаємо мигдалем і ставимо у піч, розігріту до 160С. Кекс пектиметься близько 1,5 години, перевіряйте його готовність трісочкою. Готовий кекс лишіть у формі хвилин на 10, а потім лишіть на решітці вистигати на ніч. Потім загорніть його у плівку або кулінарний папір, покладіть у коробку і забудьте про нього на місяць. Вашу терплячість буде винагороджено, повірте. Зберігати у прохолодному місці, але у нас він лежав на холодильнику, зважаючи, що на кухні не дуже спекотно, і нічого йому не сталося.
як то - місяць? і не зіпсується? я от теж про щось таке думала, але знайшла рецепт англійського різдвяного кекса, який треба варити на парі 8 годин.... інгредієнти з цим от подібні, мо спробувати?...
ВідповістиВидалитиі за два не зіпсується)
Видалитиа можно замінити борошно на якесь ппшне?
ВідповістиВидалитиЦе яке борошно? В будь-якому разі, я робила по цьому рецепту, лише інколи додаючи грубомелене борошно, з іншим досвіду не маю
ВидалитиЛано, а в яку коробочку? паперову чи металеву герметичну? печу якраз:)))
ВідповістиВидалития останнім часом загортаю в папір, плівку і просто коробку, не герметичну. Герметична буде взагалі, як сейф)
ВидалитиАвтор видалив цей коментар.
ВідповістиВидалитиа чим замінити мусковадо/патоку ?
ВідповістиВидалитиякомога темнішим цукром
ВидалитиА чи можна посипати різаним мигдалем, не знаєш? Він не згорить за півтори години в духовці?
ВідповістиВидалити160С не мало б спалити, але там півтори години мінімум, то може справді підгоріти, бо тоненький....
ВидалитиА чи можна його загорнути як штолен? :)
ВідповістиВидалитиВ сенсі загорнути? Надати форму? У цього тіста геть інша структура, його потрібно випікати в формі, сформувати його буде важко
ВидалитиА наскільки він має вирости?
ВідповістиВидалитиНе дуже сильно
ВідповістиВидалити